Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
21 jun
onsdag 21 juni 2023 kl. 19:00

Hvem vinner valget?

Hvem vinner lokalvalget i høst? Og hva får valgresultatet å si for den lange valgkampen frem mot 2025?
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Eirik Løkke

Hva vil Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe med Oslo?

Hva er de store utfordringene for Oslo fremover? Hvordan skal hovedstaden bli en by for alle? Hør ny episode av Liberal halvtime.
Norsk politikkIdeerVelferdsstaten
Knut Jørgen KirkebergJulie Lovise Green Holten

MDG har alltid jaget etter SVs velgere. Nå blir det enda tydeligere

Skal MDG virkelig aspirere mot en maktrolle, må de vite – i hvert fall evne å kommunisere – hva de står for i praksis.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Mathilde FastingKnut Jørgen Kirkeberg

Hvem vinner valget i Italia?

Georgia Meloni, som leder det ytre høyrepartiet Fratelli d’Italia, vinner mest sannsynlig det italienske valget den 25. september. Hvem er hun? Hva står partiet hennes for, og hvem samarbeider hun med?
IdeerInternasjonalt
Theodor Barndon Helland

Tre prinsipielle debatter om Norges valgsystem

Dette notatet ser på de tre prinsipielle debattene rundt valgloven; sperregrensen, valgdistrikter og stemmerettsalder.
DemokratiInstitusjoner og forvaltningNorsk politikk
7 sep
onsdag 7 september 2022 kl. 08:00

Ett år igjen til kommunevalget: Hva skjer i norsk politikk?

Hva er årsaken til de store endringene på målingene siden valget i fjor? Det er borgerlig flertall nå, men vil det holde? Og hva skal til for at det skal skje et maktskifte i de store byene?
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Mathilde Fasting

Det franske parlamentsvalget og dynamikken i EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk

I denne episoden forklarer NUPI-forsker Pernille Rieker hvorfor det blir vanskeligere for Macron å styre i Frankrike uten absolutt flertall i parlamentet.
InternasjonaltDemokrati og rettigheter
25 aug
torsdag 25 august 2022 kl. 08:00

Hvem vinner valget i Sverige?

Civitafrokost på La Fable torsdag 25. august kl. 8.00–9.00. Det svenske valget avholdes søndag 11. september. Hvordan blir valgkampen?
UtenrikspolitikkPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter
Håndlaget ukrainsk flagg, Budapest, Ungarn, demokrati, valg
Bård Larsen

Valg i Ungarn – En folkeavstemning om demokrati

De siste ukene før valget i Ungarn har vært en nedtur for opposisjonen. Meningsmålingene viser at den taper terreng. I tillegg har Fidesz en betydelig fordel fordi Orbán gjennom en årrekke har endret valgsystemet til egen gunst. Det er altså ganske lite som tyder på et regjeringsskifte. Hva skjer i så fall med Ungarn og europeisk samarbeid?
Totalitære og autoritære regimerDemokrati og rettigheter
21 apr
det franske valget, civitakveld
torsdag 21 april 2022 kl. 19:00

Hvem vinner det franske valget?

Vi inviterer til samtale om det franske valget på Bakgården på Løkka med forsker ved NUPI Pernille Rieker, førsteamanuensis i fransk Kjerstin Aukrust og økonom Haakon Riekeles.
UtenrikspolitikkPolitikk og samfunn
Mathilde Fasting

Secularism and the French presidential election

New podcast episode with senior resident scholar and lecturer at Stanford University, Patrick Chamorel.
Ideer
Theodor Barndon Helland

Hva stemmer de unge i Europa?

Det er vanskelig å si noe entydig om unge velgere i Europa. Det er imidlertid noen trekk som det er verdt å følge med på.
Politikk og samfunnDemokrati og rettigheterEU og EØS
Lommebok med norske sedler/penger
Kristin Clemet

It’s the economy, stupid!

