Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Buckingham Storbritannia
Julie Lovise Green Holten

Kong Charles III og det moderne monarkiets overlevelse

Vil kronen som kong Charles III krones med lørdag, en dag bli brukt av hans eldste sønn, prins William?
InternasjonaltPolitikk og samfunn
ukraina våpen tanks
Mats Kirkebirkeland

USA og Storbritannia er fortsatt Europas fremste forsvarere

Men EU, med Tyskland og Frankrike i spissen, har endelig fått opp farten. Likevel ser man en tydelig arbeidsfordeling mellom EU og USA i Ukraina-krigen.
InternasjonaltDemokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet
Buckingham
Julie Lovise Green Holten

En kongelig affære på avveie

Netflix-storsatsningen The Crown er inne i sin femte sesong. Til tross for et enormt budsjett og dyktige skuespillere, lever den ikke opp til forventingene.
Politikk og samfunnKultur
Buckingham
Eirik Løkke

En fremragende dronning er død. Nå bør monarkiet dø med henne

Man kan beundre Dronning Elizabeth II og fremdeles være glødende republikaner, skriver Eirik Løkke.
IdeerInternasjonaltPolitikk og samfunn
krigsskip london storbritannia
Eirik Løkke

Imperiet slår tilbake – 40 år siden britenes seier i Falklandskrigen

Den 2. april 1982 angrep Argentina, under ledelse av Leopoldo Galtieri, Falklandsøyene. Galtieri regnet med at Margaret Thatcher ikke ville slå tilbake. Han tok feil. Den 14. juni kunne britiske styrker på nytt heise Union Jack på Stanley.
InternasjonaltForsvar og sikkerhet
Mathilde Fasting

Kjetil Wiedswang og Jan Erik Grindheim om Brexit og Norges avtale med Storbritannia

I denne episoden av vår podcast Liberal halvtime diskuterer Kjetil Wiedswang, kommentator i DN, og Jan Erik Grindheim, statsviter i Civita, hva som skjer med landbruk, fisk og med Norges forhold til EU og til Storbritannia fremover.
UtenrikspolitikkInternasjonaltPolitikk og samfunnEU og EØS
Eirik Løkke

Podcast: Dronning Elizabeth II

Dronning Elizabeth var den lengst sittende monarken i britisk historie. På hvilken måte formet hun rollen som dronning? Hvordan preget ulike politiske hendelser henne? Hør podcastepisoden fra 2019 med journalist og forfatter Inger Merete Hobbelstad.
Politikk og samfunn

Hva skjedde med Storbritannia?

Ukens gjest er Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
InternasjonaltPolitikk og samfunn
Steinar Juel

Hva Norge kan lære av Brexit – så langt

Dette notatet ser på de signaler og rammer som angis i felleserklæringen og hva vi i Norge kan lære av den.
InternasjonaltInternasjonale institusjonerØkonomi og velferdEU og EØS
Jan Erik Grindheim

Hva betyr Brexit for EØS og for Norge?

Måten Storbritannia går ut av EU på, hva som blir det endelige resultatet på lang sikt og hvilke overgangsordninger som blir valgt, vil også få betydning for tredjeland som Norge. Dette notatet ser på den britiske Brexit-prosessen og betydningen Brexit vil ha for Norge og norsk næringsliv.
InternasjonaltInternasjonale institusjonerØkonomi og velferdEU og EØS
Eirik Løkke

Brexit og beretningen om en britisk tragedie

"Som EU har vist gjennom hele Brexit-prosessen: Intet land kan forvente en slik spesialbehandling. Nettopp av den grunn er det i Norges interesse at vi ikke bidrar til å skape usikkerhet om vårt eget forhold til Europa", skriver Eirik Løkke i Dagbladet.
Internasjonale institusjonerEU og EØS

Brexit – hva nå?  

