Årsaken tiI et urettferdig boIigmarked
SV burde bruke mindre tid på en ideologisk kamp mot «markedskreftene», og heller få opp farten på Rådhuset med å regulere nye boliger, skal boligmarkedet i Oslo bli mer rettferdig, skriver Simon Seland i Dagsavisen.
Publisert: 8. juli 2021
I sitt svar til mitt innlegg i Dagsavisen kaller Kari Elisabeth Kaski og Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV det for naivt å tro at flere boliger alene vil gjøre noe med «det grunnleggende urettferdige boligmarkedet». Isteden maner de til kamp mot det private markedet og de tilhørende «markedskreftene».
Men er det virkelig markedskreftene som rår over boligmarkedet i Oslo? Omsetning og pris er overlatt til markedet, som så mye annet, men bygging av nye boliger derimot er strengt regulert. SV ivrer for at det offentlige skal ta en aktiv rolle, men kommunen er gjennom reguleringsmyndigheten allerede en bestemmende faktor for utviklingen i boligprisene. Når kommunens reguleringstakt av nye boliger ikke holder tritt med befolkningsveksten bør det ikke komme som en overraskelse for noen at resultatet er økte priser.
Oslo, der SV sitter med byrådsmakt, er den kommunen i landet som bruker lengst tid på å gjøre tomter byggeklare. I snitt bruker kommunen 621 dager på administrativ saksbehandling og påfølgende politisk behandling før en tomt er ferdig regulert og vedtatt, nesten et halvt år lenger enn i Bergen.
Deler av årsaken er at byrådet sitter på overordnede planer i lang tid før de blir fremmet til bystyret. For eksempel mottok byrådet Veiledende Plan for det Offentlige Rom (VPOR) for Hasle og Valle Hovin fra Plan og Bygningsetaten i juli 2018, men sendte den ikke videre til politisk behandling før to år senere, i juni 2020. En tilsvarende plan for Haraldrud ble liggende i over tre år før den ble oversendt bystyret. Dette forsinker byggingen av mange tusen nye boliger, som kunne dempet boligprisveksten i Oslo.
SV burde derfor bruke mindre tid på en ideologisk kamp mot «markedskreftene», og heller få opp farten på Rådhuset med å regulere nye boliger, skal boligmarkedet i Oslo bli mer rettferdig.
Innlegget var publisert i Dagsavisen 6. juli 2021.
Er en tredje boligsektor løsningen?
En tredje boligsektor er ikke løsningen