Stortings-presidentens prinsipper – er det prinsipper?
Kristin Clemet blogger etter gårsdagens Dagsnytt 18: Stortingspresidenten er stortingsrepresentantenes talsperson og tillitsmann og bør, etter min mening, behandle alle stortingsrepresentanter likt – og ikke bidra til å svekke tilliten til eller så tvil om integriteten til noen representanter som er lovlig valgt.
Publisert: 26. september 2012
Kristin Clemet blogger etter gårsdagens Dagsnytt 18:
«I Norge kan alle (med noen få unntak) velges til Stortinget, og ingen er inhabile. Stortingsrepresentanter kan altså, i motsetning til statsråder og embetsverk, delta i behandlingen av saker som berører dem, fordi alle anses meningsberettigede og habile. De er valgt for å representere sitt folk og har, pr definisjon, forutinntatte meninger og standpunkter, f.eks. om å ville støtte en liten særinteresse som kanskje de selv også tjener på – noe som altså er legalt og legitimt.
Hvorvidt en person faktisk blir valgt til Stortinget, avhenger av at vedkommende får den nødvendige tillit – først fra sitt parti (som i praksis har monopol på å nominere kandidater) – og deretter fra velgerne. Vedkommende parti eller kandidat kan stille opp spesielle vilkår på forhånd, men det tilhører sjeldenhetene.
En representant som er lovlig valgt – og som ikke har brutt noen «kontrakt» vis a vis sitt parti eller sine velgere – fortjener stortingspresidentens respekt.
Stortingspresidenten er stortingsrepresentantenes talsperson og «tillitsmann» og bør, etter min mening, behandle alle stortingsrepresentanter likt – og ikke bidra til å svekke tilliten til eller så tvil om integriteten til noen representanter som er lovlig valgt.»