Forhandlingene om en avtale for Storbritannias utmeldelse fra EU går mot slutten. Hvis Brexit blir en realitet i mars 2019, hva vil dette bety for EU som politisk prosjekt, for Storbritannias fremtidige forhold til sine europeiske naboer og for Norge?
InternasjonaltInternasjonale institusjonerEU og EØS
26 sep
onsdag 26 september 2018 kl. 00:00

Brexit – hva nå?  

Forhandlingene om en avtale for Storbritannias utmeldelse fra EU går mot slutten. Hvis Brexit blir en realitet i mars 2019, hva vil dette bety for EU som politisk prosjekt, for Storbritannias fremtidige forhold til sine europeiske naboer og for Norge?
Internasjonale institusjonerInternasjonaltEU og EØS
Lars Peder Nordbakken

Myten om nasjonal suverenitet

Allerede i 1918 beskrev Luigi Einaudi hva som venter Storbritannia etter brexit. Lars Peder Nordbakken i Morgenbladet.
Internasjonale institusjonerInternasjonaltEU og EØS
Bård Larsen

Svar fra den mørke siden

Er Corbyn farlig? Bård Larsen svarer Svein Tuastad i VG:
DemokratiInternasjonaltDemokrati og rettigheter
Bård Larsen

Venstrepopulisten Jeremy Corbyn

"Labour er for tiden kuppet av gamle trotskister, marxister, syndikalister og andre aktivister fra ytre venstrefløy. Med medvinden Corbyn opplever nå kommer det antagelig til å forbli slik over tid," skriver Bård Larsen.
DemokratiSosialisme og sosialdemokratiPopulisme
Jan Erik Grindheim

En handelsavtales død?

EØS-avtalen vil bli spesielt viktig å verne om, dersom Storbritannia forlater EU og Donald Trump ikke ferdigforhandler TTIP-avtalen. Jan Erik Grindheim om TTIP etter Brexit og Trump-seieren i VG.
HandelGlobaliseringEU og EØS
Jan Erik Grindheim

EU viktigst, ikke Storbritannia

Norge har en svært åpen økonomi. Nesten halvparten av det som produseres av varer og tjenester her i landet går til eksport, og nesten 80 prosent av eksporten går til EU. EØS-avtalen er derfor langt viktigere for Norge enn et godt forhold til Storbritannia. Jan Erik Grindheim i DN.
HandelØkonomi og velferdEU og EØS
Jan Erik Grindheim

Nr. 18 2016: TTIP, Brexit og Norge

Med Brexit vil Norge kunne komme i en lojalitetsskvis mellom EU og Storbritannia. Storbritannia er en viktig handels- og investeringspartner for Norge, men det er også de resterende EU-landene og USA.
HandelEU og EØS
Kristin Clemet

Problemene skygger ofte for alt det gode EU får til

"EU-samarbeidet hindrer ingen land i å føre en god, nasjonal politikk, der de blant annet vektlegger utdanning, forskning, infrastruktur, regional utvikling og god fordeling," skriver Kristin Clemet i Aftenposten.
Internasjonale institusjonerEU og EØS
Eirik Løkke

Det er ikke vanskelig å være enig i diagnosen til nei-siden. Men Brexit er neppe riktig medisin.

"Å være tilhenger av det europeiske fellesskap innebærer selvsagt ikke å være immun mot EU-kritikk, men å anerkjenne at forpliktende samarbeid er en bedre måte å møte dagens utfordringer på enn nasjonal alenegang," skriver Eirik Løkke i Aftenposten.
InternasjonaltInternasjonale institusjonerEU og EØS
Eirik Løkke

Populisten Boris

"Boris Johnson er i ferd med å plassere seg på feil side av historien når han anbefaler britene å forlate EU." Eirik Løkke på Minervanett.no.
InternasjonaltInternasjonale institusjonerEU og EØS

