
Skriver alle nobelprisvinnere god litteratur?
Forfatter og skribent Gabi Gleichmann er ikke sikker på om alle nobelprisvinnere i litteratur egentlig skriver godt, eller om bøkene blir lest når det har gått en tid. Skal du vite noe om et land, les landets forfattere. Selv leser han Péter Nédas fra sine foreldres hjemland Ungarn, kanskje for å få noen svar på hvorfor Ungarn har gått i en illiberal retning.
Politikk og samfunnKultur

Lars Fr. Svendsen om kunst
Kunst blir ofte fremstilt som mer frihetlig enn andre menneskelige aktiviteter. Har vi noen grunn til å tro at det er slik? Og er det overhodet mulig å trekke et skille mellom det som er kunst og det som ikke er kunst?
Politikk og samfunnKultur
kulturanmeldelser

En kongelig affære på avveie
Netflix-storsatsningen The Crown er inne i sin femte sesong. Til tross for et enormt budsjett og dyktige skuespillere, lever den ikke opp til forventingene.
Politikk og samfunnKultur

Torgersen, Bård: Vær stille
Bård Torgersen skriver om klassisk filosofisk hodebry; om hva vi legger i språket, om vi egentlig kan gripe virkeligheten og om det finnes en egentlig mening med tilværelsen. Men han er hverken jålete eller vanskelig.

Nafizi, Azar: Read Dangerously. The Subversive Power of Literature in Troubled Times
Den iranske forfatteren Azar Nafisi har tro på litteraturens muligheter til endring. I hennes siste bok utforsker hun hvordan litteratur har hjulpet og beskyttet henne gjennom livet i et totalitært samfunn.

Top Gun leverer!
Oppfølgeren til den ikoniske pilotfilmen fra 80-tallet er et portrett av USA på sitt beste.
Politikk og samfunnUSAKultur

Strassegger, Peter F.: Om Stein og jord
notater

Nr. 14 2008: En liberal kulturpolitikk
Er trangen til å få plass på statsbudsjettet et sykdomstegn, som utslag av en for ekspansiv statlig kulturambisjon?
SivilsamfunnetKultur

Nr. 1 2010: Hvorfor lære tysk og fransk? – om situasjonen for fremmedspråk i Norge
Nordmenn mangler fremmedspråklig kompetanse. Det får konsekvenser for Norge, både kulturelt, politisk og økonomisk.
KulturUtdanning og forskning

Nr. 18 2014: En liberal filmpolitikk
Dette notatet ser på tiltak for å sikre en best mulig utvikling for filmfeltet. Film er et stort område med mange aktører i intrikat samspill med hverandre, men dette dokumentet tar utgangspunkt i den statlige politikken for produksjon og distribusjon av kinofilm. Som en rettesnor for i dette notatet ligger et ønske om å sikre kreativ frihet, også for filmskapere som ønsker å utfordre gjeldende politisk og kunstnerisk konsensus, samt å skape en konkurransedyktig filmindustri som tjener både de som er involvert i produksjonen av film, og filmers publikum. Det kan man oppnå gjennom en liberal filmpolitikk.
Politikk og samfunnKultur