Nå kan vi stå ved et vendepunkt, som fører til at folk igjen blir mer opptatt av egen økonomi. Da blir de antagelig også mer opptatt av hva skattepengene brukes til og om de brukes fornuftig.
Økonomisk politikkPolitikk og samfunnOffentlige utgifter
Theodor Barndon Helland

Unge velgeres partipreferanser i noen utvalgte europeiske land

tatet undersøker unge velgeres partipreferanser i noen utvalgte europeiske land.
DemokratiMenneskerettigheter

Hva er den beste måten å gjennomføre valg på?

Hør ny episode av Liberal halvtime med  førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett, UiO, og medlem av valglovutvalget, Sofie Høgestøl, i samtale med Eirik Løkke.
DemokratiInstitusjoner og forvaltningDemokrati og rettigheter
Eirik Løkke

Vanskeligere å gjennomføre reformer

"Siden 1970 har offentlig sektor vokst med 200 prosent. Det gjør det vanskeligere å reformere." Eirik Løkke i Dagens Næringsliv:
Økonomisk politikkReformerOffentlige utgifterVelferdsstatens bærekraft
Kristin Clemet

Hva beveger velgerne?

"Den store styrkeprøven for Regjeringen kommer i 2017. Det «normale» vil da være at opposisjonen vinner, men det er ikke gitt. Partier som «eier» mange saker, har stor troverdighet og greier å sette dagsorden, kan vinne – også om de sitter i regjering," skriver Kristin Clemet i Aftenposten.
Norsk politikk

Hva vil de med Oslo?

Stian Berger Røsland (H) og Raymond Johansen (Ap) konkurrerer om å bli leder for byrådet i Oslo etter høstens kommunevalg. Hva vil de med Oslo? Se video fra frokostmøtet her!
Norsk politikkPolitikk og samfunn

Hvem vinner valget? 

Hvilket parti får flest ordførere? Hvem vinner kampen om de store byene? Hva kommer valgkampen til å handle om? Se video fra frokostmøtet 19. august her:
Norsk politikk
Kristin Clemet

Valgets kval

"Partiene bør gradvis åpne opp sine nominasjonsprosesser, og Stortinget bør gjeninnføre adgangen til å stryke kandidater ved kommunevalg," skriver Kristin Clemet i Dagsavisen.
Institusjoner og forvaltningDemokrati og rettigheter

Hvordan vinne valg?

Hva skal til for å vinne valg? Holder det med god kommunikasjon, eller trengs det også god politikk? Kan partiene planlegge og styre en valgkamp, eller er det mediene som bestemmer? Hva betyr sosiale medier? Og hva betyr negative kampanjer, spinn og taktikkeri? Er det image eller fakta som trekker velgere? Se video fra møtet her.
DemokratiInstitusjoner og forvaltningNorsk politikk
Eirik Løkke

Demokratisk utmattingssyndrom

"Det er ingen grunn til å overdrive utfordringane for det norske demokratiet. Likevel er det nokre teikn som er uroande, og som potensielt kan svekkje den demokratiske legitimiteten. Eit av grepa som kan gjerast for å motverke trenden, er å stimulere deltakinga hjå veljarane i dei politiske prosessane," skriver Eirik Løkke i Bergens Tidende.
DemokratiInstitusjoner og forvaltning

Kaotiske tilstander i Sverige?