ARENDALSUKA: Winston Churchill og 21 andre britiske statsministre

Se video fra Civitas britiske aften med Lahlum og Hustad her:
InternasjonaltPolitikk og samfunn
Eirik Løkke

Konservativ suksess

"Innstrammingspolitikk kan vinne valg, men Cameron har uløste utfordringer med EU og Skottland de neste fem årene," skriver Eirik Løkke hos Minerva, om det britiske valget.
Internasjonalt

Storbritannia og EU

Statsminister David Cameron har lovet britene en folkeavstemming om medlemskapet i EU. Han ønsker å forhandle frem et mer konkurransedyktig, fleksibelt og demokratisk EU, men meningsmålinger antyder en betydelig EU-skepsis blant britiske velgere. Hvor står EU-debatten i Storbritannia, og hvordan ser britene for seg sin fremtidige rolle i Europa? Se video fra frokostmøtet her!
InternasjonaltInternasjonale institusjonerEU og EØS

Thatcher: Elsket og hatet

"Margaret Thatcher vil gå inn i historien som en splittende personlighet. En politiker man ikke forholder seg likegyldig til. Det er mulig man fremdeles finner slike politikere, men de tilhører i så fall sjeldenhetene," skriver rådgiver i Civita, Eirik Løkke, hos Minerva.
Økonomi og velferd

Frokostmøte om Margaret Thatcher

Filmen "The Iron Lady" har aktualisert den politiske arven etter Margaret Thatcher. De økonomiske reformene møtte stor motstand, og konsekvensene er fremdeles omdiskutert. Hvordan bedømmer vi Thatchers politiske ettermæle mer enn 20 år etter at hun gikk av som britisk statsminister? Se video fra frokostmøtet 26.1., der Siv Jensen, Kjetil Wiedswang og Øivind Bratberg deltok.
Ideer

Boris Johnson om Margaret Thatcher

"From the very beginning and at all the critical moments you can see that what really actuated Thatcher was a feminine impatience with the cosy, clubby, complacent politics of the post-war consensus - a consensus that was held overwhelmingly between men of a certain age and class," skriver den konservative ordføreren i London, Boris Johnson, om Margaret Thatcher og filmen The Iron Lady.
Ideer

"Big Society" må bygges nedenfra

Mannen bak David Camerons politiske program, Phillip Blond, innledet tirsdag om hvordan reformer i offentlig sektor kan løse flere av samfunnets problemer. Se Civita-TV fra frokostmøtet med en av de viktigste premissleverandørene for tenkningen om "Big Society".
Ideer

Den glemte Churchill

Mannen som nedkjempet Hitler var også en av dem som bidro til å skape den moderne velferdsstaten, skriver George Watson om Winston Churchill. En del britiske sosialister fryktet det nye helsesystemet NHS, og arbeidet aktivt mot det. Den liberal-konservative Churchill kjempet for et velferdssystem som støttet opp om det frie markedet.
IdeerLiberalismeVelferdsstaten

Broken Society

Rådgiver i Civita, Marius Doksheim, skriver om opptøyene i Storbritannia på Minervanett.no: "Mens den tidligere uroen, med protesterende/vandaliserende studenter og streikende fagforeninger, hadde klar politisk bakgrunn og klare politiske mål, er det vanskelig å finne tydelige indikasjoner på det nå. Likevel må det på lengre sikt finnes politiske løsninger."
Demokrati og rettigheter

Pressens frihet

Brendan O'Neill skriver om etterspillet av den britiske avlyttingsskandalen: "The Murdoch backlash has been soured by distasteful elitism and a lack of regard for press freedom. It is testament to the low esteem in which press freedom is now held that serious commentators can openly entertain the idea of resuscitating a long-dead system of government control over the press."
Demokrati og rettigheter
Mariette C. Bø

Nr. 13 2010: Storbritannia etter valget

Har den liberalkonservative koalisjonsregjeringen noen fremtid?
InternasjonaltPolitikk og samfunn