Skip to main content
  • Personer
  • Publikasjoner
  • Arrangementer, kurs og seminarer
Civita
Seksjoner
  • Demokrati og rettigheter
  • Ideer
  • Økonomi
  • Politikk og samfunn
Om oss
  • Om Civita
  • Personer
  • Civita i media
  • Personvernerklæring
  • Kontakt oss
Innhold
  • Politisk ordbok
  • Politisk bokhylle
  • Podcaster
  • Clemets blogg
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • Notater
  • Rapporter
  • Bøker
Meld deg på nyhetsbrevet
barn på skolen med munnbind i koronapandemien
iStockphoto.com
Politikk og samfunn

Borte best, uansett?

Når hjemmet skildres som et farlig sted og skolen som en trygg havn, er det noen vi mister ut av syne.

Kristin Clemet

Publisert: 28. januar 2022

I romjulen (26. desember) hadde jeg en kronikk i Aftenposten, der jeg satte søkelys på det inntrykket som er skapt under pandemien når det har vært snakk om hjemmeskole.

Jeg skrev at mange fagfolk og politikere «ser ut til å mene at den viktigste begrunnelsen for å holde skolene åpne under koronaen, er at barna må beskyttes mot sin egen familie». Skolene måtte holdes åpne for at barna skulle få en «pause» fra en dysfunksjonell familie og «tilgang til trygge voksne». Det ble pekt på at hjemmeskole «kan gi økt handlingsrom for familiemedlemmer til å begå vold og overgrep mot familien sin», og at det derfor måtte settes inn kompenserende tiltak når skolen stengte.

Nå, nesten en måned senere, blir kronikken fortsatt debattert i mediene, senest i et essay av litteraturkritiker Kaja Schjerven Mollerin i Klassekampen 22. januar. Budskapet i de svarene jeg har fått i mediene, kretser rundt det samme: Jeg bryr meg ikke om barn som blir utsatt for vold eller overgrep, eller jeg tar det ikke alvorlig, fordi jeg bare er opptatt av de som er «velbergete» og lever i gode hjem.

Det er veldig forutsigbart at jeg ville møte slike reaksjoner, selv om jeg må si at jeg syns det er ganske grovt. Det mest tankevekkende har likevel vært å lese og høre fra de mange, både privatpersoner og fagfolk, som har kommet til meg direkte, og som er enig med meg. Mitt klare inntrykk er at mange vegrer seg for å si det offentlig, nettopp fordi de kan bli beskyldt for ikke å ta vold og overgrep mot barn alvorlig.

Selv mener jeg, i likhet med de aller fleste andre, at skolene bør holdes mest mulig åpne. Skolens primære samfunnsoppdrag er opplæring, og det er opplæringsplikt i Norge. Mye tyder på at mange barn og unge under pandemien har lært (mye) mindre enn de ville ha gjort, dersom de hadde gått på skolen.

Jeg er selvsagt klar over at det fins barn som lever i farlige eller dysfunksjonelle familier, og at det derfor har vært viktig å sette inn kompenserende tiltak av hensyn til dem. De mest åpenbare tiltakene har vært at hjelpeapparatet har hatt høyere beredskap, og at skolene faktisk har vært åpne for barn og familier som, av ulike grunner, har hatt behov for det.

Det er likevel galt, etter min mening, å fremstille familien og hjemmet som et så farlig sted som mange har gjort de siste par årene. Det er minst to grunner til det.

For det første: Mollerin har rett i at det er vanskelig å skaffe sikker kunnskap om vold og overgrep som finner sted i hjemmet. Men det forsvarer ikke at man dramatiserer og fremstiller den forskningen vi tross alt har, på en feilaktig måte.

Før jul ble det sagt at vi nå «vet» at «konsekvensene av å bruke hjemmeskole» er at «én av fire barn blir utsatt for vold eller overgrep». Dette er feil.

Det NKVTS-forskningen har vist, er at én av fire unge i alderen 13–16 år har blitt utsatt for vold eller overgrep i løpet av ett år før pandemien, og at tallet er omtrent det samme året etter, da vi hadde en pandemi. Mer presist var det en liten reduksjon, men samtidig en noe forhøyet risiko for visse grupper.

