Det er uenighet i Arbeiderpartiet om arbeidslinjen. Støres svar er å karikere Høyre.
En debatt om arbeidslinjen kan bli interessant. Men Støres bidrag lover ikke godt.
Publisert: 13. januar 2023
På sitt landsmøte våren 2021 lanserte Arbeiderpartiet sin valgkampstrategi. Den var polariserende og uforsonlig, men mange kommentatorer mente at den var smart.
Jeg har hele tiden ment at det vi kan kalle «vanlige folk-strategien», var dristig og farlig for Arbeiderpartiet og heller ikke bra for landet. En regjering bør være en regjering for alle – ikke bare for noen.
Ap/Sp-regjeringen glemte «uvanlige» folk, privat sektor og byene. Men det tok nesten to år før Arbeiderpartiet oppdaget at det ikke var så smart. Nå sier Støre at «Nå er det vanlige folks tur» aldri var noe slagord, og at han aldri egentlig har likt det så godt.
Dette er det veldig vanskelig å tro på. «Nå er det vanlige folks tur!» står det på hele veggen bak Jonas Gahr Støre når han taler til landsstyret sitt etter valget i 2021.
Arbeiderpartiet kopierte de danske sosialdemokratenes strategi – «Nu er det Arnes tur!» Denne strategien omtales nå som mislykket, populistisk og reformfiendtlig, og den er for lengst forlatt.
Nå legger også Arbeiderpartiet sin strategi til side – i hvert fall retorisk. Det skal snakkes pent om næringslivet, og vi kan være helt sikre på at Arbeiderpartiet frem mot kommunevalget også vil forsøke å snakke penere om byene enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjorde i Hurdalsplattformen. Og «vanlige folk» skal visstnok forsvinne ut av vokabularet.
Samtidig varsler Arbeiderpartiet at de kommer til å bli tøffere overfor Høyre. De skal bli «tydeligere i argumentasjonen» og «slå hardt tilbake mot det som ikke er riktig».
Jeg vet ikke om det er dette Støre forsøker å gjøre i Klassekampen i dag (ikke på nett). I så fall er det ironisk, siden forsøket viser at det er Arbeiderpartiet, og ikke Høyre, som her sier noe som ikke er riktig.
Det er splid, både på venstresiden og innad i Arbeiderpartiet, om arbeidslinjen nå. Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Rina Mariann Hansen, mener at arbeidslinjen er et «fryktelig begrep», og at hele arbeidslinjen er utdatert. Hun tar et oppgjør med prinsippet om at det alltid skal lønne seg med arbeid fremfor trygd.
Støre, derimot, er en sterk tilhenger av arbeidslinjen, og det er nok også mange andre i partiet hans, herunder blant andre partiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson, Tuva Moflag. Fagsjefen i Agenda, Andreas Christiansen Halse, tar også til motmæle mot alle dem på venstresiden som nå vil skrote arbeidslinjen.
Det ligger altså an til en stor debatt om arbeidslinjen på venstresiden og innad i Arbeiderpartiet. Det kan bli en spennende og viktig debatt.
Men hva gjør Jonas Gahr Støre i denne situasjonen?
I stedet for å argumentere for hvorfor han mener at vi bør beholde arbeidslinjen og hvordan den eventuelt bør forstås i fremtiden, går han til angrep på Høyre:
«For Høgre tyder arbeidslinja at du skal ha det så vanskeleg at du ikkje har noko anna val enn å arbeide. Men det sosialdemokratiske perspektivet bak arbeidslinja er at du hjelper folk og legg til rette for at du kan sikre deg gjennom arbeid.»
Dette er tøv.
Det har vært bred enighet om arbeidslinjen, særlig mellom Høyre og Arbeiderpartiet, i årtier. Arbeidslinjen har ikke hele tiden betydd nøyaktig det samme, for omgivelser og rammebetingelsene er i endring – men den brede enigheten om alle viktige hovedtrekk har bestått. Det var for eksempel bred enighet om den pensjonsreformen som Stoltenberg II-regjeringen la frem. Da understreket Stoltenberg at «en av årsakene til at vi trenger en ny pensjonsreform, er at dagens system ikke bidrar til at det er lønnsomt å arbeide».
Støre tegner nå en karikatur av motsetningene mellom Høyre og Arbeiderpartiet.
I den siste perspektivmeldingen som Solberg-regjeringen la frem, listet den opp sine strategier for å legge til rette for «økt sysselsetting og inkludering», altså arbeidslinjen. Strategiene var:
- Tidlig innsats og fremtidsrettet kompetansepolitikk
- Lære hele livet
- Arbeidsorientert trygdesystem
- Kunnskapsbaserte arbeidsmarkedstiltak
- Bedre integrering
- Bevaring og videreutvikling av pensjonsreformen
Hver strategi var ledsaget av en lang rekke konkrete tiltak.
Det er altså dette Støre, landets statsminister, mener er å gjøre det så vanskelig for folk at de ikke har noe annet valg enn å arbeide – og noe helt annet enn det Arbeiderpartiet vil gjøre, som er å hjelpe folk og legge til rette for at de kan sikre seg gjennom arbeid.
Hvis dette er å bli «tydeligere i argumentasjonen» og «slå hardt tilbake mot det som ikke er riktig», kan vi gå interessante politiske tider i møte.