
Innholdstype
Årstall
Kategorier
Skribenter
Tags

Har finansbyråden lest rapporten?
De mange enkelteksemplene viser at Oslo kommune har et stort forbedringspotensial.
Offentlige utgifter

Liste over mulig sløsing i Oslo kommune
Her har vi samlet noen av sakene som har dukket opp etter at Mats Kirkebirkelands rapport om sløsing i Oslo kommune ble publisert i februar 2023.
Offentlige utgifterØkonomi

Offentlig sløsing må tas seriøst
Jeg trekker frem mer enn 50 eksempler på sløsing i Oslo kommune. Finansbyrådens svar er nedslående.
Økonomisk politikkOffentlige utgifterØkonomi

Er det styringsproblemer på systemnivå i Oslo? Omfanget av sløsing og svikt tyder på det.
Oslo kommune forvalter store inntekter på vegne skattebetalerne. Hva kan de gjøre bedre?
Økonomisk politikkOffentlige utgifterØkonomi

Sløsing i Oslo kommune
Omfanget av sløsing, dårlig styring og svikt i både små og store saker gir grunnlag for å antyde at det er styringsproblemer på systemnivå i Oslo.
Økonomisk politikkNorsk politikk

Hva vil Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe med Oslo?
Hva er de store utfordringene for Oslo fremover? Hvordan skal hovedstaden bli en by for alle? Hør ny episode av Liberal halvtime.
Norsk politikkIdeerVelferdsstaten

Eivor Evenrud om Oslopolitikken og veien fra Rødt til Arbeiderpartiet
I denne episoden forteller Eivor Evenrud om hvorfor hun forlot Rødt til fordel for Arbeiderpartiet, og om utfordringene for Oslo fremover.
IdeerNorsk politikk

Har Oslo et problem med vold og innvandring?
De siste 40 årene har Oslo utviklet seg til å bli en multietnisk hovedstad. Har byen også blitt utrygg? Hør ny episode av Liberal halvtime med forfatter og journalist Inga Ragnhild Holst.
IdeerInnvandring og integrering

Oslo-skolen har hatt en svært positiv utvikling. Nå vet vi det enda bedre enn før.
Skolepolitikken må baseres på kunnskap, ikke floskler.
SkolepolitikkUtdanning og forskning

Oslos boligkrise krever mer drastiske tiltak
Flere og mer drastiske tiltak må til for å redusere boligprisveksten i Oslo. Dette inkluderer kontroversielle tiltak, for eksempel en revidering av markagrensen.
BoligpolitikkØkonomi

Oslos boikott-vedtak: En farlig vei å gå
I dagens mer urolige verden er det behov for en balansert og klok utenrikspolitikk i disse spørsmålene. Den forvaltes best av Regjeringen støttet av Utenriksdepartementet, og Stortinget. Det er ikke en sak for landets kommunestyrer.
Utenrikspolitikk

Kan storbyproblemene på Grønland løses?
Sannsynligvis ikke med de gamle virkemidlene fra forbudsregimet som har dominert ruspolitikken. Liberalisering er ingen «quick fix», men kan være et skritt mot et tryggere Oslo sentrum, skriver Torstein Ulserød i Minerva.
Demokrati og rettigheterRuspolitikk

Forståelig motstand
Den politiske og rettslige spliden eiendomsskatt skaper i Oslo illustrerer hvor galt det kan gå hvis eiendom ikke beskattes på en rettferdig måte, skriver Lars Kolbeinstveit i Dagbladet.
BoligpolitikkSkatt og avgifter

Kampen for å få beveget seg til Oslo sentrum
"Mye av det som skjer, virker mest og best tilrettelagt for dem som bor sentralt i byen. Det virker som man har glemt at mange bor langt fra sentrum og er henvist til et kollektivtilbud som ikke blir bedre, men dårligere."
Politikk og samfunn
Hvem bør bli byrådsleder i Oslo?
Raymond Johansen (Ap) og Eirik Lae Solberg (H) møtes til byrådslederduell og debatt.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Osloskolen: På rett vei eller ute av kurs?
Civitafrokost med Marianne Borgen (SV), Saida Begum (H), Eivor Evenrud (Rødt) og Haakon Riekeles (V). Se video fra frokostmøtet her!
SkolepolitikkUtdanning og forskning

Liberal halvtime: Hvor lang tid tar det å bli en del av Oslo-eliten?
Gjest i dagens episode er tidligere politisk redaktør i Adresseavisen, nå VG-kommentator, Tone Sofie Aglen. Hun deler sine tanker om Oslo-eliten, bompengeopprør og hvorfor Trondheim er så mye rødere enn resten av landet.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
3
sep

tirsdag 3 september 2019 kl. 00:00
Hvem bør bli byrådsleder i Oslo?
Civitafrokost tirsdag 3. september med byrådslederkandidatene Raymond Johansen og Eirik Lae Solberg. Se møtet her.
Norsk politikkPolitikk og samfunn

