Er det noe NRK kan lære av andre?
NRKs svar var omtrent slik det pleier å være: At alt er bra i NRK.
Publisert: 1. juni 2024
NRK har tilsynelatende valgt en annen strategi enn sine statsfinansierte søsterkanaler i Sverige og Danmark når det gjelder den løpende dekningen av politikk og samfunn. Dette skrev jeg i en kommentar i Aftenposten 26. mai.
I Danmark og Sverige tilbys flere programmer som dekker politikk og aktualiteter. De satser også mer på opplysning og fordypning enn NRK gjør.
Hvorfor er det slik, enda NRK er en av de rikeste allmennkringkasterne i Europa? spurte jeg. Jeg antydet også et svar, nemlig at NRK er redd for lave seer- og lyttertall, særlig blant unge.
Svaret redaktør i NRK nyheter Knut Magnus Berge ga i Aftenposten 29. mai, viser at jeg hadde rett.
NRK satser mindre på opplysning og fordypning
NRK har satset mer på debatt enn våre naboland, som var nøyaktig det jeg skrev. Det Berge ikke skriver, er at NRK dermed også satser mindre på opplysning og fordypning.
Å trekke frem Trygdekontoret, Urix og Abels tårn er dessverre bare en avsporing. Også i Sverige og Danmark har de, slik jeg også skrev, andre programmer enn de som sorterer under politikk og aktualiteter.
For å illustrere med et eksempel: I DRTV heter utenriksmagasinet Horisont, men de tilbyr også et ukentlig magasin om Ukraina-krigen. Disse går ikke på «mindre kanaler», slik Berge antyder.
Danmarks radio har også et godt utenriksmagasin på radio, som heter Verden ifølge Gram, i tillegg til den daglige dekningen av utenriksnyheter i Deadline, Orientering og Udsyn.
Berge har muligens rett i at dette betyr at DR tilbyr mindre debatt, men det er ikke helt lett å bedømme: På TV (riktig nok DR2) sendes Debatten hver uke, mens Debat på radio sendes fem ganger i uken. Også radioprogrammet Slotsholmen tilbyr politisk utspørring og debatt.
Er alt bra i NRK?
Ellers skrev jeg ikke at Rødt er «overrepresentert» i NRKs debatter, slik Berge antyder, men at de ikke er underrepresentert. Og det er nok riktig.
At NRK ligger langt fremme når det gjelder flermedial publiseringsstrategi, slik at vi kan se radioprogrammer på TV, tviler jeg ikke på.
Alt oppsummert var altså min beskrivelse ganske presis, og NRKs svar omtrent slik det pleier å være: At alt er bra i NRK. Men siden Berge tross alt skriver at NRK gjerne lærer av erfaringer fra andre, er det fristende å spørre:
Syns NRK at det er noe å lære av Sverige og Danmark når det gjelder den løpende dekningen av politikk og aktualiteter? Gjør de noe i Sverige eller Danmark som også NRK bør prøve?
Innlegget er publisert i Aftenposten 30.5.2024.