Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
karbonavgift klima forurensning

Karbonavgift

Karbonavgift er en avgift som pålegges produkter basert på hvilket utslipp av klimagasser de har. Det skaper insentiver for utslippskutt.
AvgifterØkonomiKlima og miljøSkatt og avgifter
veiprising

Veiprising

Veiprising innebærer at man legger en avgift på bruken av veier.
AvgifterØkonomiSkatt og avgifter
grunnrente olje

Grunnrente

Grunnrente er en idé og et konsept innen økonomisk teori som beskriver hvordan man kan oppnå en høyere avkastning enn i et normalt marked med fri konkurranse.
AvgifterØkonomiSelskapsskattSkatt og avgifter
Gard Løken Frøvoll

Teori og praksis i klimapolitikken

En reduksjon av elbilsubsidiene vil aldri kunne stoppe den globale elbilrevolusjonen.
AvgifterSkatt og avgifter
Gard Løken Frøvoll

Karbonavgifter folk kan akseptere

Det er minst tre modeller for karbonprising som er bedre enn det regjeringen foreslår i Hurdalsplattformen.
AvgifterKlima og miljøSkatt og avgifter
Bjørn-Kristian Svendsrud

Norsk alkoholpolitikk i et nøtteskall

Høye alkoholavgifter gir skyhøy handelslekkasje, og regjeringen foreslår ytterligere økning i alkoholavgiftene i statsbudsjettet for 2021. Finnes det politisk vilje til å gjøre endringer, skriver Bjørn-Kristian Svendsrud i Dagbladet.
AvgifterSkatt og avgifter
Haakon Riekeles

Å ta klimamålene på alvor vil koste, men folk flest kan gå i pluss

Om vi øker prisen på bensin og diesel med to kroner og prisen på oksekjøtt med 18 kroner kan Norge nå sin del av 1,5-gradersmålet. Om vi fordeler inntektene flatt blant alle skattebetalere, blir det 4675 kroner per person. For de aller fleste vil det bety at de får klart mer igjen enn de betaler i økt pris på kjøtt og drivstoff, skriver Haakon Riekeles i Harvest Magazine.
AvgifterKlima og miljø
penger kontant

Avgifter

Avgifter er en av de sentrale inntektskildene som finansierer offentlig virksomhet og overføringer. Inntektene fra ulike avgifter utgjør rundt en femtedel av statens totale inntekter.
AvgifterØkonomiSkatt og avgifter
Anne Siri Koksrud Bekkelund

Sukkeravgiften – det mest fornuftige er å fjerne den

"Viljen til å øke eller komme opp med nye avgifter er som kjent større enn evnen til å kutte i budsjettet." Anne Siri Koksrud Bekkelund i Aftenposten.
Økonomi
Mathilde Fasting

La oss snakke om skatt

«Er du opptatt av å betale riktig skatt, eller har du tiltro til at alt er riktig i den forhåndsutfylte skattemeldingen – og tenker du over hva skattepengene dine brukes til?» spør Mathilde Fasting.
ØkonomiSkatt og avgifter
Haakon Riekeles

Gi støtte til batteri, ikke til luksus

"De tyngste, dyreste hybrid- og elbilene får mest statsstøtte i dag. Støtten bør knyttes til batteristørrelse – og trappes ned med tiden", skriver Haakon Riekeles.
Økonomi
Steinar Juel

Avgifter på elbiler nå

«Dersom ikke noe gjøres, vil statens inntekter fra bilavgiftene fortsette å falle, med ca 3 milliarder kroner i året», skriver Steinar Juel.
Økonomi
Paul Joakim Sandøy

Nr. 18 2015: Bør jordbruket avgiftsbelegges?

Det er sjeldent at klimatiltak i landbruket diskuteres, til tross for at sektoren står for rundt en tiendedel av norske utslipp. I dette notatet spørres det først om jordbruket bør avgiftsbelegges, og deretter hvordan en slik avgiftsbelegging kan gjennomføres mest mulig effektivt. Last ned og les notatet her!
AvgifterØkonomiKlima og miljøNæringspolitikk
Marius Doksheim

Nr. 20 2014: Avgiftsfri grense for utenlandshandel

I statsbudsjettet foreslår Regjeringen å øke den avgiftsfrie grensen for privat import av utenlandske varer, fra dagens 200 kroner til 500 kroner. Dette notatet ser på virkningene av dette forslaget.
AvgifterHandelSkatt og avgifter