
Innholdstype
Årstall
Kategorier
Skribenter
Tags

Rossebø, Arild: Den siste komle
En roman om en ung mann som ville vekk, men som gjerne skulle hatt et sted å komme hjem til.

Bjella, Stein Torleif: Fiskehuset
Fiskehuset handler om menn og hvordan vi forvalter vårt domene: jakt og fiske.

Toleranse for KrF
"Mange som fortsatt sympatiserer med KrF i dag opplever at pekefingermentaliteten kommer fra nye steder. Der bedehusets predikanter og klamme ledertyper harmdirrende advarte mot samfunnshusets umoral og dans, er det predikanter i den sosialliberale skravleklassen som retter pekefinger mot mennesker som føler seg hjemme i KrFs hus. Det er ikke spesielt tolerant, og derfor er det viktig at noen tar KrF-ere i forsvar."
Norsk politikkKristendemokrati

Trang kultur i KrF?
"Gjennom mange år med arbeid med Civitas akademi og kurs har jeg møtt flere røde og blå KrF-ere. De er enige om noe og uenige om annet. Felles for dem jeg har truffet, er at de tenker reflektert og selvstendig."
Norsk politikk

Jeg savner en intellektuelt nysgjerrig Rune Slagstad
"Norsk styringskunst har vist seg på sitt beste når samfunnsøkonomiske sammenhenger har blitt hensyntatt samtidig som politisk ledelse har forankret dette hos velgerne", skriver Lars Kolbeinstveit.
KonservatismeLiberalismeNorsk politikkIdeer

Liberale mørkemenn, Den norske kirke og KrF
Den store fortellingen om norsk kristen kultur de siste tiårene preges av modernisering og radikal åpenhet.
Norsk politikk

Derfor bør ikke KrF lukes bort
Den gule løvetannen i norsk partiflora representerer verdier hinsides det berømte sidevalget og ideologiske merkelapper som «konservativ» eller «liberal».
IdeerPolitisk filosofiKristendemokratiAndre ideologier
KrFs rolle i det moderne Norge
Det kan virke som at mange av KrFs kritikere blander det å være snever med å være annerledes. Ikke så overraskende, for partiet representer en motkultur i norsk partiflora. En gul løvetann som vokser for seg selv.
Norsk politikkKristendemokrati

Klima og kulturkrig
Det er fullt mulig å kritisere MDG uten å mistolke det partiet sier.
Norsk politikkPolitikk og samfunnKlima og miljø

Når SV ikke er ekstreme nok
I klimadebatten er spørsmål som er hinsides hva som er realistisk, dessverre blitt for normalt. Det er uheldig. For vi burde ha en fornuftig diskusjon om hvordan Norge kan bidra til reduserte klimautslipp.
ØkonomiKlima og miljø

Sympati for KrF
Noe paradoksalt bidrar sympati med et parti kanskje til en bedre analyse enn antipati.
Norsk politikkIdeerKristendemokrati

Alle er konservative
Det kan virke rart at en fra liberale Civita hevder at alle er konservative. Men mitt poeng er spissformulert. Og dessuten er det viktig å huske at norsk konservatisme alltid har vært liberal. En viktig grunn til å tenke konservativt er at det er ved å reformere sakte, og ved å ta hensyn til norsk særegenhet, at vi best bevarer et liberalt og åpent samfunn.
IdeerKonservatisme
Toleranse og kritikk
Toleranse handler om å holde ut det man ikke liker, men det utelukker ikke kritikk.
IdeerPolitisk filosofi

De uavhengige
Ideelt sett burde vi kunne drøfte sak og argumenter uavhengig av verdier, interesser, livssyn eller ideologiske preferanser hos avsender.
IdeerPolitisk filosofiPolitikk og samfunn

Friheten fra havet
Fruen fra havet viser oss at det ikke finnes noen kjærlighet uten frihet og fornuft, skriver Lars Kolbeinstveit.
Demokrati og rettigheter

Sylvi Listhaug om Fremskrittspartiets økonomiske politikk
Henger Frps økonomiske syn sammen, og har partiet troverdige alternativer i sin økonomiske politikk? Hør ny episode av Liberal halvtime med leder i Frp, Sylvi Listhaug, i samtale med Lars Kolbeinstveit.
Ideer

Integrering på speed
Velferdsordninger er til for mer enn integrering. Shazia Majid er for enøyd i synet på kontantstøtten.
Uncategorized

Å holde ut med KrF
"KrF representer på sitt beste en liberal motvekt til sosialdemokrati fra venstre og høyre. Den motmakten skal vi som samfunn være glade for. KrF må bare huske at folk må betale for moroa selv, dersom staten skal bli mindre", skriver Lars Kolbeinstveit.
Demokrati og rettigheter

En for aktiv stat kan svekke velferd, klima og arbeid
Trygge arbeidsplasser er viktig. Men det som ivaretar og skaper grunnlag for arbeidsplasser med gode lønninger, er produktiv, lønnsom og konkurransedyktig drift.
Økonomi

