Eirik Vatnøy
Ideer

Spekulativ tolkning

Civita har gått gjennom dekningen av partiene, for å se om det stemmer at Frp blir dårlig behandlet av norsk presse. Klassekampen valgte å slå opp at rapporten avdekket «blå kjeftekultur», siden Høyre og Frp leverer direkte kritikk av andre partier. Dette er en feiltolkning av rapporten. Det er umulig å trekke slike generelle konklusjoner, skriver Eirik Vatnøy.

Publisert: 26. juni 2012

Av Eirik Vatnøy, Civita.

Civita har gått gjennom dekningen av Frp, Høyre og Ap i VG, Dagbladet, Aftenposten og Dagens Næringsliv i periodene januar og oktober i fjor, for å se om det stemmer at Frp blir systematisk dårlig behandlet av norsk presse.

Hovedkonklusjonen er et forbeholdent nei. Selv om avisene neppe kan kalles Frp-vennlige, legger de heller ikke opp til noen systematisk dårlig behandling av partiet. Frp kommer totalt sett dårligst ut i Civitas rapport, men forskjellene er relativt små, særlig mellom Frp og Ap, og rapporten støtter ikke anklagene som enkelte partimedlemmer retter mot mediene.

Klassekampen valgte 9. juni å slå opp at rapporten avdekket «blå kjeftekultur», siden Høyre og Frp leverer direkte kritikk av andre partier i flere av sakene de opptrer i. Som jeg også opplyste avisen om, er dette en feiltolkning – i det minste en sterk overtolkning – av rapporten. Rapporten tar kun for seg tre av syv stortings­partier, som i perioden har svært forskjellige roller i politikken, noe som gjør det umulig å trekke slike generelle konklusjoner.

Som det største regjeringspartiet får også Ap, naturlig nok, mye nøytral dekning i form av videre­formidling via nyhetsbyråer. Dette forstyrrer bildet av andelen kritiske utspill. Det er en kvalitativ forskjell mellom dekningen som denne type analyser ikke får klart frem.

Videre er det viktig å understreke at direkte kritikk, slik det beskrives i rapporten, ikke nødvendigvis er negativt. Partiene, særlig i opposisjon, skal kritisere hverandre. Å stemple dette som «kjeftekultur» er spekulativt. Det som derimot kan debatteres, er pressens fordeling av negativ eller positiv dekning.

Det er mulig at de borgerlige partiene har en kultur for å kjefte på andre politikere, men denne rapporten gir ikke noe klart svar i den ene eller andre retning.

Hensikten med rapporten er å invitere til en mer saklig debatt om pressens dekning av Frp, som ofte mener seg dårlig behandlet. Dette burde i seg være interessant for Klassekampen, uten å ty til sensasjonelle vinklinger for å stille de borgerlige partiene i dårligere lys.

Innlegget er på trykk i Klassekampen 26.6.12.