
Lars Fr. H. Svendsen
Professor i filosofi
Lars Fr. H. Svendsen jobber deltid som filosof i Civita. Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen. Han har blant annet utgitt bøkene «Kjedsomhetens filosofi» (1999), «Kunst» (2000), «Ondskapens filosofi» (2001), «Mennesket, moralen og genene» (2001), «Hva er filosofi» (2003), «Mote» (2004), «Frykt» (2007), «Arbeidets filosofi» (2011), «Frihetens filosofi» (2013), «Ensomhetens filosofi» (2015) og «Å forstå dyr» (2018). Bøkene hans er oversatt til 29 språk.
Lars holder foredrag om temaene:
Liberalisme
Frihet
Ytringsfrihet
Toleranse
Rettferdighet
Ensomhet
Sannhet/løgn
Skrevet av Lars

Makt
Makt må organiseres og begrenses på en slik måte at den i størst mulig utstrekning gjør det mulig for den enkelte å leve livet sitt.
IdeerInstitusjoner og forvaltningPolitisk filosofi

Lars Fr. Svendsen om makt
Makt er hverken godt eller ondt i seg selv – det avhenger helt og fullt av hvordan den utfolder seg – men makt er farlig. Ny episode av Civita-foredraget.
IdeerPolitikk og samfunn

Lars Fr. Svendsen om penger
Penger er et uttrykk for noe av det mest verdifulle i menneskelivet: Vår evne til å vise hverandre tillit. Hør ny episode av Civita-foredraget med filosof Lars Fr. Svendsen.
IdeerØkonomi

Lars Fr. Svendsen om tillit
Når målinger av tillitsnivåer i ulike land blir presentert formidles dette ofte i norske aviser som at nordmenn er klodens mest naive folkeslag. Det kan nok i og for være riktig, men vi bør skille mellom naiv, blind og reflektert tillit.
IdeerDemokrati

Lars Fr. Svendsen om sannhet og demokrati
Sannheten er ikke demokratisk, men demokratiet behøver sannhet. Hør ny episode av Civita-foredraget.
IdeerDemokrati

Lars Fr. Svendsen om frykt
Fryktkulturen maner frem en verden av potensielle katastrofer til tross for at vi aldri har levd tryggere liv. Vår besettelse av risikoreduksjon skaper en prevensjonspolitikk der konsekvensen blir en reduksjon av vår frihet, vårt handlingsrom og vår livskvalitet.
Ideer
Publikasjoner fra Lars

Tvang i psykiatrien
Det foregår for tiden en debatt om bruk av tvang i psykisk helsevern, og mange tar til orde for at det må gis anledning til å bruke mer tvang enn i dag. I dette notatet drøfter Lars Fr. H. Svendsen de etiske grensene for bruk av tvang.
MenneskerettigheterVelferdstjenester

Hva er ondskap?
«Ondskap» er et begrep for å beskrive det verste vi mennesker gjør mot hverandre. Derfor må vi ha en klarhet over hva vi faktisk mener og burde mene med dette uttrykket.
IdeerTerrorismePolitikk og samfunn

Fakta og verdier i politisk debatt
I dette notatet diskuterer filosof Lars Fr. H. Svendsen skillet mellom fakta og verdier, og ser på hvordan vitenskapsfilosofien kan bidra til bedre forståelse av forskning og politikk.
ForskningUtdanning og forskning

Hva er toleranse?
Hvorfor er toleranse nødvendig? Hvor går grensene for toleranse, og bør vi tolerere intoleranse? Lars Fr. H. Svendsen diskuterer i denne pamfletten dette viktige, men misforståtte begrepet.
IdeerPolitisk filosofiPolitikk og samfunn

Hva er sannhet?
Mange mener at sannheten er truet i vår tid, ikke minst i politikken. I denne pamfletten redegjør filosof Lars Fr. H. Svendsen for begreper som «sannhet», «sannaktighet», «post-sannhet», «løgn» og «bullshit», og viser hvorfor sannhet er et så grunnleggende fenomen i menneskelivet.
IdeerPolitisk filosofiDemokrati og rettigheter

Hva er frihet?
Er frihet mulig i en verden styrt av naturlover? I hva slags samfunn lar friheten seg best virkeliggjøre? Hvilke grenser bør settes for den enkeltes frihet? Hvordan bør du realisere friheten i ditt eget liv?
IdeerLiberalismePolitisk filosofiDemokrati og rettigheter

Kritikk av menneskerettighetene – en innføring i Onora O’Neills rettighetstenkning
Dette notatet belyser til årets vinner av Holbergprisen Onora O’Neills vektige bidrag til hvordan universelle menneskerettigheter kan begrunnes.
MenneskerettigheterDemokrati og rettigheter

Nr. 21 2016: Liberal folkehelsepolitikk
I dette notatet ser Lars Fr. H. Svendsen kritisk på folkehelsepolitikken.
VelferdsstatenVelferdstjenester