Hva er exitskatt?
Utflyttingsskatt eller exitskatt er en skatt på verdier som er opparbeidet i aksjeselskaper og som skal betales når en skatteyter flytter ut av landet.
Regelverket for exitskatt har vært endret flere ganger de siste årene. Inntil 2021 måtte exitskatten betales, dersom den som flyttet ut solgte aksjene sine innenfor en femårsfrist etter utflytting. Etter fem år falt kravet om exitskatt bort. Kravet falt også bort, dersom skatteyteren flyttet tilbake til Norge innen fem år.
Etter dagens regler, som ble vedtatt høsten 2021, kan det kreves utsettelse med betaling av utflyttingsskatten i ubestemt tid. Så lenge skatteyteren ikke selger aksjer eller flytter hjem, vil skattekravet ikke måtte betales.
Det er disse reglene som nå er foreslått endret av regjeringen den 20. mars 2024. Endringene som er foreslått er i skrivende stund ikke vedtatt av stortinget, og høringsfristen gikk ut 21. mai 2024.
Forslaget innebærer følgende viktige endringer sammenlignet med det tidligere regelverket.
- Skattekravet skal beregnes ved utflytting. Kravet er markedsverdien av aksjene minus inngangsverdien, og av denne verdiøkningen skal det betales 37,84 prosent skatt.
- Endringer i verdier etter utflytting påvirker ikke skattekravet.
- Det er innført en betalingsplikt innen 12 år, uavhengig av om verdistigningen (gevinstene) er realisert ved salg, så fremt skatteyteren ikke flytter tilbake til Norge i løpet av de 12 årene.
- Betalingen kan skje på tre måter: ved utflytting, i rater eller etter 12 år, og da med renter.
- Realisering av aksjer skal likestilles med død, det vil si at om skatteyter dør i utlandet innen 12-årsfristen, og har valgt å vente med betalingen av skattekravet, vil det måtte betales av arvingene.
Teksten er sist oppdatert 31.5.2024.