Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
To hender sammen
Jan Erik Grindheim

Klåre omgrep trengst i den politiske debatten

Jan Erik Grindheim svarer Morten Strøksnes.
VelferdsstatenPrivate i velferden
Aslak Versto Storsletten

Statkraft er som skapt for børsen

"Alle de borgerlige partiene åpner i sine programutkast for å redusere det statlige eierskapet. Partiene bør følge Venstres eksempel ved å gå konkret inn for en børsnotering av Statkraft, slik at selskapet kan bli et enda større lokomotiv i det grønne skiftet."
Offentlig eierskapØkonomi og velferdNæringspolitikk
Lars Kolbeinstveit

Privatisering kan være godt virkemiddel

Liberalisering er ikke alltid løsningen for å oppnå felles mål om velferd og trygge arbeidsplasser. Men når liberalisering gir bedre resultat enn radikale politiske tiltak, bør de brukes.
Offentlig eierskapØkonomi og velferdNæringspolitikk
Aslak Versto StorslettenLars Kolbeinstveit

Rød eller blå, hva så?

En del som kritiserer reformene til Stoltenberg, glemmer hva vi reformerte fra, og hva som var alternativet. Kanskje vi bare skal kalle delprivatiseringene for god norsk politikk.
Økonomisk politikkReformer
Aslak Versto Storsletten

Vy og Posten bør på børs

Posten og Vy fremstår som to klare eksempler på hvor det vil være fornuftig – både for fellesskapet og selskapene selv – med delprivatisering, skriver Aslak Versto Storsletten i DN.
Offentlig eierskapØkonomi og velferdNæringspolitikk
Anne Siri Koksrud Bekkelund

Både byrådet og Frp bommer på mål i velferdsdebatten

Selvsagt skal ikke Oslo kommune sette bort all sykehjemsdrift og alle hjemmetjenester til den aktøren som kan levere det billigste tilbudet.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
Privat

Privat

Begrepet beskriver en individuell sfære hvor den enkelte borger selv kontroller hvilken informasjon, hvilke følelser, tanker og personlige egenskaper vedkommende ønsker å dele med andre.
Politikk og samfunnØkonomiske systemer

Privatisering

Privatisering innebærer å gjøre noe privat som tidligere var offentlig. På økonomiområdet betyr privatisering av en offentlig oppgave at man overfører eierskap, finansiering og drift til en eller flere private aktører.
Økonomisk politikkØkonomi og velferdØkonomiske systemer
Anne Siri Koksrud Bekkelund

Private velferdsaktører kan gi større valgfrihet og bedre tjenester

VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
vannkraft i Askim i Norge
Mats Kirkebirkeland

Selv ved en privatisering vil norsk vannkraft være regulert

Statens eierskap i Statkraft har bare symbolsk verdi, skriver Mats Kirkebirkeland i Dagbladet.
Offentlig eierskapØkonomi og velferd
Mats Kirkebirkeland

Staten kan aldri bli en god eier i Statkraft

"Staten og andre offentlige institusjoner kan aldri bli en god eier i selskaper som har profitt som hovedformål - uavhengig av hvem som sitter i regjering," skriver Mats Kirkebirkeland i DN.
Økonomi og velferd
Mats Kirkebirkeland

Privatiser Statoil og Statkraft

"Staten kan aldri bli en god eier i bedrifter som har profitt som hovedformål - uavhengig av hvem som sitter i regjering," skriver Mats Kirkebirkeland i Finansavisen.
Offentlig eierskapNæringspolitikk
Marius Doksheim

Reformer som vinner valg

"En av de klare trendene i Europa etter finanskrisen, er at også røde regjeringer fører en blå politikk. Det blir ofte forklart med at krisen og budsjettrammene tvinger dem til det. I følge Fölster og Sanandaji kan en supplerende forklaring være at de ser at det fungerer og at det lønner seg i neste valg," skriver Marius Doksheim hos Minerva.
Økonomisk politikkReformer
Villeman Vinje

Nytt Civita-notat: Statlig nedsalg

Den norske stat er landets suverent største eier av kommersielt orienterte virksomheter og bedrifter. Dette notatet viser ulike metoder som til sammen kan legge til rette for et betydelig nedsalg i de statlige og delstatlige selskapene. Et slikt nedsalg vil blant annet kunne bidra til inntekter til staten, økt økonomisk effektivitet, redusert fare for interessekonflikter, maktspredning og konkurranse.
Offentlig eierskapNæringspolitikk

