Hva er suverenitet?
Suverenitet betegner retten og evnen til å styre over et område, som når staten Norge har eksklusiv rett til å styre over landet. Innenfor landets grenser har statsmakten enerett til å utøve jurisdiksjon – å styre. Andre stater har plikt til å respektere denne suvereniteten. Landet har indre herredømme og ytre selvstendighet.
De liberale demokratiene bygger på folkesuverenitetsprinsippet, at suvereniteten til syvende og sist ligger hos folket, som frivillig overdrar noe av utøvelsene til sine valgte myndigheter.
I det internasjonale systemet er en stat ikke bundet av andre avtaler enn de den selv har inngått. Et land kan likevel avgi noe suverenitet i samhandlingen med andre stater, som når land frivillig blir medlem av internasjonale organisasjoner som EU. Prinsippet om ikke-innblanding må også balanseres opp mot menneskerettighetene.
Teksten er sist oppdatert 16.1.2024.
videre lesning
Myten om nasjonal suverenitet
Jean Monnet og hans metode
Jean Monnets navn knyttes til EU-samarbeidets opprinnelse i 1950-årene. Han var en sentral inspirator og hans tanker står sentralt. Monnet mente blant annet at overnasjonalitet var nødvendig, da tradisjonelt folkerettslig samarbeid ikke var effektivt nok for å oppnå nødvendig integrasjon.
EU og maktfordelingsprinsippet
Virkelig maktfordeling skiller lovgivende, utøvende og dømmende statsmakt og er grunnleggende i et demokrati. Noen hevder at EU-samarbeidet er udemokratisk. EU-statene har imidlertid gjort mye for å forsterke EUs demokrati og et klarere maktfordelingsprinsipp inngår i dette. Ytterligere demokratisk utvikling er likevel ønskelig.