Et tips til innslag i Dagsrevyen
Likestilling er viktig. Her er et tips til et innslag i Dagsrevyen.
Publisert: 5. mai 2022
I Dagsrevyen i kveld var det et nesten fem minutter langt innslag om at den nye konsernsjefen i Orkla har satt sammen en ny og mindre ledergruppe som bare består av menn.
Det er nå fem menn i Orklas ledergruppe.
Selv sier konsernsjef Nils Selte at det, på den tiden som sto til rådighet, ikke var tilgjengelige kvinner med den kompetansen som trengtes. Men han «garanterer» at han vil levere på det som er selskapets policy, nemlig en økende andel kvinner i ledelsen i selskapet. Han sier at han vil jobbe «iherdig» med det.
For tiden er 42 prosent av lederne i Orkla kvinner. Målet er visstnok 50 prosent.
Ifølge Dagsrevyen er «flere næringslivsprofiler» overrasket over det de hører. To er intervjuet, og en av dem mener at Orkla «går baklengs inn i fremtiden»
Orkla er et privat selskap, men likestillingsministeren (Ap) lar seg likevel intervjue. Hun forteller at hun syns sammensetningen av ledergruppen er «trist» og «pinlig», og at det sender «et utrolig dårlig signal fra Orkla som konsern». Hun kjenner ikke til hvilken kompetanse som trengs i Orkla, men hun vet med sikkerhet at det finnes kvinner som har den kompetansen som trengs. Derfor vet hun også at det konsernsjefen sier, bare er en «unnskyldning», som hun ikke tror på.
Likestillingsministeren kan også fortelle oss at den nye ledergruppen ikke er lønnsom for Orkla, og at den er noe Orkla «dessverre» vil tape på.
Dette har hun selvsagt ingen dokumentasjon for – det er bare noe hun sier, og som hun kan si, fordi Dagsrevyen ikke stiller noen kritiske spørsmål hverken til henne eller de mange – eller i hvert fall «flere» – «næringslivsprofilene».
Jeg har forslag til et nytt innslag i Dagsrevyen.
Det bør være lett å lage, siden journalistene bare kan følge samme mal som de fulgte da de laget innslaget om Orkla.
I Fellesforbundet, som er Norges største fagforbund og en del av LO, og derfor også står Arbeiderpartiet svært nær, er det bare menn i styret.
Det er seks menn Fellesforbundets styre.
Jeg antar at likestillingsministeren syns at dette er «trist» og «pinlig», at Fellesforbundet «går baklengs inn i fremtiden», og at det er noe Fellesforbundet vil tape på.
Fellesforbundet er en privat forening, men jeg antar likevel at likestillingsministeren uten videre stiller opp i Dagsrevyen for å la seg intervjue om dette.
Og hvis Fellesforbundet sier at det ikke har vært så lett å finne kompetente kvinner, men at de jobber med det, så antar jeg at likestillingsministeren vil si at det bare er en dårlig unnskyldning som hun ikke tror på. Hun vet kanskje ikke helt hvilken kompetanse som trengs i Fellesforbundets styre, men hun vet sikkert at kvinnene finnes.
Noen vil kanskje innvende at det er forskjell på ledergrupper og styrer, og det har de rett i. Men sett fra politikernes side, synes det å være enda viktigere at kjønnsbalansen i styrene er god, enn at kjønnsbalansen i ledelsen er god. Stortinget har jo vedtatt en lov for å sikre minst 40 prosent kvinner i ASA-styrene, noe de trodde skulle smitte over på ledelsen. Det gjorde det ikke, selv om Orkla nok er blant de bedre selskapene, siden kvinneandelen der er over 40 prosent.
Noen smitteeffekt over til styret i Fellesforbundet har det åpenbart ikke vært.
Tipset til innslag er helt gratis, og jeg gleder meg til å se det!
Rettelse (6.5.): Styret i Fellesforbundet (forbundsstyret) består ikke av seks personer, slik man feilaktig kan få inntrykk av på forbundets hjemmeside. Andre steder på hjemmesiden ser det ut til å bestå av 39 personer, hvorav åtte kvinner – mens det ifølge proff.no består av åtte personer, hvorav to kvinner (det som på hjemmesiden blir kalt ledelse).