Skip to main content
  • Personer
  • Publikasjoner
  • Arrangementer, kurs og seminarer
Civita
Seksjoner
  • Demokrati og rettigheter
  • Ideer
  • Økonomi
  • Politikk og samfunn
Om oss
  • Om Civita
  • Personer
  • Civita i media
  • Personvernerklæring
  • Kontakt oss
Innhold
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • Notater
  • Rapporter
  • Bøker
  • Podcaster
  • Clemets blogg
  • Politisk ordbok
  • Politisk bokhylle
Meld deg på nyhetsbrevet
Barn i klatrestativ i barnehage
iStockphoto.com
Private i velferden

Marsdals metode

Et forbud mot kommersielle aktører, slik Magnus Marsdal metodisk argumenterer for, kan få store negative, utilsiktede konsekvenser for norske skattebetalere og norske barn, skriver Aslak Versto Storsletten.

Aslak Versto Storsletten

Publisert: 27. januar 2022

Manifest-lederens metodiske argumentasjon egner seg ikke som et beslutningsgrunnlag når fremtidig organisering og finansiering av private barnehager fremover skal diskuteres.

11. januar avholdt Stortinget en åpen høring om et representantforslag om profittfrie barnehager. Blant andre Kåre Hagen, Knut Storberget og undertegnede holdt innledning. Det gjorde også Magnus Marsdal, leder av Manifest tankesmie. Hans innledning har siden blitt lagt ut på Manifests hjemmeside. Foruten de sedvanlige og forutsigbare strofene om politiske eliter og privat berikelse, ligner påstandene til Manifest-lederen på argumentene som regelmessig og metodisk blir fremsatt av ytre venstre i velferdsdebatten. Mantraet er at all fortjeneste i barnehagesektoren er et onde (derfor må alle aktører med et snev av kommersielle interesser bort).

Budskapet er enkelt, påstandene er unyanserte – til tider direkte feil – og det hele er totalt blottet for konsekvenstenkning. Dette er Marsdals metode, og han er ikke alene om å bruke den. Derfor fortjener påstandene en imøtegåelse. En slik imøtegåelse er ført i pennen i et nylig utgitt Civita-notat. Her er noen få utvalgte momenter.

Marsdal hevder at sektoren «tappes» for store summer som er bevilget og betalt for å gå til barnehagedrift. Men driftsmarginene, som er det beste målet på om penger går til tjenesteproduksjon, har gått betraktelig ned de siste årene. Mindre lønnsomhet skyldes i all hovedsak ny bemanningsnorm og skjerpet pedagognorm.

En viss lønnsomhet kan dessuten være lønnsomt for norske skattebetalere, fordi systemet, etter alt å dømme, samlet sett er billigere enn om kommunene skulle gjort nesten alt selv. For det første vet vi langt mer om kostnadene i kommunale barnehager når vi kan sammenligne med kommersielle. Det fører til mer transparens i det offentlige. For det andre utmåles støtten til private barnehager ut fra kostnadsnivået i de kommunale barnehagene i hver enkelt kommune. Dette skaper incentiver til mer effektiv drift i de offentlige barnehagene. For det tredje viser utredninger at det offentlige har spart milliardsummer årlig ved å bruke private barnehager.

Det meste tyder på at de kommersielle barnehagene er kvalitativt bedre enn de offentlige. Hadde det vært realiteten at kommersielle eiere «tappet» sektoren for store midler som er ment til å gå til barnehagedrift, ville det først og fremst indikert at offentlige barnehager blir drevet fryktelig ineffektivt.

Mange henger seg opp i de store summene som mediene presenterer ved salg av barnehageeiendommer. Men eiendommer er en sentral del av infrastrukturen i barnehagene, og bør i mange tilfeller håndteres av de som kan dette best, fordi det krever kompetanse. Slik opererer også større kommuner, for eksempel Oslo kommune, hvor det offentlige har skilt ut eiendommene og fakturerer husleie til kommunale barnehager. Det å besitte eiendom har sin egen risiko. At tilsynelatende store gevinster oppstår ved salg av eiendommer, gjenspeiler de store prisøkningene som har funnet sted i eiendomsmarkedet. Dette kunne også ha gått motsatt vei.

Ved å selge eiendom kan aktørene fokusere utelukkende på drift. De får finansiell frihet til å skape en solid driftsorganisasjon. Salg frigjør kapital som kan reinvesteres – til nedbetaling av lån, til å sikre god drift, til utvikling og så videre. Det blir rett og slett bedre barnehagedrift.

Det er nærliggende å tro at det viktigste for folk flest er at barnehagene skal vurderes etter om de leverer kvalitativt gode tjenester. Epsi rating har for 13. gang gjennomført en måling av foreldretilfredsheten med barnehagene i Norge. Tilfredsheten med barnehagene er høyere enn den er med barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole. I barnehagesektoren er det en rekke kommersielle tilbydere, noe det ikke er i skolesektoren.

Epsi rating gjennomfører tilsvarende målinger i Danmark, Sverige og Finland. Foreldretilfredsheten varierer mellom landene, og Norge kommer desidert best ut, både når det gjelder foreldretilfredshet og trivsel i barnehagen. Den største forskjellen på den norske og de andre nordiske lands barnehagesektor er at vi har et betydelig innslag av kommersielle tilbydere. Danmark, som i praksis ikke har kommersielle barnehager, kommer for eksempel klart dårligst ut.