Team korona – hvilket lag er du på?
Når tiltakene lettes på, er ikke politikerne vennlige som gir oss mer frihet. De bruker mindre makt inn i sivil- og privatsfæren.
Ideer

En for aktiv stat kan svekke velferd, klima og arbeid
I lederen i Avisa Nordland 26. april tas det til orde for mer statlig eierskap. Om det vil fungere er høyst usikkert. Vi har lyktes med mye i norsk økonomi til nå. Det har mange forklaringer, men en vesentlig årsak er en god arbeidsdeling mellom politikk og gode rammebetingelser på den ene siden, og et omstillingsdyktig næringsliv med åpen markedskonkurranse på den andre.
Økonomi

Identitetsgate
Vedtaket om gatenavn i Bergen skader likestillingen, både prinsipielt og i praksis. Vanlige folk kan gå lei. Debatten overlates til krefter som verken er særlig moderate eller liberale.
Ideer

Myten om det snevre KrF
Hva kjennetegner dagens KrF? Klarer KrF å sette grenser for politikk og offentlige utgifter? Hvordan kan KrF klare å reise kristendemokratiet i Norge? Bør partiet slå hardere tilbake mot kritikk, eller snarere være en moderat kraft i norsk politikk? Hør ny episode av Liberal halvtime med Kjell Ingolf Ropstad.
IdeerDemokrati og rettigheter

Hedvig Montgomery om frihet og familier under korona
Hva betyr koronatiltak for barn, unge og familier? Å hindre spredning av koronasmitte er viktig for å bevare både helse og frihet, men er det andre hensyn som vi bør tenke på i møtet med korona? Hør ny podcastepisode med psykolog, forfatter og familieterapeut Hedvig Montgomery i samtale med Lars Kolbeinstveit.
Ideer

Skadeprinsippet bør ikke brukes som hersketeknikk i debatten om koronatiltak
Det er grunner til å drøfte Tvedts analyser kritisk, men vi bør kanskje ikke avfeie hans bekymring for demokrati og frihet som «hysterisk».
Demokrati og rettigheter

På grunn av riktig poIitikk
Politikere med visjoner om å skape industri og arbeidsplasser har ofte feilet. Sosialdemokraten Helmut Schmidt mente politikere med visjoner burde gå til lege. Gro Harlem Brundtland er utdannet lege. Hun hevdet at ansvaret for resultatene måtte være reelle, og at staten ikke måtte drive med selektive støttetiltak.
Uncategorized

Fra rødgrønn orden til rødgrønt kaos
Etter åtte år med borgerlig flertall og tidenes såkalt blåeste regjering, ønsker mange å gjenskape det rødgrønne prosjektet i en eller annen form. Men hva kjennetegnet den forrige rødgrønne regjeringen, og hva kan bli problemet for et nytt rødgrønt prosjekt, sett med blå og liberale øyne?
Ideer

Pietisme og koronatiltak
Det er naivt å tro at nordmenn følger tiltak bare basert på selvstendig overbevisning, samstemthet og tillit, skriver Lars Kolbeinstveit i Minerva.
Ideer

Fra rødgrønn orden til rødgrønt kaos
Historien har vist oss hva som kan gå galt når Arbeiderpartiet mister overtaket på venstresiden, skriver Lars Kolbeinstveit.
Ideer

Kan verden klare seg uten olje?
Bruk av olje fører til høyere CO2-utslipp, men hvilke andre hensyn er det viktig å ha med seg i diskusjonen om olje og utvikling? Og er det mulig å redusere global fattigdom uten olje? Hør ny podcastepisode med samfunnsøkonom Øystein Sjølie i samtale med Lars Kolbeinstveit.
Økonomi

Mangfold synes ikke alltid utenpå
Mangfoldet synes ikke alltid utenpå. Folk som er like utenpå, kan representere et stort mangfold.
Ideer

«Nei, vi trenger en kvinne»
"Møtet kan sees i opptak på Civitas nettsider. Jeg mener og håper at det kan være av interesse uavhengig av kjønnet på paneldeltakerne!"
Ideer

Sannheten er helheten – også når det gjelder velferdsstaten
Politiske visjoner for fremtidens velferdssamfunn, som ikke tar hensyn til de helhetlige og samfunnsøkonomiske rammene som blant annet Perspektivmeldingen trekker opp, bør kritiseres, enten de kommer fra venstre- eller høyresiden, skriver Lars Kolbeinstveit.
Uncategorized

Må flere arbeide mer for å bevare velferden?
Er Norges velferd avhengig av at vi øker sysselsetningen? Hvordan kan det i så fall gjøres? Hør ny episode av Liberal halvtime med Anne-Kari Bratten i samtale med Lars Kolbeinstveit.
Offentlige utgifterVelferdsstatens bærekraftArbeid og sysselsetting