«De andre barna er nesten usynlige i det offentlige rom.»

NKVTS gjorde en tilsvarende undersøkelse knyttet til seks uker med hjemmeskole i 2020. Da var forekomsten noe lavere, nemlig én av seks. Samlet sett går det derfor ikke an å påstå at én av fire barn utsettes for vold eller overgrep fordi de er mer hjemme, eller at forekomsten av vold og overgrep øker når det er hjemmeskole.

Når forskning på så sensitive områder skal formidles er det, som forskerne selv har sagt siden, viktig at resultatene hverken bagatelliseres eller dramatiseres. Det er selvsagt helt legitimt å trekke frem enkelte resultater som er bekymringsverdige, som for eksempel at barn i utsatte familier kan ha en større risiko for å bli utsatt for vold eller overgrep når de er mer hjemme. Men i så fall må det også være legitimt å belyse forhold som trekker i motsatt retning.

Noe av det som trekker i motsatt retning, er at begrepene «vold» og «overgrep» defineres så bredt at det omfatter en rekke hendelser som ikke er positive, men som de færreste vil betrakte som vold eller overgrep. Det kan for eksempel være å bli utsatt for en sårende bemerkning (av noen i eller utenfor hjemmet), eller å være vitne til at familiemedlemmer sier noe sårende til hverandre. En sårende bemerkning kan være ille nok, men det er tross alt mindre alvorlig enn et seksuelt overgrep. Derfor er det relevant å få vite at de aller fleste som rapporterer om at de har vært utsatt for vold eller overgrep, rapporterer om slike mindre alvorlige hendelser, og at de fleste bare har opplevd det én gang.

For det annet: Barn og familier er forskjellige. De aller fleste barn har det godt og trygt hjemme sammen med foreldre som elsker dem. De aller fleste barn syns dessuten at det er fint å gå på skolen, både faglig og sosialt.

Men akkurat som det finnes barn med familier som gjør dem alvorlig vondt, finnes det barn som nesten ikke greier å gå på skolen. Noen fordi de blir utsatt for vold og overgrep på skolen – eller det vi i daglig tale ofte kaller mobbing. Andre fordi de bare ikke greier det, av veldig mange forskjellige grunner.

Min påstand er at «systemet» og hjelpeapparatet er mest opptatt av de barna som har det problematisk hjemme, mens de andre barna, og deres familier, nesten er usynlige i det offentlige rom. Ja, det er ofte verre: Også disse barnas foreldre blir ofte beskyldt for å være dysfunksjonelle eller for å utsette barna for omsorgssvikt, fordi barna ikke så lett kommer på skolen.

Vi vet dessuten mye mindre om disse barna, og hvor mange de er, fordi det forskes mindre på dem.

Foreldrene deres er ofte i en helt umenneskelig situasjon, der de er klemt mellom hensynet til egne barn og det «systemet» og samfunnet forventer av dem, fordi samfunnet mener å vite hva som er best for dem.

Sannheten er at det kan skje vold og overgrep, omsorgssvikt eller mobbing, både hjemme og på skolen og, for den sakens skyld, helt andre steder. Et ensidig og overdrevent søkelys på hjemmet som et farlig sted og på skolen som et ufeilbarlig sted, gir et misvisende bilde.

«Hva skjer med de sårbare barna som stenges inne i hjemmet og ute fra fellesskapet?», spør Mollerin. Det er et viktig spørsmål. Men det hadde blitt et mye mer interessant essay, om hun også hadde spurt om hva som skjer med de sårbare barna som tvinges ut av hjemmet og inn i et fellesskap der de har det vondt og der det ikke er plass for dem.

Innlegget var publisert i Klassekampen 26. januar 2022.

Mer om debatten

Kristin Clemet

Hjem til jul

Hva er det som driver debatten i en retning som gjør at hjemmene fremstilles som et så farlig sted?
Politikk og samfunn
Kristin Clemet

Hjem til jul 3

Jeg tror Nagell og jeg er enige om mye. På et par punkter må jeg likevel reservere meg mot det hun skriver.
Politikk og samfunn
Kristin Clemet

Nyanser er viktig

Det er, som forskerne selv har sagt, viktig at vi ikke bagatelliserer vold og overgrep mot barn. Men det er også viktig at vi ikke dramatiserer og tegner et mer negativt bilde enn det er grunnlag for.
Politikk og samfunn
Kristin Clemet

Har forekomsten av vold og overgrep økt under pandemien?

