Regjeringen har to år på seg
Det er mange gode måter å skattlegge på, men formuesskatt på arbeidende kapital har bare nedsider. Mathilde Fasting i Dagbladet.
Publisert: 6. januar 2019
I 2019 får vi en borgerlig flertallsregjering på nyåret for første gang siden Willoch-regjeringen ble utvidet i 1983. Det kommer høyst sannsynlig til å være mange saker regjeringspartiene vil være uenige om, men de er faktisk enige om en viktig sak for norsk næringsliv: fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital.
Det var Hans Olav Syversen fra KrF som satt i finanskomiteen da skatteforliket ble vedtatt i 2016, og det var også hans parti som foreslo å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital første gangen. Nå blir partiet del av en flertallsregjering, og de tre andre partiene får den nødvendige støtten til å få gjennom en fjerning av skatten i Stortinget.
Om noen regjering virkelig skal ta oppfordringene fra norsk næringsliv på alvor, må det være en borgerlig flertallsregjering. Det er ikke uten grunn at næringslivet er opptatt av akkurat denne skatten. Selskapsskatten må alle bedrifter som tjener penger betale, også utenlandske bedrifter. Utbytteskatten får alle som tar ut utbytte, og det er mulig å velge nivå og om det er rom for å ta ut utbytte.
Med formuesskatten forholder det seg annerledes. Helt siden forrige gang KrF var i regjering, har næringslivet argumentert for de skadelige virkningene ved formuesskatten, reduserte investeringsmuligheter, forskjellsbehandling mellom norske, privateide bedrifter og utenlandskeide bedrifter og svekking av bedriftenes økonomi når skatten må betales uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke.
Den nye NHO-sjefen, Ole Erik Almlid, sa at hans viktigste oppgave er å skape forståelse for hvorfor og hvordan norske bedrifter er løsningen for Norges viktigste samfunnsutfordringer, og han legger til: «Oppdraget mitt er å kjempe for bedriftene. Det er bedriftene som gir liv til bygd og by i hele Norge».
På et frokostmøte i Civita i november sa spektersjefen Anne-Kari Bratten at det er viktig å huske på hvor pengene (til velferd) kommer fra. Vi bør snakke mer om at et godt næringsliv er grunnlaget for en god og solid velferdsstat. Hennes motto for 2019 er: «Ikke skyt verdiskaperen». Den kommende flertallsregjeringen har de store næringslivsorganisasjonene på laget. For dem vil det være uforståelig at ikke regjeringen sørger for best mulige rammebetingelser for verdiskaping.
I regjeringsplattformen bør fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital komme inn. Det er mange gode måter å skattlegge på, og norske bedrifter og deres eiere betaler gjerne skatt, men formuesskatt på arbeidende kapital har bare nedsider. Regjeringspartiene er enige om at denne skal fjernes. De har to år på seg til neste valg. I Frankrike klarte Macron å fjerne fransk formuesskatt på ett år.
Innlegget var publisert i Dagbladet fredag 4. januar 2019.