Er dekningen av amerikansk valgkamp opplysende?
Ved å utelukke halvparten av velgerne blir det vanskeligere å forstå USA.
USAMedia
BSU-ordningen må utvikles, ikke avvikles
Å fjerne ordningen som hjelper unge inn på boligmarkedet, er en svært dårlig idé.
BoligpolitikkVelferdsstaten
Studentbevegelsen mangler et politisk prosjekt
Svaret fra Norsk studentorganisasjon er stort sett alltid at man må gi studentene mer penger. Det gjør at studentbevegelsen ligner på et ensaksparti.
Høyere utdanningUtdanning og forskning
Hvorfor ikke avkommersialisere alt?
Argumentene fra Avkommersialiseringsutvalget kan brukes på de fleste viktige områder i livet. Offentlig virksomhet og planøkonomi blir da beste løsning for svært mye.
VelferdsstatenPrivate i velferden
Unge kvinner og menn stemmer forskjellig. Bør vi bekymre oss?
Vi ser økende kjønnspolarisering i Vesten. I Norge er det først og fremst et problem for venstresidens partier, men forskjellene kan også avdekke dypere problemer knyttet til kjønn.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Boligmarkedet i Oslo: Størrelse er ikke alt
Boligmarkedet blir stadig mer utilgjengelig for førstegangskjøpere.
Boligpolitikk
replikker
Klassekampens matematikk
Oversikten stemmer ikke.
Skatt og avgifter
Rokkan kunne spart seg for å Si;D
Jeg tror unge mennesker har viktige bidrag og kan ha nyttige refleksjoner i de fleste debatter, men da må det være plass til dem.
Politikk og samfunnMedia
Uredelig stråmannsargumentasjon?
Målkonflikter kan oppstå både i offentlig og privat virksomhet. Det er naivt å tro at problemene forsvinner bare man blir kvitt kommersielle aktører.
VelferdsstatenPrivate i velferden
Lite saklig, Klassekampen
Skurdal gjengir utvalget og meg feil.
VelferdsstatenPrivate i velferden
podcaster
Hvordan håndterer EU forsvar og sikkerhet?
Hva består EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk av? Hvilke avtaler har Norge, og er de tilstrekkelige for å ivareta norske interesser?
Forsvar og sikkerhetEU og EØS
Quisling
Hvem var Vidkun Quisling? Hør ny episode av Liberal halvtime med Erik Poppe, regissør av filmen «Quislings siste dager».
Ideer
Franske tilstander: Fransk økonomi
Hvorfor er styringen av fransk økonomi så sentralisert, samtidig som privat entreprenørskap blomstrer? Hvorfor er mange franske økonomer negative til kapitalismen, samtidig som landet har flere av verdens mest vellykkede selskaper?
Økonomisk politikkInternasjonalt
Franske tilstander: Likestilling og utdanning
Hvorfor har franske kvinner høy arbeidsdeltakelse, men dårligere permisjonsordninger enn i Norge? Hvorfor er franske høyskoler mer populære enn universitetene?
Likestilling og feminisme
Innvandring, kriminalitet og straff
Vold blant unge har fått mye oppmerksomhet i det siste. Hva skyldes denne kriminaliteten? Er høy innvandring en medvirkende årsak? Og er strengere straffer en del av løsningen?
Innvandring og integrering
Mørk middelalder
Hvordan fremstiller lærebøker og populærhistorikere middelalderen, kristendom og islam? Er resultatet falske nyheter som får leve sitt eget liv i offentligheten?
Ideer
Siste Publikasjoner
Se merNorge har et problem med innovativt entreprenørskap
Norge har havnet bakpå i utviklingen av innovativ og lønnsom gründervirksomhet, i sterk kontrast til vår nabo Sverige. Hvorfor er det slik?
Innovasjon og entreprenørskap
En varslet boligkrise
Dette notatet drøfter problemene i dagens boligmarked og hva som kan bidra til å løse problemet, sett fra et ungt perspektiv.
Boligpolitikk
Euroen og Norge
I en økonomi som gradvis må omstilles og bli mindre oljeavhengig, vil argumentene for valutakursstabilitet fremstå stadig sterkere. Da er eurosamarbeidet det eneste reelle alternativet.
Økonomisk politikkPengepolitikkEU og EØS
Hva er globale fellesgoder i bistanden?
Den tradisjonelle bistanden blir stadig utvannet til fordel for globale utfordringer som klimaendringer og pandemier. Hvordan skal utviklingspolitikken ta innover seg denne utviklingen? Og bør bistandsbudsjettet deles opp i to?
Bistand og utviklingGlobalisering
Ungdom bør jobbe mer
Hvorfor er det stadig færre unge som har en sommerjobb? Hva kan vi gjøre for å endre dette og gi flere ungdommer tidlig arbeidserfaring? Dette notatet foreslår 16 tiltak.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting
Oppgavedeling i norsk helsetjeneste: Tid for å tenke nytt?