I verste fall leder svært unyansert formidling av forskning til at myndighetene ikke treffer godt med tiltakene for å hjelpe utsatte barn.
Politikk og samfunn
Autonomi, frihet
Kristin Clemet

Skolen er for alle – og tar ansvar for barn i sårbare situasjoner

Inntrykket noen av mine motdebattanter etterlater, kan ikke skyldes annet enn vranglesing av mine tekster.
Politikk og samfunn
Lars Kolbeinstveit

Hedvig Montgomery om frihet og familier under korona

Hva betyr koronatiltak for barn, unge og familier? Å hindre spredning av koronasmitte er viktig for å bevare både helse og frihet, men er det andre hensyn som vi bør tenke på i møtet med korona? Hør ny podcastepisode med psykolog, forfatter og familieterapeut Hedvig Montgomery i samtale med Lars Kolbeinstveit.
Politikk og samfunn
Publisert: 26. januar 2022
Familiepolitikk Skolepolitikk Koronapandemien
Del på: Del link Del på twitter Del på facebook

Relatert

irak militær
Eirik Løkke

Det er forskjell på Bush og Putin

I Agderposten (20. mars) misliker leder i Rødt Risør, Knut Henning Thygesen, undertegnedes hyllest av den tidligere amerikanske utenriksministeren, Madeleine Albright.
InternasjonaltPolitikk og samfunn
Flickr.om/Emmanuel Macron/Faces Of The World
Skjalg Stokke Hougen

Pensjonsseier med bismak for Macron

Den mye omtalte pensjonsreformen i Frankrike er ikke så dramatisk og omveltende som motstanderne skal ha det til.
InternasjonaltReformerTrygder og pensjoner
underholdning konsert
Henrik Henke Geelmuyden

Ønsker vi at politikerne skal prioritere underholdning fremfor politikk?

«Vi er i holdningsbransjen, ikke underholdningsbransjen», sa Inge Lønning. Det spørs om ikke han vrir seg i graven over dagens utvikling.
Politikk og samfunn
Jan Erik Grindheim

Nekrolog: Nils Morten Udgaard

Nils Morten Udgaard var en mann som trodde på det gode selv i den ofte så vonde virkeligheten han var så god til å analysere.
Politikk og samfunn
Kristin Clemet

Har Arbeiderpartiet lav tillit fordi partiet har dårlige målinger?

Arbeiderpartiet må forsøke å finne årsakene til at tilliten synker som en stein. Velgerne straffer ikke partiet bare fordi det er krig i Ukraina, høye matvarepriser og energikrise i Europa.
Norsk politikkSosialisme og sosialdemokrati
Arbeiderpartiet, Støre, Stenseng, og Skjæran
Kristin Clemet

Hvorfor går det så dårlig med Arbeiderpartiet?

Noe som forundrer meg, er hvor vanskelig Arbeiderpartiet har for å forholde seg til og tolke sine meningsmotstandere på en realistisk måte.
Norsk politikkPolitikk og samfunn

Nyhetsbrev og invitasjoner

Meld deg på nyhetsbrevet og få siste nytt levert i innboksen:

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Støtt Civita

Bidra til at Civita kan fortsette arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

Gi støtte

ARTIKLER

  • Ideer
  • Demokrati og rettigheter
  • Politikk og samfunn
  • Økonomi

Annet innhold

  • Politisk ordbok
  • Publikasjoner
  • Podcasts
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • YouTube

Om Civita

  • Om Civita
  • Medarbeidere
  • Støtt Civita
  • Kontakt oss
  • Retningslinjer for refusjon og retur

Følg oss

Civita - Twitter

Civita - LinkedIn

Civita - Instagram

Civita - Facebook

Civita - Youtube

  • Information in english
  • Personvernerklæring
[email protected]
Civita logo