Hva er en pandemi?
Pandemi er en betegnelse på en epidemi som brer seg over et svært stort område og rammer et stort antall mennesker.
Verdens helseorganisasjon definerer en pandemi som en ny sykdom som sprer seg over hele verden. Fra tid til annen dukker det opp virus som er svært skremmende fordi de har en så høy dødelighetsrate. Eksempler på dette kan være Ebola- og Marburg-viruset. Det er liten grunn til å tro at denne type virus kan utvikle seg til en pandemi – de dreper sine ofre så raskt at de rett og slett ikke rekker å smitte så mange. Da har mindre aggressive virus med en lengre inkubasjonstid større potensial for å utvikle seg til pandemier.
Pandemier er relativt sjeldne, men i gjennomsnitt har det vært 2-3 influensapandemier hvert århundre. Den verste i forrige århundre var spanskesyken, som hadde en dødelighet på rundt 2-3 prosent, og tok anslagsvis 40-50 millioner menneskeliv.
Man kan betrakte epidemier som uløselig knyttet til sivilisasjonens fremvekst, der jordbruk, bydannelse, reiser og handel har gjort oss mer sårbare for mikrobenes spredning. Det er ingen grunn til å tro at vi noensinne kommer til å bli fri for deres herjinger, til tross for at vi utvikler stadig bedre teknologi for å bekjempe dem.
Artikkelen er sist oppdatert 24.3.20.