Ideer

Hva vil det si å være liberal?

Og hva mener liberale med frihet og hvor går grensene for denne friheten?

Publisert: 9. februar 2022

Liberale vil i de fleste samfunnsspørsmål sette friheten høyest. For liberale er frihet for den enkelte det viktigste hensynet.

Men, hva mener liberale med frihet og hvor går grensene for denne friheten?

Liberale forsøker ikke å realisere himmel på jord, men snarere å sikre individer et rom til å leve livet sitt slik de selv finner det tjenlig. For liberale er en slik valgfrihet helt avgjørende.

mer om liberalisme og frihet

IDEER: Hva er liberalisme?

Ideer
Lars Fr. H. Svendsen

Hva er frihet?

Er frihet mulig i en verden styrt av naturlover? I hva slags samfunn lar friheten seg best virkeliggjøre? Hvilke grenser bør settes for den enkeltes frihet? Hvordan bør du realisere friheten i ditt eget liv?
LiberalismeIdeerPolitisk filosofiDemokrati og rettigheter
Lars Fr. H. Svendsen

Liberalisme

Formålet med denne antologien er å samle en rekke av de viktigste filosofiske tekstene om politisk frihet fra John Locke til Amartya Sen, for slik å legge til rette for en større norsk resepsjon av de tenkerne som har lagt de viktigste premissene for det moderne liberale demokratiet og av de tenkerne som viderefører diskusjonen i dag.
LiberalismeIdeerPolitisk filosofi
Sondre Hansmark

Politikk bør handle om frihet

Staten er til for å beskytte friheten og enkeltindividet. Det betyr at staten bør være sterk der den trengs mest, ikke størst mulig.
LiberalismePolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter

Liberalisme

Som idétradisjon kjennetegnes liberalismen av en bemerkelsesverdig bredde, og det er notorisk vanskelig å definere liberalisme, siden uttrykket er brukt til å betegne et stort mangfold av idéer, holdninger og praksiser i ulike samfunn.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi

Liberalt demokrati

For at landet skal være et liberalt demokrati, er det ikke nok at flertallet i befolkningen bestemmer. Hva befolkningen kan bestemme, må være begrenset av regler for hvordan disse avgjørelsene skal tas og av rettigheter som gis til minoriteter
IdeerDemokratiLiberalismeDemokrati og rettigheter
Lars Peder Nordbakken

Hva betyr det å være liberal?

I de senere årene har ordet liberal vært en gjenganger i den ideologiske og prinsipielle samfunnsdebatten i mange europeiske land. Hensikten med dette notatet er å tilby en aktuell tolkning av det liberale, med utgangspunkt i et moderne integrert perspektiv på liberalisme, i europeisk forstand.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi
Sveinung Rotevatn

Liberalisme på norsk

Liberalisme på norsk er en debattbok med klare konklusjoner. Fellesnevneren for debattene som tas opp er at de er sterkt ideologiske, og at liberale og konservative argumenter ofte står mot hverandre. Få av spørsmålene er enkle, men for lesere med en liberal ryggmargsrefleks, bør svaret for de fleste likevel være oppe i dagen.
IdeerLiberalismeNorsk politikkPolitikk og samfunn
Lars Peder Nordbakken

Liberale tenkere for vår tid

I denne boken trekker Lars Peder Nordbakken opp noen hovedlinjer i den liberale idétradisjonen etter andre verdenskrig. I sentrum står ni utvalgte liberale intellektuelle som alle, på sitt vis, har gitt viktige bidrag til vår forståelse av hva det vil si å være liberal.
IdeerLiberalisme