Ikke bekymret for privatisering

"Det vi diskuterer i Norge er om vi skal ha et system der det offentlige både finansierer, har asvar for og tilbyr tjenestene, eller et system der det offentlige fremdeles finansierer og har ansvaret, men hvor både private og offentlige aktører kan tilby tjenester," skriver Mathilde Fasting i et blogginnlegg.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
Mathilde FastingTorstein Ulserød

Snill og slem privatisering

"Svarene i Unios undersøkelse kan tyde på at den massive skremselskampanjen mot privatisering ikke treffer så godt. Det kan hende det skyldes at de fleste vet at det stort sett går bra, selv om kommersielle aktører får spille en rolle, eller til og med når de får dominere," skriver Mathilde Fasting og Torstein Ulserød hos NRK Ytring.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester

Markedets rødgrønne hånd

"Hvis det hadde vært en blå regjering som de siste årene hadde gjennomført barnehageløftet, ville det store innslaget av private barnehager som vi i dag ser blitt omtalt som et ”høyreeksperiment”", skriver Torstein Ulserød i Aftenposten.
Økonomi og velferd
Torstein Ulserød

Offentlig vs. privat

Hvorfor kan man ikke være både pasient og kunde? Når man går til tannlegen er man kunde. Men man er også pasient. Og de fleste har nok erfart at det går helt fint. Og hvorfor er det uakseptabelt med ”bestemor på anbud” når ”unga våre”, dvs. barnehagebarn, for lengst er satt ut på anbud i stor skala?
Demokrati og rettigheter
Torstein Ulserød

Nr.15.2013: Offentlig vs. privat

Hvorfor kan man ikke være både pasient og kunde? Tannlegetjenester er for eksempel stort sett både privat drevet og privat finansiert i Norge, med andre ord dominerer markedet. Når man går til tannlegen er man altså kunde. Men man er også pasient. Og de fleste har nok erfart at det går helt fint. Og hvorfor er det uakseptabelt med ”bestemor på anbud” når ”unga våre”, dvs. barnehagebarn, for lengst er satt ut på anbud i stor skala?
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester

Om ”Carema-skandalen”

"I et svar til min mediekritikk i DN (27.5) gjentar Wegard Harsvik mytene knyttet til den såkalte Carema-skandalen i Sverige (29.5). Fremfor å adressere substansen vektlegger han perifere og konspiratoriske betraktninger om lønninger og ekteskapsforbindelser i Stockholmsområdet," skriver Eirik Løkke i Dagens Næringsliv.
InternasjonaltPrivate i velferdenØkonomi og velferd
Eirik Løkke

Carema: En medieskandale blir til

"Pressen flokkmentalitet medførte at Carema ble mer opptatt av å unnskylde seg, enn å forklare de faktiske forhold, hvorpå politiske beslutninger ble tatt prematurt og uten saklig grunnlag. Det er svært urovekkende. For uansett hvilken holdning man har til private aktører, illustrerer Carema-saken et fundamentalt eksempel på hvordan mediene sviktet sitt samfunnsoppdrag. Debatten offentlig vs privat fortjener definitivt bedre," skriver Eirik Løkke i DN.
Private i velferdenMedia

Carema, mediene og skandalen som ikke var noen skandale

I Sverige eksploderte den såkalte Carema-skandalen høsten 2011. Dette notatet redegjør for påstandene, mytene og fakta i den mye omtalte Carema-skandalen. Notatet vil vise hvordan ”skandalen” oppsto, og hvor feilaktig mediebildet var. Deretter vises det til hvordan bildet av den private tjenesteleverandøren Carema viste seg å være sterkt misvisende.
Økonomi og velferd
Dag Ekelberg

KONKURRANSE: Avviser privatisering?

Private i velferdenØkonomi og velferd
Bjørn Ove Fjellandsbø

Farum kommune – et skrekkeksempel på konkurranseutsetting?

VelferdsstatenPrivate i velferdenKonkurranse

Britisk privatiseringsfiasko?

Økonomisk politikkReformer