Siste svar om bolig
Et totalt gjennomregulert boligmarked, slik vi tidligere hadde i Norge, vil ikke sørge for at flere får mulighet til å eie egen bolig.
Publisert: 27. januar 2022
I den siste tids diskusjon om boligmarkedet i Klassekampen har jeg fått motargumenter fra tre forskjellige hold – sist ut er Alf Jørgen Schnell 19. januar. Diskusjoner på så mange fronter fører fort til mye vranglesning, samt at vi leser forbi hverandre. Her er noen avsluttende oppklaringer fra min side.
Markeder er ikke perfekte, ei heller boligmarkedet. Markeder må reguleres på best mulig vis, så det gir best mulig utfall for flest mulig. Som jeg skrev, er det kanskje på sin plass å endre skattepolitikken. I dag betaler man langt mer i skatt på utbytte fra aksjeinvesteringer enn på rente- og eiendomsinntekter. Kapital søker nesten alltid dit hvor den gir mest avkastning. Derfor trekkes kapital mot eiendom i stedet for annen næringsvirksomhet. Hvis dette gapet lukkes, vil det bidra til at eiendomsinvestorer gjør mindre god butikk.
Men et totalt gjennomregulert boligmarked, slik vi tidligere hadde i Norge, vil ikke sørge for at flere får mulighet til å eie egen bolig. Vil man virkelig gjøre noe med boligprisveksten og sørge for at flere kan eie sitt eget hjem, er det bare én ting som virkelig monner: Ubalansen mellom tilbud og etterspørsel må rettes opp. Beregninger fra HousingLab ved Oslomet viser at 10.000 flere boliger i Oslo, alt annet likt, ville redusert prisene med ti prosent.
Problemet er at bygging av nye boliger fortsatt er strengt regulert. Oslo er den kommunen som bruker lengst tid på å gjøre tomter byggeklare. Dersom boligprisveksten i en by skal dempes, må planprosessene effektiviseres. Regelverket for bygging av boliger bør forenkles, og myndighetene bør begrense krav og pålegg overfor boligbyggere. Detaljregulering, som leilighetsnormen i Oslo, bør det også bli mindre av. Normen hindrer at det bygges flere små leiligheter av den typen de mange unge som kommer til byen, trenger.
Det er smått fascinerende å se hvordan Schnell og andre ser ut til å tro at dersom vi bare får massivt med såkalt sosial boligpolitikk, så vil plutselig alle utfordringer løse seg selv. Planøkonomiske løsninger fungerer svært sjelden, det finnes det en rekke bevis på oppigjennom historien.
Innlegget er på trykk i Klassekampen 25.1.2022.