NRKs fremtid
Grande er uenig med mine kolleger, Eirik Vatnøy og Kristian Meisingset, som har skrevet notatet – og med meg, som skrev et innlegg om NRKs fremtid i Dagsavisen 3. april. Men fremfor å fremme alternative argumenter, slik at vi kan få en god diskusjon om NRK, velger Grande å konstruere stråmenn og mistenkeliggjøre motiver, skriver Kristin Clemet i Dagsavisen.
Publisert: 24. april 2014
Av Kristin Clemet, leder i Civita.
Stortingsrepresentant og mediepolitisk talsperson Arild Grande (Ap) skriver i et innlegg i Dagsavisen 11. april at NRK er «under angrep» etter at Civita har publisert et notat om «Liberal mediepolitikk i et endret mediemarked», der også NRKs fremtid er omtalt. Grande er uenig med mine kolleger, Eirik Vatnøy og Kristian Meisingset, som har skrevet notatet – og med meg, som skrev et innlegg om NRKs fremtid i Dagsavisen 3. april.
Men fremfor å fremme alternative argumenter, slik at vi kan få en god diskusjon om NRK, velger Grande å konstruere stråmenn og mistenkeliggjøre motiver. «Når Civita setter i gang en debatt om NRK, er det kun for å berede grunnen for at regjeringen skal vingeklippe allmennkringkasteren», skriver Grande, som «oppfatter utspillene fra Civita som starten på en langsiktig negativ kampanje mot NRK», der «målet er å berede grunnen for at regjeringen skal kunne kutte i NRKs virksomhet.» «Ved å gå høyt på banen med kontroversielle forslag vil (Civita) forsøke å få Høyre og regjeringen til å fremstå som moderate når de skal fremme sine forslag i den kommende stortingsmeldingen.»
Slike debatteknikker fungerer effektivt som debattstoppere, men jeg tror ikke NRK er tjent med det. Civita kommer derfor til å fortsette debatten med dem som er interessert i å diskutere NRK og ikke stråmenn eller mulige skjulte motiver.
Jeg har lagt merke til at Arbeiderpartiet nå skal bli – ja, faktisk allerede er blitt, ifølge partiet selv – et mer «åpent og nysgjerrig» parti. Som ledd i arbeidet med å skape en mer lyttende partikultur, har man bl.a. fått etablert en tankesmie, som skal ta opp spørsmål som det er «vondt» og «krevende» for partiene å ta opp. Det skal bli spennende å se om Arbeiderpartiet vil møte Agenda med den samme typen stråmenn og mistenkeliggjøring når den en dag tar opp «vonde», krevende eller kanskje kontroversielle spørsmål.
Innlegget er på trykk i Dagsavisen 24.4.14.