Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Mathilde Fasting

Sondre Hansmark om kraftpriser, strømmarkeder og fornybar energi

Sondre Hansmark mener at det er bra med strømkabler og et internasjonalt marked for strøm. De høye strømprisene fører til at fornybar energi blir mer lønnsom.
IdeerKlima og miljø
Eirik Løkke

Hvem er det som får jobb på universitetene?

Universitetene er en sentral premissleverandør for offentlig debatt og politikk. Men hvilke personer er det som ansettes, og hvilke kriterier er det som avgjør konkurransen om faste ansettelser?
Utdanning og forskning
Mathilde Fasting

De to historiene om Sverige

Hør ny podcastepisode med tidligere ambassadør til Sverige, Christian Syse om hans erfaringer fra Sverige de fire siste årene.
Ideer
Eirik Løkke

Er det mulig å skille idrett fra politikk?

Bør det stilles krav om å følge menneskerettighetene for å få lov til å arrangere OL eller VM? Og bør Norge boikotte Vinter-OL i Beijing? Hvordan skal idretten forholde seg til autoritære regimer?
DemokratiMenneskerettigheter
Mathilde Fasting

Økonomiske utsikter for 2022 og årene som kommer

Vil rentene stige, og vil inflasjonen feste seg? Hvordan påvirker pandemien den globale handelen, og hva har dette å si for den økonomiske utviklingen i Norge?
Økonomisk politikkØkonomi
Eirik Løkke

Hva vil prege politikken i 2022?

Gjest i denne episoden av Liberal halvtime er Aksel Fridstrøm, nyhetsredaktør i Minerva.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Mathilde Fasting

Fremtidsforsker Eirik Newth om 2022

Eirik Newth om at verden er blitt et mer urolig sted og klimautfordringene fremover.
Politikk og samfunn
Eirik Løkke

Er omikron veien ut av pandemien?

Hva vet vi om omikronvarianten? Og hvorfor var vi ikke bedre forberedt på en ny smittsom koronavariant? Hva skjer med pandemien videre? Og hvordan bør vi som samfunn håndtere pandemien i 2022?
Ideer
Mathilde Fasting

Har vi behov for myter, julen og religionen i vårt sekulære samfunn?

Filosof Henrik Syse tror at vi misforstår våre røtter og vår forståelse av verden og oss selv, dersom vi tror at religion er på vei ut.
Politikk og samfunn
Mathilde Fasting

Ekstraepisode av Liberal halvtime til minne om Kåre Willoch

I denne samtalen snakker Torbjørn Røe Isaksen om hvordan Kåre Willoch har preget norsk samfunnsliv og politikk i en mannsalder. Han er «mannen som skapte det moderne Norge».
KonservatismeIdeerPolitikk og samfunn
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om egoisme

Er vi alle dypest sett egoister? Er for eksempel julegavene vi gir hverandre til syvende og sist motivert av egeninteresse? Hør ny episode av Civita-foredraget!
IdeerPolitisk filosofi
Mathilde Fasting

Forfatter Daniel Mendelsohn om fortellingens kraft

Hør ny episode av Liberal halvtime med forfatter Daniel Mendelsohn.
Ideer
Eirik Løkke

Lærdommer fra Afghanistan

Hvorfor feilet Vesten i Afghanistan? Var forsøkene på statsbygging dømt til å mislykkes? Hva er årsaken til at Taliban ikke lot seg slå militært? Og hvordan påvirker NATOs exit vestlig sikkerhet? Hør ny episode av Liberal halvtime!
UtenrikspolitikkForsvarspolitikkDemokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet
Mathilde Fasting

100 år siden filosofen John Rawls ble født

Det er 100 år siden filosofen John Rawls ble født og 50 år siden boken Theory of Justice kom i 1971. Hvem var John Rawls, og hva handler Theory of Justice om? Hør podcastepisoden her!
IdeerLiberale tenkerePolitisk filosofi

Kina vs USA

Kina i ferd med å overta rollen som verdens ledende supermakt? Hør ny episode med Jan Arild Snoen, forfatter av boken «Den nye kalde krigen – USA mot Kina».
InternasjonaltUSA
Eirik Løkke

Marie Louise Sunde om likestilling og fordommer du ikke visste du hadde

Er diskriminering på bakgrunn av kjønn utbredt i Norge? Hvor vanlig er ubevisste former for forskjellsbehandling? Hva kan og bør gjøres for å bedre likestillingen? Hør ny episode av Liberal halvtime!
Bård LarsenMathilde Fasting

Pass på! Om liberalt demokrati og dets fiender

I denne podcastepisoden går Bård Larsen gjennom utfordringene for liberale demokratier. Det er alt fra falske nyheter, populister og knebling av ytringsfrihet, til oppfatninger om «folket» som ekskluderer og hindrer mangfold og meningsbrytning.
Demokrati

Trenger vi stiftelser i Norge?

Stiftelser har ikke vært vanlig i Norge siden 1800-tallet, men har de senere tiårene opplevd en renessanse. Hva driver stiftelser med, og trenger vi dem? Er stiftelser udemokratiske, og kan de forvalte store pengesummer og oppnå makt og innflytelse som allmennheten ikke får innsikt i? Hør ny episode av Liberal halvtime med André Støylen, leder i Sparebankstiftelsen DNB, i samtale med Mathilde Fasting.
Politikk og samfunnSivilsamfunnet
Eirik Løkke

Marianne Marthinsen om livet på Stortinget

Hvordan står det til med demokratiet i Norge? Er politikere stort sett opptatt av å verne om egne privilegier? Og har den politiske debatten blitt bedre eller verre? I dagens episode deler tidligere stortingsrepresentant, Marianne Marthinsen (Ap), noen erfaringer fra Stortinget.
Norsk politikkPolitikk og samfunn

Er forskningen politisert?

