Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
18 jul
torsdag 18 juli 2024 kl. 12:00

Civita-akademiet høsten 2024

Civita-akademiet i politisk filosofi for høsten 2024 tar nå opp søkere mellom 20 og 40 år. Søknadsfrist fredag 18. juli!
Politisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om David Hume

IdeerPolitisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om Baruch Spinoza

Spinozas filosofi handler om indre og ytre frigjøring. Den indre går gjennom en rasjonell forståelse av tilværelsen, og den ytre gjennom ytringsfrihet og demokrati. Han understreket at et fritt samfunn må basere seg på håp snarere enn frykt.
IdeerPolitisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om Hannah Arendt

Hannah Arendt er en tenker for vår tid, som undersøkte de mest krevende spørsmålene innen politisk teori og mente frihet burde være målet for all politisk handling.
Politisk filosofi
Lars Peder Nordbakken

Historien har fortsatt ingen ende

Men forføreriske profeter undergraver stadig vekk det åpne samfunnet.
IdeerPolitisk filosofi
1 feb
onsdag 31 januar 2024 kl. 23:58

Civitaskolen våren 2024

Er du mellom 17–20 år og interessert i politikk og politisk filosofi? Les mer om hvordan du kan søke på vårens Civitaskole.
Politisk filosofi
30 jan
mandag 29 januar 2024 kl. 23:59

Civita-akademiet våren 2024

Vårens Civita-akademi tar nå opp søkere mellom 20 og 40 år. Akademiet vil gå over fire helgesamlinger og en kveld. Søknadsfrist mandag 29. januar.
Politisk filosofi
11 jul
mandag 10 juli 2023 kl. 23:59

Civita-akademiet høsten 2023

Høstens Civita-akademi har søknadsfrist mandag 10. juli. Les mer om hvordan du kan søke her!
Ideer
7 feb
mandag 6 februar 2023 kl. 23:59

Civita-akademiet våren 2023

Vårens Civita-akademi har søknadsfrist mandag 6. februar. Les mer om hvordan du kan søke her!
IdeerPolitisk filosofi
9 jul
fredag 8 juli 2022 kl. 23:59

Civita-akademiet høsten 2022

Høstens Civita-akademi har søknadsfrist 8. juli. Les mer om hvordan du kan søke her!
Ideer
kontrakt avtale

Kontraktsteori

Kontraktsteorien beskriver hvordan individer i et samfunn uten sentralisert makt, kalt naturtilstanden, kommer frem til en samfunnskontrakt.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi
Mathilde Fasting

100 år siden filosofen John Rawls ble født

Det er 100 år siden filosofen John Rawls ble født og 50 år siden boken Theory of Justice kom i 1971. Hvem var John Rawls, og hva handler Theory of Justice om? Hør podcastepisoden her!
IdeerPolitisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om utopier

Alle ønsker en bedre verden. Da kan det være nærliggende å ønske seg den best mulige, eller snarere, perfekte verden. Oscar Wilde mener det bare finnes to tragedier: ikke å få det man ønsker eller å få det, og at den sistnevnte tragedien er den største. Det finnes ikke noe område hvor dette i så ekstrem grad er tilfelle som i de politiske utopiene. Virkelige mennesker er ikke som de prakteksemplarene utopien forutsetter, og da går det dem gjerne riktig ille når utopien skal realiseres med makt.
IdeerPolitisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om straff

Hvorfor straffer vi forbrytelser? Hør ny podcastepisode av Civita-foredraget!
IdeerPolitisk filosofi
istockphoto.com Produktivitet

Utilitarisme

Utilitarisme er en normativ etisk teori som definerer det moralsk gode ut fra hensyn til nytte.
IdeerPolitisk filosofi
Eirik Løkke

Makten korrumperer – politiske innsikter fra Game of Thrones

"Til tross for at GoT byr på en rekke innsikter fra den politiske filosofien, er serien klart konservativ i sin politiske formidling."
KonservatismePolitikk og samfunnKultur
Lars Kolbeinstveit

Frihet og anerkjennelse

Hva er et individ, og hvordan påvirker svaret på det spørsmålet synet på frihet? Dette er grunnleggende spørsmål i den politiske filosofien, som Audun Øfsti tar opp i sin bok Filosofiske forsøk, skriver Lars Kolbeinstveit i sin bokanmeldelse i Salongen.
IdeerPolitisk filosofi
Lars Fr. H. Svendsen

Hva er sannhet?

