Hva er kristendemokrati?
Hva skiller kristendemokratisk tenkning fra konservatisme? Hvor hører KrF hjemme? Hør ny episode med Henrik Syse og Eilev Hegstad.
IdeerKristendemokrati
Kristendemokrater ser mer enn bare statens makt
Et sentralt utgangspunkt for kristendemokratisk tenkning er maktfordeling, fordi makt korrumperer. Dette var en sentral lærdom fra de totalitære regimene under andre verdenskrig.
VelferdsstatenKristendemokrati
En ildsjel for det tyske kristendemokratiet
Ingen enkeltperson legemliggjorde broforbindelsen mellom kristendemokrati og liberalisme sterkere enn den modige og skarpsindige samfunnskritikeren og økonomen Wilhelm Röpke.
IdeerLiberalismeKristendemokrati
3
mai
tirsdag 3 mai 2022 kl. 11:30
Er et sekulært kristendemokrati mulig?
Meld deg på digital Civitalunsj tirsdag 3. mai kl. 11.30 med Henrik Syse, Ida Lindtveit Røse og Tore Storehaug.
IdeerKristendemokrati
Röpke, Wilhelm – forfatterskapet
Wilhelm Röpke inntar en helt spesiell plass blant de samfunnstenkerne som bidro til å fornye liberalismen og tolkningen av Vestens bærende idégrunnlag etter andre verdenskrig.
Kristendemokrati
Kristendemokratisk tenkning er i sin kjerne en anti-autoritær ideologi. Dette skyldes blant annet den kristen-politiske tostatstanken og et menneskesyn som springer ut av ideen om arvesynd.
IdeerKristendemokrati
bøker
Kristendemokrati
Boken Kristendemokrati består av en rekke tekster av sentrale tenkere innenfor den kristendemokratiske tradisjonen.
IdeerKristendemokrati
Tre essays om Kristendemokrati
Denne essaysamlingen viser hvordan kristendemokratiet hører hjemme i en bredere borgerlig idétradisjon. Vi har valgt ut det fundamentale: Menneskesynet, samfunnssynet og folkepartitanken. Det handler om verdiledet tenkning, som alternativ til systemtro og interessekamp. Kristendemokratiet har vært en kraft for utvikling av flernivåstyring, fra det lokale og nasjonale til det internasjonale.
IdeerPolitisk filosofiKristendemokrati
Borgeren og fellesskapet
Hva innebærer det å være borgerlig, hvor kommer ideer om borgeren og borgerlig fra, og finnes det en plass for borgeren og borgerlige i fremtidens samfunnsliv og politikk? Det primære målet med essayet er å bidra til å gi borgeren og borgerlige den plassen de fortjener i den norske samfunnsutviklingen. Dette er også et kritisk essay, fordi det er et forsøk på å beskrive hvordan fellesskapet som metafor for staten og for det offentlige i perioder har bidratt til at det kollektive har tatt overhånd på bekostning av liberale, borgerlige verdier.
IdeerPolitisk filosofiPolitikk og samfunn
Frihet og religion
En liberal religionspolitikk bør ha to overordnede mål: frihet og likhet. Det bør være religionsfrihet, slik at borgere kan utøve den religion de ønsker, og delta eller la være å delta i religiøst liv. Det bør også være likhet i den forstand at alle tros- og livssynssamfunn behandles så likt som mulig. I denne pamfletten diskuteres forholdet mellom stat og kirke i Norge, og det foreslås grunnleggende endringer i Norges religionspolitikk og i måten man forstår religionens plass i samfunnet på.
IdeerSivilsamfunnetØkonomiske systemerKultur
Hva er kristendemokratiet?
Kristendemokratiet er en ideologi som tar utgangspunkt i kristen tenkning og etikk. Kristendemokratisk tenkning er i sin kjerne en anti-autoritær ideologi. Dette skyldes blant annet den kristen-politiske tostatstanken og et menneskesyn som springer ut av ideen om arvesynd.