Barnehagetilbudet er ett av de velferdstilbudene som det norske folk er mest fornøyd med. Mye tyder på at dette skyldes miksen av offentlige og ulike typer private barnehager. Et forbud mot kommersielle aktører, slik Marsdal metodisk argumenterer for, kan få store negative, utilsiktede konsekvenser for norske skattebetalere og norske barn.

Innlegget var publisert i Minerva 25. januar 2022.

Mer om private i velferden

Barn i klatrestativ i barnehage
Aslak Versto Storsletten

Marsdals metode: Debatten om kommersielle aktører i barnehagesektoren

Dette notatet ser på fem påstander fra lederen for Manifest tankesmie, Magnus Marsdal, og viser hvordan Marsdals påstander ikke egner seg som et beslutningsgrunnlag når fremtidig organisering og finansiering av private barnehager fremover skal diskuteres.
Private i velferdenVelferdstjenester
Aslak Versto StorslettenSteinar Juel

Høringsuttalelse til Storberget-utvalgets rapport «Du er henta! Finansiering av private barnehager»

Etter flere år med diskusjoner om finansieringsregelverket for private barnehager (ideelle og kommersielle) ble det i februar 2021 nedsatt et hurtigarbeidende partssammensatt utvalg med statsforvalter Knut Storberget som leder. Forslagene fra flertallet i utvalget går imidlertid langt forbi å vurdere regelverket for finansiering.
Private i velferdenVelferdstjenester

Hva skal vi med de private velferdstilbyderne? Går pengene bare til profitt, eller er de en viktig del av velferdstilbudet?

Se video fra Civitafrokost med leder i Velferdstjenesteutvalget, Kåre Hagen, i samtale med Steinar Juel og Kristin Clemet.
VelferdsstatenPrivate i velferden
Steinar Juel

Private barnehager – er de egentlig ønsket?

Regjeringen ønsker et mangfold av barnehager, men Kunnskapsdepartementet har fremmet forslag som kan føre til at innslaget av private barnehager gradvis dør ut. Dette notatet ser på forslagene i høringsnotatet og fraværet av analyser av tiltakenes konsekvenser.
Private i velferdenVelferdstjenester
Kristin Clemet

Norske barnehager er best i Norden

Der private slipper til, er det ikke så uvanlig at de skårer litt bedre enn de kommunale tilbudene når man forsøker å måle kvalitet ved hjelpe av brukerundersøkelser.
VelferdsstatenVelferdstjenesterVelferdsstatens bærekraft
Aslak Versto Storsletten

Kommersielle barnehagekjeder bidrar til kvalitet og mangfold

Mangfoldet i sektoren blir ikke mindre med kommersielle kjeder med på laget. Kvalitetsutviklingen i barnehagesektoren det siste tiåret har vært drevet frem av store og mellomstore private barnehageaktører.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
Publisert: 26. januar 2022
Barnehager Kommersielle aktører Private velferdsleverandører
Del på: Del link Del på twitter Del på facebook

Relatert

Valgfrihet, velferd, private aktører i velferden
Aslak Versto Storsletten

Gratis og profittfri utredning til regjeringen fra Civita

Regjeringen sliter med noe som er veldig enkelt.
Private i velferdenØkonomi
Hege MoenMathilde Fasting

Kan en ny velferdsmodell løse utfordringer med fattigdom?

Vi kan alle være enige om at nåværende velferdssystem har store svakheter, skriver Hege Moen og Mathilde Fasting.
VelferdsstatenVelferdstjenester
Skjalg Stokke Hougen

Klokt og pragmatisk av LO-ledelsen

LOs leder Peggy Hessen Følsvik ønsker ikke å «frede» pensjonsgrensen på 62 år, melder Klassekampen tirsdag. Hun utviser med dette en ansvarlighet som vi er helt avhengige av for å bevare velferdsstaten.
VelferdsstatenVelferdstjenesterVelferdsstatens bærekraft
skole lærer
Kristin Clemet

Skolen er til for elevene – ikke omvendt

Tonje Brennas innlegg i friskoledebatten holder dessverre et svært lavt presisjonsnivå. Det er politisk agitasjon og argumenter som er grepet ut av luften.
Private i velferdenSkolepolitikkUtdanning og forskning
Kristin Clemet

Feil om fødsels- permisjon

VelferdsstatenVelferdstjenester
barn permisjon
Mathilde Fasting

Jeg har skiftet mening om foreldrepermisjon

Foreldrene bør få bestemme hvordan de vil dele foreldrepermisjonen. Det er godt mulig at fedrene vil ta ut mindre permisjon, men det har skjedd mye siden fedrekvoten ble innført i 1992.
VelferdsstatenØkonomiVelferdstjenester

Nyhetsbrev og invitasjoner

Meld deg på nyhetsbrevet og få siste nytt levert i innboksen:

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Støtt Civita

Bidra til at Civita kan fortsette arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

Gi støtte

ARTIKLER

  • Ideer
  • Demokrati og rettigheter
  • Politikk og samfunn
  • Økonomi

Annet innhold

  • Politisk ordbok
  • Publikasjoner
  • Podcasts
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • YouTube

Om Civita

  • Om Civita
  • Medarbeidere
  • Støtt Civita
  • Kontakt oss
  • Retningslinjer for refusjon og retur

Følg oss

Civita - Twitter

Civita - LinkedIn

Civita - Instagram

Civita - Facebook

Civita - Youtube

  • Information in english
  • Personvernerklæring
civita@civita.no
Civita logo