Mange mener at sannheten er truet i vår tid, ikke minst i politikken. I denne pamfletten redegjør filosof Lars Fr. H. Svendsen for begreper som «sannhet», «sannaktighet», «post-sannhet», «løgn» og «bullshit», og viser hvorfor sannhet er et så grunnleggende fenomen i menneskelivet.
IdeerPolitisk filosofiDemokrati og rettigheter
Wall Street og trading økonomi

Verdi

Verdi angir hvilken viktighet noe tilskrives. Verdipluralisme innebærer at vi mennesker etterstreber mål som ikke bare er ulike, men til tider også uforenlige.
IdeerPolitisk filosofi

Ideologi

Ideologi er et uttrykk med flere ulike betydninger. Felles for disse er at det siktes til bærende idéer i et samfunnssyn eller et politisk system.
IdeerPolitisk filosofiAndre ideologier
Lars Fr. H. Svendsen

Hva er frihet?

Er frihet mulig i en verden styrt av naturlover? I hva slags samfunn lar friheten seg best virkeliggjøre? Hvilke grenser bør settes for den enkeltes frihet? Hvordan bør du realisere friheten i ditt eget liv?
LiberalismeIdeerPolitisk filosofiDemokrati og rettigheter
Lars Peder Nordbakken

Liberale tenkere for vår tid

I denne boken trekker Lars Peder Nordbakken opp noen hovedlinjer i den liberale idétradisjonen etter andre verdenskrig. I sentrum står ni utvalgte liberale intellektuelle som alle, på sitt vis, har gitt viktige bidrag til vår forståelse av hva det vil si å være liberal.
IdeerLiberalisme

Civita-akademiet våren 2017

Våren 2017 arrangeres Civita-akademiet for 15. gang. Er du 20-35 år og interessert i politikk og politisk filosofi? Les mer om hvordan du kan søke her!
Ideer

Civita-akademiet høsten 2016

Høsten 2016 arrangeres Civita-akademiet i politisk filosofi for 14. gang. Les mer om hvordan du kan søke her!
Ideer

Civita-akademiet høsten 2015

Ideer
Lars KolbeinstveitOve Vanebo

Konservatisme og liberalisme – en brevveksling

Mangler liberalismen en forståelse av fellesskap? Er konservatismens grunnprinsipp at endringer skal gå sakte? Filosof Lars Gauden-Kolbeinstveit og jurist Ove Vanebo brevveksler hos Minerva om likheter og spenninger i liberalismen og konservatismen.
IdeerKonservatismeLiberalisme

Stor interesse for Civita-akademiet

"Noe av det viktigste arbeidet Civita gjør, er å drive skolering og være en møteplass for unge, samfunnsengasjerte mennesker. Den store interessen for vårens akademi viser betydningen av det arbeidet Civita gjør", sier leder i Civita, Kristin Clemet.
Ideer

Civita-akademiet våren 2015

Er frihet egentlig viktigere enn likhet? Hva bør kunne kjøpes og selges i et marked? Og hva ville John Stuart Mill ment om Datalagringsdirektivet? Våren 2015 arrangeres Civita-akademiet i politisk filosofi for 11. gang.
Ideer

Civita-akademiet pluss

Civita-akademiet pluss, et kurs i politikk og ideologi, arrangeres i år lørdag 5.april. Er du over 35 år og synes dette høres spennende ut? Les mer om programmet og hvordan du kan søke her!
Demokrati og rettigheter
Lars Fr. H. Svendsen

Frihetens filosofi

Frihetens filosofi, som er utgitt av Universitetsforlaget, beskriver frihetens mange dimensjoner, fra metafysikk til politikk og etikk. Filosof i Civita, Lars Fr. H. Svendsen, gir en sammenhengende fremstilling som viser hvor grunnleggende friheten er for hva det vil si å være menneske.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi

Serien som forklarer USA

Rådgiver Eirik Løkke skriver kulturessay for Minerva: "Hva er rammene for menneskelig autonomi? På hvilken måte påvirker politikken sosiale og kulturelle relasjoner? Og kan individer forandre dysfunksjonelle institusjoner? I The Wire har David Simon fusjonert politisk filosofi og kvalitetsunderholdning. Resultatet er tidenes beste tv-serie."
USAPolitikk og samfunnKultur

Civita-akademiet 2012: Rekordantall søkere

I år hadde vi rekordmange søkere til de 12 plassene på Civita-akademiet. Les mer om høstens seminar og generell info om akademiet her.
Ideer
Lars Fr. H. Svendsen

Arbeidets filosofi

Civitas filosof Lars Fr. H. Svendsen utforsker meningen med arbeid i Arbeidets filosofi, utgitt av Universitetsforlaget. Han gir en tankevekkende oversikt over klassiske og moderne arbeidsteorier og krydrer fremstillingen med populærkulturelle referanser og egne arbeidserfaringer fra rengjøring og sportsjournalistikk til filosofisk bestselgerforfatter.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting