Skip to main content
  • Personer
  • Publikasjoner
  • Arrangementer, kurs og seminarer
Civita
Seksjoner
  • Demokrati og rettigheter
  • Ideer
  • Økonomi
  • Politikk og samfunn
Om oss
  • Om Civita
  • Personer
  • Civita i media
  • Personvernerklæring
  • Kontakt oss
Innhold
  • Politisk ordbok
  • Politisk bokhylle
  • Podcaster
  • Clemets blogg
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • Notater
  • Rapporter
  • Bøker
Meld deg på nyhetsbrevet
Putin and Macron meeting with a large table.jpg - Wikimedia Commons
Putin and Macron meeting with a large table – Wikimedia Commons
Totalitære og autoritære regimer

Vladimir Pinocchio

Putin-regimet legemliggjør hva filosofen Hannah Arendt omtalte som den moderne, politiske løgnaktigheten. Det dreier seg ikke om å tildekke virkeligheten, men om å ødelegge virkeligheten slik at den ikke kan konfrontere løgnen.

Lars Fr. H. Svendsen

Publisert: 2. september 2022

Én mulig forklaring på Vladimir Putins oppsiktsvekkende lange møtebord, er at de er laget av samme trevirke som Pinocchios nese: De vokser når noen lyver. At Putin og hans statsapparat lyver i et omfang som stiller selv Donald Trump i skyggen, skulle være en ukontroversiell påstand. Spørsmålet er heller hva slags løgn de representerer.

Putin-regimet har løyet i lang, lang tid, og har slik sett fulgt sedvanlig praksis fra Sovjet-tiden. Terskelen for å benekte klare fakta, er ikke-eksisterende. Ikke minst har det vært en gjennomført bruk av nasjonsbyggende løgner hvor man maner frem en heroisk fortid og hvor enhver skamplett er vasket bort. Den som måtte hevde noe annet, får problemer, for eksempel ved å bli stilt for retten anklaget for å ha utført den straffbare handlingen «rehabilitering av nazismen». For øvrig fungerer uttrykket «nazist» omtrent slik «trotskist» gjorde i Stalin-tiden, som en carte blanche til å eliminere enhver man i en eller annen forstand kan oppfatte som en trussel. 

Etter invasjonen av Ukraina har det strammet seg til ytterligere. Der det forut for invasjonen var noen få lommer av motoffentlighet, som avisen Novaya Gazeta, er offentligheten nå i praksis monopolisert av regimet. Forbudet mot et kritisk lys kan bare forklares ut fra en innsikt i at man bedriver lyssky politikk. Russisk medieoffentlighet er som et USA der kun Fox News finnes, bortsett fra at selv Fox News er «fair and balanced» sammenlignet med russiske medier.

Putin-regimet legemliggjør hva filosofen Hannah Arendt omtalte som den moderne, politiske løgnaktigheten, som hun særlig fant eksemplifisert i nazismen og kommunismen. Nærmere bestemt var det en form for løgn som ikke bare forsøkte å tildekke enkelte sannheter, men snarere ville oppheve selve skillet mellom sannhet og usannhet. Arendt understreker at der den tradisjonelle løgnen handlet om hemmelighold, vedrører den moderne noe som er åpenbart for enhver, der historien omskrives rett foran øynene på dem som faktisk opplever den. Det dreier seg ikke om å tildekke virkeligheten, men om å ødelegge virkeligheten slik at den ikke kan konfrontere løgnen. Den tradisjonelle, politiske løgnen handlet om å vinne en debatt eller å tildekke enkelte fakta på sannhetens bekostning, mens den moderne løgnen dreier seg om å fortrenge selve virkeligheten. Hun hevdet at konsentrasjonsleirene var et slående eksempel på hvordan det totalitære regimet lager regler og konstruerer en virkelighet som blir sannhet.

Totalitarismen gjorde et radikalt grep med det tradisjonelle begrepet om sannhet som et samsvar mellom tanke og virkelighet: Vi kan produsere sannheten hvis vi kan produsere virkeligheten! Snarere enn at tanken forsøker å gripe en virkelighet, skal den frembringe en virkelighet. Den moderne løgneren er ikke først og fremst en tenker, men en skaper, en som iverksetter handlinger slik at politikken skal bli sann selv om den ennå ikke er sann.

Hva er totalitarisme?

Og hva er kommunisme eller diktatur? Disse, og flere andre ord, finner du i vår politiske ordbok.

Les mer

Denne strategien er påtakelig i de russiskokkuperte områdene. Den løgnaktige påstanden er at det rett og slett ikke finnes noen legitim stat ved Ukraina eller ukrainske borgere, men at dette området rett og slett hører til Russland. Alt ukrainsk må derfor viskes ut, på samme måte som personer som hadde falt i unåde ble retusjert bort fra bilder av Lenin og Stalin. Påstanden «Ukraina finnes ikke» blir sann hvis alle spor av landet viskes ut.

På veien dit spiller det ingen rolle hvor vanvittige løgnene er, som at Ukraina skulle vært styrt av «narkomane nynazister» eller at det finnes biologiske våpenlaboratorier med spesialtrente fugler som skal spre patogener i Russland. Eller utenriksminister Lavrovs påstand to uker etter invasjonen: «Vi angrep ikke Ukraina.» Skamløsheten er total, som når forferdelig krigsforbrytelser begått av russiske styrker hevdes å være begått av ukrainske soldater bare for å stille russerne i dårlig lys. Putin hevder at hans soldater ikke angriper sivile. Sannheten er at etter hvert som krigen har utviklet seg, er det nærliggende å hevde at de knapt angriper noe annet enn sivile.

I totalitære samfunn tvinges alle til å lyve – lederne må lyve for folket hvis de skal beholde makten, og folket må lyve om at de tror på løgnene. En mening som avviker fra det den politiske ledelsen gir uttrykk for, er ikke bare en annen mening, men en feilaktig og farlig mening som truer med å undergrave hele samfunnsbygningen. Vi kan si at samfunnet som helhet er gjort til et eneste stort ekkokammer.

Der demokratiske ledere ber om tillit, krever de autoritære det. Putin-regimet slår knallhardt ned på enhver som måtte gi uttrykk for at det faktisk ikke er grunnlag for tillit. At de færreste ikke-russere tror på Putin-regimets løgner er mer eller mindre irrelevant. Publikum er det hjemlige. At noen putinister viderebringer propagandaen i andre land er mest å betrakte som en bonus. Politiske løgner retter seg som regel mot den egne befolkningen.

Løgnene er både konsistente og inkonsistente. De er konsistente i den forstand at budskapet alltid er at Russland ikke på noe tidspunkt har gjort noe antydningsvis klanderverdig, men tvert imot er innbegrepet av moralsk høyverdig ansvarlighet. De er inkonsistente i den forstand at redegjørelsene for akkurat hva Russland har gjort og hvorfor utgjør en mildt sagt motsigelsesfull myriade. Disse motsigelsene betraktes ikke som noe problem. Veven av løgner er fleksibel og endrer seg kontinuerlig som et svar på nye hendelser. Selvfølgelig ikke for å gi en korrekt redegjørelse for disse hendelsene, men for å nøytralisere sannheten før den overhodet har kommet til verden.

Sannheten ligger alltid syltynt an i krig, og selvsagt skal vi også være kritiske til ukrainsk informasjon. Forskjellen er at den ukrainske informasjonen opptrer i et rom der den kan diskuteres, ikke bare blindt aksepteres. Norske medier må selvsagt rapportere hva Putin-regimet ytrer, men de bør også gjøre oppmerksom på at vi ikke har grunn til å tro på ett eneste ord, selv om det av og til kommer et lite fnugg av sannhet i en snøstorm av løgn.

Innlegget var publisert i Vårt Land 31. august 2022.

mer fra filosof Lars Fr. Svendsen

Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om ondskap

«Ondskap» er et begrep for å beskrive det verste vi mennesker gjør mot hverandre. Hvorfor gjør vi det onde? Hør ny podcastepisode med Lars Fr. Svendsen.
IdeerTerrorismePolitisk filosofi
Lars Fr. H. Svendsen

Hva er ondskap?

