Kommunesammenslåing er uproblematisk
Sammenslåtte kommuner faller i god jord hos dem som bor der. Det burde gi grobunn for at vi kan få større og færre kommuner i Norge på sikt.
Publisert: 21. juni 2023
Kommuner som nylig har blitt slått sammen fungerer bedre enn de gjorde tidligere. Det er i hvert fall konklusjonen fra den årlige lokalpolitikerundersøkelsen utført av Kommunal rapport. Den nye kommunen fungerer godt eller svært godt, svarer flertallet av de spurte politikerne. Kun 17 prosent mener kommunen fungerer dårlig eller svært dårlig. Tallene er basert på svar fra 434 politikerne som oppgir at de bor i en sammenslått kommune.
Og det er mer som er interessant i undersøkelsen. Flertallet av de spurte mener også at vi burde ha færre kommuner i Norge, og kun 26 prosent av dem mener deres egen kommune ikke burde slås sammen med andre kommuner.
Kommunesammenslåing, særlig under tvang, har vært upopulært. Kanskje det vokser på folk over tid, når man først opplever oppsiden?
Flertall av kommunepolitikere fornøyd med den sammenslåtte kommunen sin
Dette gir grobunn for at vi kan følge generalistkommuneutvalgets hovedanbefaling: å ha færre og større kommuner. Anbefalingen om å slå sammen flere kommuner, er ikke så overraskende, dersom man kjenner til bakgrunnen for kommunereformen. Større enheter, som gir større fagmiljøer, økt kompetanse og økte ressurser, styrker kommunene. Det er nok det de spurte politikerne nå ser fordelen ved.
En av dem som setter pris på «nykommunen» er en Senterparti-ordfører som var motstander av sammenslåing. Nå er han motstander av en eventuell oppløsning. Han ser mange fordeler ved å ha en større kommune, blant annet at det ikke er samme behov for å samarbeide med andre kommuner. Han mener riktignok at en større kommune også har noen nedsider, men det er ikke til å komme unna.
De fleste kommunene er fortsatt langt mindre enn det generalistkommuneutvalget anbefaler. Utvalget konkluderte med at norske generalistkommuner bør ha minst 15-20.000 innbyggere. Dette henger naturligvis sammen med at kommunene skal være generalistkommuner.
En fryst kommunestruktur ødelegger for at alle kommuner skal evne å levere samme tjenester til alle. Det blir heller masse interkommunalt samarbeid, noe som svekker det lokale selvstyret.
Hvis en kommune allerede samarbeider med sine naboer om mange av sine lovpålagte oppgaver, som jo er tilfellet for nesten alle norske kommuner: Hvorfor ikke bare slå seg sammen? Motstandere av større kommuner burde i så fall se på alternativer til generalistkommunene. Det er det påfallende lav interesse for.
Innlegget er publisert i Nationen 19.6.2023.