Konservativ NRK-kritikk
Per Edgar Kokkvold skrev nylig at konservative ikke bør kritisere NRK. Det kan føre til mer «av det kommersielle» og mindre «norsk kvalitetsjournalistikk». Men konservative bør være opptatt av maktfordeling, og konservative bør ønske å forandre NRK for å bevare NRKs kjerneverdier: uavhengig journalistikk og opplysning, skriver Kristian Meisingset i Aftenposten.
Publisert: 3. november 2014
Av Kristian Meisingset, forfatter av Civita-notatet «Liberal mediepolitikk i et endret mediemarked».
Per Edgar Kokkvold skrev nylig at konservative ikke bør kritisere NRK. Det kan føre til mer «av det kommersielle» og mindre «norsk kvalitetsjournalistikk». Undertegnede og Eirik Vatnøy har skrevet om mediepolitikk for Civita. Vi kritiserer NRK.
Er vi dårlige konservative?
NRK har lenge ønsket å være størst og tilby «noe for alle, alltid». I dag lager NRK realityshow og musikalske stjernekamper, og NRK.no minner om VG.no. Vi skriver at NRK må fokusere mer på «dybde, integritet, informasjon og kunnskap». Vi etterlyser mindre av det kommersielle og mer kvalitetsjournalistikk. Det er også et problem at NRKs inntekter vokser svært raskt mens de andre mediehusene sliter. Penger er makt. Makten skyves i retning det statlige mediehuset.
Slik kritikk er ikke dårlig konservatisme.
Konservative bør være opptatt av maktfordeling, og konservative bør ønske å forandre NRK for å bevare NRKs kjerneverdier: uavhengig journalistikk og opplysning.
Innlegget er på trykk i Aftenposten 3.11.14. Se også:
Civita-notat nr.7 2014: Liberal mediepolitikk i et endret mediemarked
Mediene er inne en tid med store omveltninger. Mangfoldet øker, den internasjonale konkurransen blir sterkere og stadig mer flyttes over på digitale plattformer. Ulike medier ligner hverandre mer og mer. Omveltningene bringer med seg store muligheter, men også nye utfordringer som bør få konsekvenser for hvordan mediemarkedet reguleres og støttes.
Mediepolitikken har vært delvis vellykket. Selv om mange mindre aviser har forsvunnet, har vi utvilsomt et levende mangfold av medier i Norge. Like fullt er politikkens grunnpilarer utformet for et annet mediemarked i en annen tid og bør derfor oppdateres. Dette notatet antyder noen mindre endringer i politikken. Først og fremst må man klargjøre hvilken funksjon de ulike virkemidlene har og justere dem slik at de ikke hemmer utviklingen, men legger til rette for den.
Last ned notatet her: Civita-notat_7_2014