«Ondskap» er et begrep for å beskrive det verste vi mennesker gjør mot hverandre. Derfor må vi ha en klarhet over hva vi faktisk mener og burde mene med dette uttrykket.
IdeerTerrorismePolitikk og samfunn
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om makt

Makt er hverken godt eller ondt i seg selv – det avhenger helt og fullt av hvordan den utfolder seg – men makt er farlig. Ny episode av Civita-foredraget.
IdeerPolitikk og samfunn
makt

Makt

Makt må organiseres og begrenses på en slik måte at den i størst mulig utstrekning gjør det mulig for den enkelte å leve livet sitt.
IdeerInstitusjoner og forvaltningPolitisk filosofi
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om sannhet og demokrati

Sannheten er ikke demokratisk, men demokratiet behøver sannhet. Hør ny episode av Civita-foredraget.
IdeerDemokrati
Lars Fr. H. Svendsen

Hva er sannhet?

Mange mener at sannheten er truet i vår tid, ikke minst i politikken. I denne pamfletten redegjør filosof Lars Fr. H. Svendsen for begreper som «sannhet», «sannaktighet», «post-sannhet», «løgn» og «bullshit», og viser hvorfor sannhet er et så grunnleggende fenomen i menneskelivet.
IdeerPolitisk filosofiDemokrati og rettigheter
Publisert: 1. september 2022
Løgn Russland Totalitarisme Vladimir Putin Putinisme
Del på: Del link Del på twitter Del på facebook

Relatert

Skjalg Stokke Hougen

Kina er en dårlig handelspartner

Kinas bruk av sanksjoner mot vestlige selskaper og stater gir grunn til årvåkenhet. Likevel er det vanskelig, om ikke umulig, å koble seg av den kinesiske økonomien.
Totalitære og autoritære regimerHandelØkonomiGlobalisering
irak militær
Eirik Løkke

Det er forskjell på Bush og Putin

I Agderposten (20. mars) misliker leder i Rødt Risør, Knut Henning Thygesen, undertegnedes hyllest av den tidligere amerikanske utenriksministeren, Madeleine Albright.
InternasjonaltPolitikk og samfunn
Mats Kirkebirkeland

Den russiske spesialoperasjonen i Norge

En kontrafaktisk historie om hvordan Norge endte med å avstå Troms og Finnmark til Russland.
ForsvarspolitikkForsvar og sikkerhet
Lys folkemord
Bård Larsen

Folkemord skal straffe seg

Glemsel og likegyldighet er folkemordets siste fase. Den norske regjeringen bør erkjenne Stalins menneskeskapte sultkatastrofe i Ukraina på 1930-tallet som et folkemord.
DemokratiTotalitære og autoritære regimer
gapestokk
Bård Larsen

Barbarene kommer

Moralfilosofene blir neppe enige om hvorvidt sadisme er tillært, eller om den må avvennes. Uansett er historien temmelig empirisk overbevisende: Mennesket er ikke bare nestekjærlig.
DemokratiTotalitære og autoritære regimerPopulismeDemokrati og rettigheter
Ukraina
Eirik Løkke

For din frihet – og vår! 

Putin bommet grovt, og undervurderte både Ukraina og Vesten. Og i særdeleshet undervurderte han Volodymyr Zelenskyj.
InternasjonaltDemokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet

Nyhetsbrev og invitasjoner

Meld deg på nyhetsbrevet og få siste nytt levert i innboksen:

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Støtt Civita

Bidra til at Civita kan fortsette arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

Gi støtte

ARTIKLER

  • Ideer
  • Demokrati og rettigheter
  • Politikk og samfunn
  • Økonomi

Annet innhold

  • Politisk ordbok
  • Publikasjoner
  • Podcasts
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • YouTube

Om Civita

  • Om Civita
  • Medarbeidere
  • Støtt Civita
  • Kontakt oss
  • Retningslinjer for refusjon og retur

Følg oss

Civita - Twitter

Civita - LinkedIn

Civita - Instagram

Civita - Facebook

Civita - Youtube

  • Information in english
  • Personvernerklæring
[email protected]
Civita logo