Fraværsgrensen bør beholdes!
Regjeringen har gått inn for å fjerne dagens fraværsgrense. Det er uheldig med tanke på hvor mange flere elever som nå fullfører videregående skole.
Publisert: 31. august 2023
Fraværsgrensen har blitt kalt det største medisinske mirakelet siden antibiotikumet. Hovedfunnene fra Fafos sluttrapport viser redusert fravær i alle elevgrupper siden den ble innført av Solberg-regjeringen i 2015. Størst reduksjon, er de som hadde høyest fravær før. Elevene oppnår også noe bedre læringsresultater.
Kunnskapsminister Tonje Brenna har sagt at det fortsatt skal finnes en fraværsgrense, men har ennå ikke sagt noe om hvordan dette skal se ut. Det skaper full forvirring blant både lærere og elever.
Det første målet med fraværsgrensen var å øke elevenes tilstedeværelse på̊ skolen. Det andre var å redusere frafallet fra videregående opplæring. Det har vært en generell reduksjon i antall elever som får «ikke vurdert» i et fag. Likevel ser vi at de som får «ikke vurdert», gjerne får det i flere fag. Dersom en elev først har fravær og ikke følges opp, kan veien til frafall bli kortere.
Et problem er at fraværsgrensen praktiseres ulikt. Blant annet har det vært ulik praksis når det gjelder antall minutter det kan gå før en hel fraværstime føres. Dette kan føre til at de mest sårbare elevene får ulik oppfølging, avhengig av hvilken skole de går på. Derfor vil det være viktig at man i utformingen av et nytt fraværsreglement også̊ arbeider med en praksis som kan være utgangspunktet for oppfølging av fravær.
Noen lærere godkjenner fraværet direkte fra eleven eller foreldrene. Andre krever dokumentasjon fra leger eller lignende. Hovedproblemet her er at noen elever risikerer å falle fra fordi læreren ikke stiller spørsmål ved fraværet.
Elever som faller fra er ofte i sårbare situasjoner, med sammensatte utfordringer. Da trengs oppfølging av fravær, sammen med fleksible læringsarenaer og tettere oppfølging. Det kan blant annet gjøres ved å ha flere yrkesgrupper i skolen, som barnevernspedagoger og spesialpedagoger.
Formålet med å ha en fraværsgrense bør være at flest mulig elever er mest mulig på̊ skolen, og at enda flere fullfører videregående skole. Da må også regjeringen tørre å stille krav til elevers oppmøte.
Innlegget var publisert i Klassekampen 29. august 2023.