De rødgrønne partiene fikk større oppslutning enn de borgerlige partiene, og dermed går Allianse-regjeringen av. Men de rødgrønne partiene fikk ikke større oppslutning enn i 2010, og de har ikke flertall, mens Sverigedemokratene var valgets store vinner og kommer i vippeposisjon. Hvilke konsekvenser får dette for regjeringsdannelsen, for svensk politikk og for svensk økonomi? Se video fra frokostmøtet her!
Internasjonalt

Civita-notat: Velgerinnflytelse, nominasjonsprosesser og valg

I Norge er det få som deltar aktivt i partienes nominasjon og valgprosesser. Dette notatet ser på hvordan den politiske deltakelsen i de politiske partiene kan stimuleres.
Institusjoner og forvaltningNorsk politikkDemokrati og rettigheter
Torkel Brekke

Civita-notat om valget i India

Mellom 9. april og 12. mai er det valg til Lok Sabha, underhuset i parlamentet i India. Dette notatet ser på mulige utfall og konsekvenser av valget til underhuset. Notatet gir en oversikt over valgordningen i India, en kort innføring om de to nasjonale partiene, Kongresspartiet og BJP, og presenterer fem mulige scenarier for valgresultater og hvilke konsekvenser de kan ha for indisk politikk og for Norge.
Internasjonalt

Valget i Tyskland

22. september var det valg til forbundsdagen i Tyskland. Fortsetter Angela Merkel (CDU) som kansler, eller blir det hennes tidligere regjeringskollega fra storkoalisjonen 2005-2009, Peer Steinbrück (SPD), som tar over? Hvilken betydning har valget for Tysklands utvikling, og hva har det å si for et kriserammet EU? Se film fra møtet her!
Økonomi og velferd

Hvem vinner valget?

Har de borgerlige allerede vunnet valget? Eller kan en skikkelig sluttspurt redde de rødgrønne? Hva må skje for at dette skal bli et jevnt valg? Se film fra valgfrokosten med journalistene og kommentatorene Trine Eilertsen, Frithjof Jacobsen, Kjetil Løset og Aslak Bonde.
Norsk politikk

De kristne – styrt av ideologi eller enkeltsaker?

"Dersom man bevisst søker å appellere til kristenfolket, bør man legge vekt på mer ideologisk bevisst og sammenhengende politikk. I tillegg tyder mye på at mange vil være tiltalt av en helhetlig borgerlig politikk, ikke kun fokus på enkelte kristne hjertesaker," skriver stipendiat Eilev Hegstad i Dagen.
Ideer

Spilte det noen rolle?

"Nå er jeg prinsipielt for at beslutninger skal tas så langt ned og ut i landet som mulig. Jeg liker lokaldemokrati, men i mange kommuner kan det bli vel lokalt og lite. I en tredjedel av kommunene i Norge bor det under 3000 mennesker, og i halvparten bor det under 5000," skriver Mathilde Fasting hos Minerva.
Demokrati og rettigheter

Valgdeltakelsen i Oslo

"Oslo er ikke så klassedelt som en del på venstresiden tror," skriver Marius Doksheim i Klassekampen. "Om alle bydelene i Oslo hadde samme valgdeltakelse, ville de borgerlige fortsatt vært størst – 53 prosent ville stemt Høyre, FrP, Venstre eller KrF, mens 44 prosent ville stemt Ap, Rødt eller SV."
Demokrati og rettigheter

Frokostmøte om Oslo

" Innvandring, økonomisk vekst, politi og skole var hovedtema i den første duellen mellom de to byrådslederkandidatene fra Høyre og Arbeiderpartiet," rapporterer Nettavisen fra Civitas frokostmøte med byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap).
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Kari Bjørka Hodneland

Valg i alle retninger

Kari Hodneland, prosjektkoordinator i Civita, skriver om nyvinningene i årets valg: "Nytt design skal lokke velgerne til valglokalene. Elektronisk stemmegivning skal fange opp de siste hjemmesitterne, og 16-åringene skal lokkes til stemmeurnene. Motto synes å være ”Fremad, i alle retninger!”"
DemokratiDemokrati og rettigheter
valg, stemmerett
Bjørn Erik Rasch

Nr. 7 2009: Hvilke regjeringsalternativer gir velgergevinst?

Hvordan påvirker klare regjeringsalternativer partienes oppslutning ved valg?
Norsk politikkPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter

Alternativer kan gi debatt.

Ideer