Filosof Lars Fr. Svendsen i Civita mener at alle forskere har et verdimessig ståsted, men at de i sin forskning bør etterstrebe å være så objektive som mulig. I denne podcastepisoden samtaler han med Mathilde Fasting om utviklingen ved universiteter i USA hvor forskere nektes å komme til orde på grunn av politiske meninger.
ForskningUtdanning og forskning
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om psykiske lidelser og sykeliggjøringen av menneskelivet

Vi kan jevnlig lese at en stadig større del av befolkningen sliter med ulike psykiske lidelser. Skyldes dette at vi er blitt sykere? Eller at vi har senket listen for hva som bør betraktes som sykdom?
Politikk og samfunnVelferdsstatenVelferdstjenester

Pseudoarbeid – er mye av det arbeidet vi utfører bortkastet eller unødvendig?

Hør ny episode av Liberal halvtime med forfatterne Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen om Pseudoarbeid.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting

Bør handlingsregelen vernes av Grunnloven?

Tidligere statssekretær i Finansdepartementet for Sp og medlem av Norges Banks representantskap, Morten Søberg, mener vi må tenke langsiktig og konstitusjonelt om oljefondet, forvaltningen og handlingsregelen. Med et voksende statsbudsjett og mange gode ønsker for bruk av oljefondet, vil presset på bruk av penger øke fremover.
Økonomisk politikkØkonomiFinanspolitikk

Hvorfor er ikke Venstre Norges største parti?

I dagens episode deler Ane Breivik, som er innstilt som ny leder i Unge Venstre, sine tanker om Venstres rolle i norsk politikk og hvordan partiet bør posisjonere seg fremover.
Norsk politikkPolitikk og samfunn

Tom Holland om kristendommens betydning for Vestens idéhistorie

Hør ny podcastepisode med den britiske historikeren Tom Holland.
IdeerPolitikk og samfunn

Max Weber og den moderne staten

Det er 101 år siden Max Weber døde, er han fremdeles relevant for forståelsen av moderne stater? Stemmer hans tese om protestantismen og kapitalismen? Hør ny episode av Liberal halvtime med sosiolog Pål Veiden, som har skrevet bok om Max Weber.
Institusjoner og forvaltningIdeerPolitisk filosofi
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om utopier

Alle ønsker en bedre verden. Da kan det være nærliggende å ønske seg den best mulige, eller snarere, perfekte verden. Oscar Wilde mener det bare finnes to tragedier: ikke å få det man ønsker eller å få det, og at den sistnevnte tragedien er den største. Det finnes ikke noe område hvor dette i så ekstrem grad er tilfelle som i de politiske utopiene. Virkelige mennesker er ikke som de prakteksemplarene utopien forutsetter, og da går det dem gjerne riktig ille når utopien skal realiseres med makt.
IdeerPolitisk filosofi

Grensen rundt Afghanistan

Hør ny episode av Liberal halvtime med forfatter Erika Fatland, som har besøkt alle landene rundt Afghanistan. Hvordan er forholdene i disse landene? Hva vil kinesisk infrastruktur i regionen bety for fremtiden?
Internasjonalt

Forbrytelse og straff med Katrine Holter

Hvilke forbrytelser velger vi å straffe? Og hvor mye straff er rimelig? Hvor sikker kan vi være på at vi straffer riktig person? Ukens gjest i podcasten Liberal halvtime er Katrine Holter, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen.
IdeerPolitikk og samfunnRuspolitikk

Hva betyr Hans Nielsen Hauge for norsk entreprenørskap 250 år etter sin fødsel?

Hør ny podcastepisode med professor i samfunnsøkonomi ved NHH, Ola Honningdal Grytten, som mener at Hans Nielsen Hauge la grunnlaget for en norsk gründerkultur. Finner vi spor av den kulturen fremdeles og har vi noe å lære av Hans Nielsen Hauge?
IdeerInnovasjon og entreprenørskapPolitikk og samfunn

Hvordan kan Norge lykkes bedre med integreringen?

I hvilken grad har Norge lykkes med integreringen? Og hvordan kan vi lykkes bedre? Hør ny episode av Liberal halvtime!
IntegreringInnvandring og integrering

Arbeidets filosofi og fremtidens arbeidsliv

Hør ny episode av Liberal halvtime med filosof Lars Fr. Svendsen, i samtale med Mathilde Fasting, om arbeidets filosofi og fremtidens arbeidsliv.
ArbeidslivPolitisk filosofiArbeid og sysselsetting

Rettsstaten etter 11. september

Hvordan påvirket terrorangrepet mot World Trade Center rettsstatstenkningen i Vesten? Hva var bakgrunnen for opprettelsen av Guantánamo Bay? Og hvorfor greide aldri Obama-administrasjonen å avvikle fangeleiren? Hvordan skal Vesten bekjempe terrorisme uten å gå på akkord med rettsstaten?
TerrorismeUSARettsstatDemokrati og rettigheter

Er arbeid bare et slit?

Professor Jan Lucassen ved Universitetet i Amsterdam har skrevet boken The Story of Work. Hør første podcastepisode, av to, om arbeid før, nå og i fremtiden.
ArbeidslivIdeerArbeid og sysselsetting