Unyansert om høyresidens økonomiske ansvarlighet
Jonas Gahr Støre har et par poenger når han i DN 10. desember skriver om høyresidens manglende økonomiske ansvarlighet, men han underkommuniserer hvor stor betydning det har for vår velstand at høyresidens ideer om økonomi har fått stort gjennomslag, skriver Lars Gauden-Kolbeinstveit i DN.
Publisert: 17. desember 2016
Jonas Gahr Støre har et par poenger når han i DN lørdag 10.12. skriver om høyresidens manglende økonomiske ansvarlighet, men han underkommuniserer hvor stor betydning det har for vår velstand at høyresidens ideer om økonomi har fått stort gjennomslag.
I perioden hvor de rødgrønne styrte, var oljeprisen høy og importprisene lave. Lav inflasjon gjorde trusselen fra renta mindre. Høy oljepris og raskt voksende oljefond gjorde det enklere å holde seg innenfor handlingsregelen. Da sentralbanksjefen foreslo å stramme inn handlingsregelen i 2012, ble det avvist av Stoltenberg. Erna Solberg var mer positiv. I hele den rødgrønne perioden hevdet den borgerlige opposisjonen at det ble brukt for mye oljepenger, og at de som ble brukt, ble brukt feil. Det var en god kritikk, men skal flere oljekroner gå til skattelette, må det bli mindre til vekst i offentlig pengebruk. Den politikeren på norsk høyreside som vet best at politikk handler om å prioritere, er Kåre Willoch. Willoch viste ved sin avgang i 1986, i motsetning til det Støre antyder, at Høyre var økonomisk ansvarlig.
Vi har hatt perioder med stram finanspolitikk da Ap har vært i posisjon, men da har opposisjonen støttet regjeringen, og den interne disiplinen i Ap og fagbevegelsen har vært hard. Hvis Støre tar over som statsminister neste år og må stramme til slik han antyder, kan det bli en vanskelig jobb. Norsk venstreside er mer splittet enn før, og den økonomisk liberale arven fra Brundtland og Stoltenberg står svakt.