Hva er globale fellesgoder?
Et fellesgode betegner konkrete ting eller løsninger som det ikke er mulig å hindre noen å ta i bruk, og hvor individers bruk av godet ikke kan begrense bruken til andre individer. Et klassisk eksempel på et fellesgode er en fyrlykt, fordi den lyser for alle båter, og det er ikke mulig for fyrlykten å ekskludere noen fra å ta i bruk lyset. Samtidig er ikke lyset rivaliserende i det at det blir mindre lys til én båt når en annen båt tar lyset i bruk, det kan med andre ord ikke brukes opp. Motsatsen til fellesgoder er individuelle goder. Dette er goder hvor individers bruk går på bekostning av andres individers mulighet til å bruke samme gode.
Konseptet om fellesgoder ble først definert av økonomen Paul Samuelson i 1954. Dette har i senere tid blitt utvidet til globale fellesgoder, som er bygget på fellesgode-prinsippet, men er ment til å gjelde alle i hele verden. Globale fellesgoder skal gagne hele verdens befolkning, samtidig som de tar stilling til problemer som ikke kan løses av enkeltland alene. Eksempler på globale fellesgoder er internasjonal lovgiving, kunnskap, kommunikasjonssystemer, fred og sikkerhet. Slike goder overskrider landegrenser, og gjelder for alle mennesker.
Utviklingsøkonomen Inge Kaul har i nyere tid operasjonalisert konseptet om globale fellesgoder i sammenheng med global utvikling. Hun betegner også globale fellesgoder som de man ikke kan ekskluderes fra, og som ikke kan brukes opp av individer. Ren luft brukes som et eksempel på noe vi ikke kan begrense andre fra å bruke, og hvor ens forbruk ikke reduserer andres forbruk. Globale fellesgoder er ifølge Kaul slike fellesgoder med fordeler som strekker seg forbi landegrenser, generasjoner, og befolkningsgrupper.
Den mest effektive måten å fremme produksjon av fellesgoder på er å subsidiere produksjon og straffe skading av fellesgoder ved bruk av avgifter. Det vil da skapes marked for å fremme fellesgoder. Ellers er ivaretagelse av fellesgoder en hovedoppgave for en stat. Fyrlykter, som ble brukt som eksempel tidligere, er et fellesgode som bygges og vedlikeholdes av staten gjennom skattefinansiering. Når man ikke har en statsdannelse, som er situasjonen globalt, er situasjonen mer komplisert.
Et sentralt problem innen globale fellesgoder, basert på at det ikke er mulig å ekskludere noen fra godet, er at ingen heller kan tvinges til å betale for det. Da blir det lett å være en såkalt gratispassasjer, som kun bruker godet, men ikke bidrar til ivaretakelse. Dette gjør det vanskelig å produsere og holde globale fellesgoder tilgjengelig, og kan blant annet føre til markedssvikt.
Teksten er sist oppdatert 22.08.2024.