Sløsing i offentlig sektor i Trondheim
Hva er egentlig sløsing? Sløses det mye i offentlig sektor? Hvordan kan vi forhindre og redusere sløsing?
Publisert: 8. august 2023
Dette er spørsmålene Civita stiller til ordførerkandidatene for Arbeiderpartiet og Høyre på et åpent kveldsmøte på Litteraturhuset i Trondheim onsdag 9. august. I debatten deltar også 1. kandidaten for FrP og fylkesordførerkandidaten for SV.
Hvis vi bruker en økonomisk tilnærming, handler sløsing generelt om å underutnytte de ressursene man har til disposisjon for å skape varer, tjenester og generell velferd som innbyggerne har nytte av. Når det sløses, hadde det vært mulig å produsere mer velferd med de samme ressursene, eller produsere like mye velferd for mindre ressurser. Typiske eksempler kan være når man overskrider budsjetter i storstilt skala og bruker alt for lang tid på prosjekter, eller foretar investeringer med lav samfunnsøkonomisk lønnsomhet.
Sløsing er ikke spesielt for det offentlige, men offentlig sektor har noen særtrekk som gjør sløsing spesielt. For det første er det et stort fravær av markedskonkurranse i offentlig sektor, som normalt skaper insentiver for effektivisering. For det andre truer sløsing i det offentlige ytterst sjeldent de ansattes jobbtrygghet. For det tredje bæres kostnader ved eventuell sløsing ikke av de enkelte saksbehandlere, byråkrater eller politikere – men av skattebetalerne – dette gjør det hele mer ansvarsløst. For det fjerde fører sektoriseringen av offentlig sektor til at ansatte og politikere prioriterer egne budsjetter fremfor helheten.
Offentlig sløsing som tema er i vinden. I de siste årene har mediene satt økt søkelys på en rekke offentlige prosjekter der kostnadene sprekker, blir utsatt eller har store mangler ved ferdigstillelse. IT-systemet Helseplattformen i Trøndelag er ett av flere eksempler som har blitt anklaget for å være sløsing.
Tusenvis av pasientmeldinger som blir borte, flere forsinkelser, store kostnadsøkninger som rammer helsetilbudet, prøvesvar på avveie og et sykehus som ikke ser ut til å ha oversikt over egen virksomhet. Det er noen av stikkordeneetter at Helseplattformen har vært i drift i Trondheim i en kort periode.
Nå er 527 årsverk ansatt i selskapet som skal prøve å få Helseplattformen i Trøndelag til å fungere. Selskapet som leverer e-helseløsninger og journalføringer til resten av helse-Norge, har til sammenligning bare 363 årsverk. Sistnevnte selskap fikk ikke bli med i konkurransen om å levere teknologien til Helseplattformen i Trøndelag.
Dette fremstår som et eklatant eksempel på offentlig sløsing i Trondheim. Men er det egentlig det? Finnes det bedre eksempler? Og hva kan vi gjøre for å forhindre offentlig sløsing? Vi tar debatten i Trondheim 9. august. Hvis du ønsker å se debatten, kan du melde deg på gratis på hjemmesiden til Civita eller via Litteraturhuset i Trondheim.