Politikere må være næringsvennlige
Mistilliten som næringslivet på Sørlandet nå kjenner på, er dessverre en del av et større problem. Store deler av venstresiden mangler forståelse for viktigheten av verdiskaping.
Publisert: 26. januar 2023
Fædrelandsvennen omtalte nylig en undersøkelse gjennomført av Sparebank 1 SR-Bank, der det kommer frem at en stor andel bedriftsledere på Sørlandet aldri har hatt lavere tillit til sine stortingsrepresentanter enn nå. Strømkrise, skatteregler og reversering av storkommunen trekkes fram som årsaker, og vi kan trolig legge til venstresidens retorikk overfor det private næringslivet som årsak. Den har vært polariserende.
I et nytt Civita-notat trekkes det frem en undersøkelse der et flertall av spurte bedriftsledere mener at kommunen som de opererer i, ikke har grunnleggende forståelse for bedriftens behov. Den samme undersøkelsen viser at bedriftsledernes oppfatning av kommunens interesse for næringslivet er svært negativ. Kun fire prosent av bedriftslederne mener at kommunen viser aktiv interesse for bedriftens utviklingsmuligheter.
Resultatene viste at det var flere forhold ved kommunens rolle i næringslivets utvikling som ikke var tilfredsstillende, blant annet ble barrierer som «manglende infrastruktur», «byråkrati og treg saksbehandling», «dårlig kompetanse» og «utydelige ansvarsområder» nevnt som særlig negativt.
At politikere og myndigheter, særlig lokalt, ikke har forståelse for det private næringslivet og dets behov, er med andre ord ikke noe nytt. Det virker i det hele tatt som at mange ikke skjønner at private arbeidsplasser og verdiskaping er viktig for samfunnet.
Det som er nytt, er at mye av dette kommer fra regjeringen, ledet an av det som pleide å være et pragmatisk Arbeiderparti. Det bidrar både til mistro og usikkerhet.
Risiko er noe næringslivet må leve med, det er ikke noe bedrifter kommer unna. Det nye er at den politiske risikoen etter hvert er blitt svært høy. Det kan umulig være stimulerende for investeringer og videre vekst.
Staten har en viktig oppgave i å sette rammene som næringslivet opererer innenfor. Disse rammevilkårene må være mest mulig stabile og forutsigbare. Det gjelder like mye lokalt som det gjelder nasjonalt. Det er i alles interesse å ha et sterkt privat næringsliv. Det gjelder også venstresiden, som ønsker en stor stat. Offentlig sektor kan ikke eksistere uten inntektene som næringslivet bidrar med.
For at næringslivet skal kunne blomstre, er det nødvendig å ha partier og politikere som ønsker verdiskaping velkommen.
Innlegget var publisert i Fædrelandsvennen 25. januar 2023.