Holdninger til private aktører i velferden i Oslo
Dette notatet går gjennom valgprogrammene til partiene som stiller til valg i Oslo, og gir en oversikt over hvem som mener hva om private velferdsaktører.
Private i velferdenVelferdstjenester
Lavutslippssoner er verken nødvendig eller fornuftig
"Luftforurensning er et alvorlig problem. Derfor fortjener det også mer gjennomtenkte løsninger enn lavutslippssonen byrådet har foreslått," skriver Haakon Riekeles.
Økonomi
Mastodonten på Vestbanen
"Det nye nasjonalmuseet kunne blitt et lignende symbol på vår hovedstad. I stedet ender man opp med upassende, lite innbydende, gråhvit mastodont på et av de mest sentrale og flotte områdene av byen," skriver Mats Kirkebirkeland.
Ideer
Oslos makt er ønsket av resten av befolkningen
"Norske velgere ønsker et mest mulig likt offentlig tjenestetilbud i hele landet, som av natur medfører en sentralstyrt forvaltning, og som gir lite rom for lokalt selvstyre og autonomi," skriver Mats Kirkebirkeland i Aftenposten.
DemokratiInstitusjoner og forvaltningDemokrati og rettigheter

Folk flest flytter til Oslo, men hater byen likevel
At Oslo-hatet bygger på en myte, er ikke vanskelig å vise. Men hvordan har myten om Oslos udugelighet oppstått? Og hvorfor har den eksistert så lenge? Mats A. Kirkebirkeland i nettavisen Minerva.
Politikk og samfunn

Mytene om Oslos verdiskapning
"Oslo er trendy, produktiv, lønnsom og attraktiv," skriver Mats Kirkebirkeland i Dagbladet, og avliver noen myter.
NæringslivØkonomiNæringspolitikk
«Oslo-eliten» er mye bedre enn sitt rykte
Ingen andre hovedstadseliter er så rause med resten av nasjonen som «eliten» i Oslo. Mats Kirkebirkeland i Dagbladet.
Ideer
Absurd om Kunnskapsløftet
I et innlegg i Dagsavisen 22. august fremsetter den nye skolebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), en helt absurd påstand om at «tidlig innsats ikke var del av skolereformen Kunnskapsløftet», og at tidlig innsats ble «innført» av den rødgrønne regjeringen. Dette er, med respekt å melde, bare tull. Kristin Clemet i Dagsavisen.
SkolepolitikkUtdanning og forskning

Bilfritt og menneskefritt
"Et bilfritt sentrum kommer ikke til å gjøre Oslo til gamlebyen i Wien eller Siena." Mathilde Fasting på Minervanett.no:
Økonomi

Ny, rød velferdspolitikk
"Det at det nye byrådet forlater det universelle prinsippet i velferdspolitikken, og i stedet satser på en mer differensiert velferdspolitikk, kan åpne for en viktig og interessant debatt om fremtidens velferd." Kristin Clemet i Dagsavisen:
VelferdsstatenVelferdstjenester

Gjeld og eiendomsskatt i Oslo
"Det er sannsynlig at kommunale utgifter må øke i årene fremover, på grunn av eldrebølgen og innvandring. I et slikt tilfelle kan byen stå bedre rustet, og med flere handlingsalternativer, hvis kommunal eiendomsskatt ikke allerede er innført," skriver Lars Gauden-Kolbeinstveit hos Minerva.
Økonomi

Skolen og boligen viktigst
"På tross av proklamasjoner om det motsatte: Det er ikke lett å se hva Aftenposten er uenig med oss i når det gjelder å beskrive levekårsforskjellene i Oslo." Erik Nordbø og Kristin Clemet i Aftenposten.
Økonomi

Oslo – den sammensatte byen
"Påstanden om at Oslo er en delt by har eksistert lenge. Mer enn å være en delt by, er Oslo en sammensatt by. Forskjellene finnes, men de går på kryss og tvers av gamle skiller." Erik Nordbø og Kristin Clemet i Aftenposten.
Politikk og samfunnUlikhet

NYTT CIVITA-NOTAT: Oslo – den sammensatte byen
Er Oslo så delt som mange vil ha det til? Last ned og les notatet her!
Demokrati og rettigheter

Nr. 21 2015: Oslo – den sammensatte byen
Er Oslo så delt som mange vil ha det til? Påstanden om at Oslo er delt på midten, og at alt som ligger øst for delelinjen blir stadig verre, mens det i vest blir bedre, fjerner fokuset fra de faktiske utfordringene Oslo står overfor. Last ned og les notatet her!
Politikk og samfunnUlikhet

Eiendomsskatt på næring
"Striden om eiendomsskatt i Oslo har foreløpig dreid seg om boliger, men det er også foreslått eiendomsskatt på næringseiendom. Det er en dårlig idé, fordi eiendomsskatt på næringseiendom er skatt på arbeidende kapital, altså på verdiskapende næringsvirksomhet." Mathilde Fasting i Finansavisen.
Økonomi