6 av 10 sykepleiere rapporterer at de må utføre oppgaver som annet personell burde utført. Helsepersonellkommisjonen sier at vi må tenke nytt om hvordan vi organiserer helsetjenesten vår. Hvordan får vi det til og hva må gjøres?
VelferdsstatenVelferdstjenester
Frihet etc.
Denne boken handler om betydningen av frihet i menneskets liv. Tekstene er hentet fra podkastserien «Civita-foredraget», og det tematiske mangfoldet i boken er stort. I tekstene diskuteres blant annet frihet, ansvar, makt, ondskap, toleranse, tillit, livsmening, lykke, rettferdighet, fattigdom, penger, sannhet, frykt og håp.
IdeerPolitisk filosofi
Private helseforsikringer – uunngåelig i den norske velferdsmodellen
Over 800 000 mennesker har privat helseforsikring i Norge. Noen mener at slike private forsikringer er en trussel mot velferdsstaten. Men er de det? Eller finnes det noen positive effekter av at stadig flere tegner privat helseforsikring?
Velferdsstaten
Kan offentlige anskaffelser bidra til innovasjon?
Hvordan kan offentlige anskaffelser bidra til innovasjon? Dette notatet forklarer hva innovasjon er, hvordan det hindres i offentlige anskaffelser og hvordan dette kan løses.
Innovasjon og entreprenørskapOffentlige utgifter
Naturvern: Beslutningssystemet og samordning av interesser
Manglende vern av naturen i Norge har fått økt oppmerksomhet. Vil Støre-regjeringens varslede tiltak stramme opp miljøpolitikken? Dette notatet ser på ansvarsfordelingen mellom lokalt selvstyre og staten i dagens miljøpolitikk.
Klima og miljø
Hvem vinner Europaparlamentsvalget? – Om høyrepopulistene i Europa
Europaparlamentsvalget i juni kan resultere i et mer fragmentert og høyredreid EU. Blir dette et skjebnevalg for det europeiske samholdet?
Demokrati og rettigheter
Exit-skatten
Vil de nye reglene for exit-skatt stoppe utflyttingen fra Norge? Vil forslaget fremme verdiskaping og sikre likebehandling? Eller bidrar det kun til uforutsigbarhet i det norske skattesystemet og politisk risiko for fremtidige investeringer i Norge?
Økonomi og velferdSkatt og avgifter
Hva ønsket Hamas å oppnå med 7. oktober-massakren?
Dette notatet har som mål å identifisere og diskutere de viktigste målsetningene som Hamas hadde med sitt angrep på Israel 7. oktober 2023.
Internasjonalt
Offentlig-privat samarbeid: Nøkkelen til en bærekraftig helsesektor?
Den offentlige helsesektoren går en krevende tid i møte, med store kapasitetsutfordringer og dårlig økonomi. Vil mer offentlig og privat samarbeid hindre et todelt helsesystem? Kan det være nøkkelen til en bærekraftig norsk helsesektor?
Velferdsstatens bærekraft
(Anti)Antiwoke?
Hvordan har begrepet woke fått så stor oppmerksomhet? Er debatter om woke avsporinger fra det som virkelig burde bekymre oss? Les essay fra Bård Larsen om antiwoke og den amerikanskdominerte kulturkrigen.
Identitetspolitikk
aktuelle arrangementer
12
sep
torsdag 12 september 2024 kl. 17:00
Trump og fascismen
I sin nye bok går forfatter Jan Arild Snoen gjennom sentrale aspekter ved fascismen og hvordan Trump passer inn i dette bildet. Har han fellestrekk med mellomkrigstidens fascisme? Og hvordan kan fascismen arte seg i dag?
USA
10
sep
tirsdag 10 september 2024 kl. 20:00
Norske kommuner på vippepunktet?
Velkommen til digital Civitakveld i to deler om utsiktene for kommune-Norge. Vil de norske kommunene overleve som de er?
Institusjoner og forvaltning
26
aug
mandag 26 august 2024 kl. 10:45
Civita på ONS-konferansen
Civita deltar på fire møter under 50-årsjubileet til ONS-konferansen.
Politikk og samfunn
31
aug
lørdag 31 august 2024 kl. 10:00
Celebrating Dissent
Som en hyllest til avdøde Shabana Rehman skal Oslo være vertsby for en internasjonal begivenhet som setter søkelys på frihet, sekularisme og retten til å utfordre religiøse dogmer. Human Etisk Forbund, Dømmekraft og Civta er en av flere bidragsytere for årets konferanse.
Demokrati og rettigheterYtringsfrihet
12
aug
mandag 12 august 2024 kl. 17:00
Arendalsuka 2024
Vi arrangerer to møter under Arendalsuka i år. I tillegg deltar flere fra Civita på andre arrangementer.
