Civita har ikke «skoene på»
Frischsenteret og Norges miljø-og biovitenskapelige universitets utredning om formuesskatten har skapt mye debatt.
Publisert: 7. november 2020
Frischsenteret og Norges miljø-og biovitenskapelige universitets utredning om formuesskatten har skapt mye debatt.
Mine kolleger Mathilde Fasting og Steinar Juel og jeg er kritiske til utredningen og måten den er blitt presentert på, blant annet av Knut Røed, som var prosjektleder. Dette skrev vi om blant annet i Aftenposten 8. oktober og i et eget Civitanotat.
I et debattinnlegg kritiserer også professor Ole Gjems-Onstad utredningen. Han peker blant annet på at forskerne bak rapporten ikke har vært i kontakt med de små og mellomstore bedriftene som de skulle studere. «Forskning i elfenbenstårn er mange lei av», skriver Gjems-Onstad, og fikk svar fra seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret.
Vi skal ikke blande oss bort i diskusjonen mellom Gjems-Onstad og Markussen. Men vi reagerer litt på at Markussen viser til at forskerne hadde et innledende møte med Civita: I et forsøk på bedre å forstå hvordan formuesskatten oppfattes for dem som «har skoene på».
Civita har ikke «skoene på». Vårt råd, både da og i en tidligere samtale jeg hadde med Knut Røed, var å snakke med dem som faktisk har skoene på, nemlig små og mellomstore bedrifter som betaler formuesskatt. Dette for å forstå hvordan disse bedriftene og deres eiere tenker og handler. I tillegg kom vi med en rekke andre synspunkter på og innvendinger til måten Frischsenteret hadde planlagt å gjennomføre utredningen på.
Det er vanskelig å se at noe av dette ble tatt til følge, og det kan vi selvsagt bare ta til etterretning. Men da blir det også litt misvisende å peke på et møte med oss for å vise at man har forsøkt å forstå dem som «har skoene på».
Innlegget er på trykk i Aftenposten 5.11.2020.