Ideer
1
aug
torsdag 1 august 2024 kl. 20:00
Lars Fr. Svendsen om dumhet, idioti og dumme idioter
Filosof Lars Fr. Svendsen, har skrevet bok om dumhet og idioti og hvordan du bør tenke selv og sammen med andre. Se videokast 1. august kl. 20.00!
Ideer
24
jul
onsdag 24 juli 2024 kl. 20:00
Franske tilstander: Hvordan forstå det moderne Frankrike?
Hvorfor streiker franskmenn? Hvorfor er terrortrusselen høy? Hvorfor ser vi likevel på Frankrike med begeistring og bejubler deres kultur, mat og livsstil?
Internasjonalt
3
jul
onsdag 3 juli 2024 kl. 20:00
En reise til Roma
Hva får to professorer i middelalderhistorie til å sykle fra Norge til Roma i fotsporene til middelaldermunken Nikolas Bergsson? Velkommen til digital Civitakveld og en reise til Roma!
Ideer
4
jul
torsdag 4 juli 2024 kl. 20:00
Hjelp, det er valg i USA!
Ønsker du å lære mer om USA og amerikansk politikk, men er usikker på hvor du skal starte? Se videocast med Eirik Løkke og Julie Holten. Sammen guider de deg gjennom jungelen av amerikanske politikere, partier, begreper og historie.
Politikk og samfunnUSA
25
jun
tirsdag 25 juni 2024 kl. 20:00
Overlatt til Taliban: Hvilken fremtid for et Afghanistan fanget i fortiden?
Velkommen til digital Civitakveld med FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Afghanistan, Richard Bennett, og leder for Human Rights Research League Tom Syring.
MenneskerettigheterDemokrati og rettigheter
26
jul
fredag 26 juli 2024 kl. 12:00
Civita-akademiet høsten 2024
Civita-akademiet i politisk filosofi for høsten 2024 tar nå opp søkere mellom 20 og 40 år. Søknadsfrist fredag 26. juli!
Politisk filosofi
18
jun
tirsdag 18 juni 2024 kl. 18:00
Hvem vinner valget i 2025?
Det er et solid borgerlig flertall på meningsmålingene, men holder det frem til valget? Hva skal til for at de rødgrønne skal vinne valget?
Norsk politikkPolitikk og samfunn
6
jun
torsdag 6 juni 2024 kl. 20:00
80 år siden D-dagen: Militærhistorisk aften med Civita og Sverre Diesen
Velkommen til digital Civitakveld torsdag 6. juni kl. 20.00–21.30.
Demokrati og rettigheter
3
jun
mandag 3 juni 2024 kl. 08:00
Bill Browder on how to confiscate Putin’s money in the West
Civita breakfast in cooperation with the Oslo Freedom Forum Monday June 3rd from 8.00 am to 9.00 am.
Internasjonalt
24
mai
fredag 24 mai 2024 kl. 08:00
Utfordrer EU-demokratiet EØS-avtalen?
Hvordan vil et mer politisk og demokratisk EU-samarbeid kunne påvirke Norges forhold til EU? Hvilken rolle vil EFTAs overvåkingsorgan ESA få i en slik utvikling?
Demokrati og rettigheterEU og EØS
14
mai
tirsdag 14 mai 2024 kl. 19:00
Lykkelandet – En fortelling fra innsiden av det norske oljeeventyret
Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen har skrevet bok om det norske oljeeventyret. Velkommen til boklansering på Bakgården på Løkka!
Økonomisk politikk
11
apr
torsdag 11 april 2024 kl. 18:00
Skal høyere utdanning være for alle?
Velkommen til Civitakveld på Bakgården torsdag 11. april kl. 18.00.
SkolepolitikkUtdanning og forskning
bokomtaler
finn alle bokomtalerKjersti Løken Stavrum: Uhørt! – angsten for det frie ord
Kjersti Løken Stavrums friskmelding av det norske ordskiftet er godt ment, og tidvis vel utført, men mangler analytisk beredskap. Eller for å si det på en annen måte: Alt kan se bra og fint ut, helt til det plutselig ikke er det lenger.
Martin Ågerup: Hvad det vil sige at være borgerlig. Et opgør med velferdssoscialismen
Borgerlige som ønsker en mindre stat, er ofte for visjonære selv. Borgerlig politikk må gå mer «jordnært» til verks, om vi skal bremse veksten i offentlig sektor og redusere omfanget av velferdsstaten.
Anne Applebaum: Autocracy, Inc. – The Dictators Who Want to Run the World
Selv om Applebaum har skrevet en pessimistisk bok, og selv konstaterer at den regelstyrte verdensordenen muligens er død, er hun fortsatt en idealist som tror på demokratiet.