Civita-rapport: Trenger vi en ny prostitusjonspolitikk?
Denne Civita-rapporten, som på nytt er aktuell med fremleggelsen av den offentlige evalueringen, gjennomgår norsk prostitusjonslovgivning. Rapporten viser at kriminaliseringslinjen først og fremst rammer de prostituerte, og fører til en utrygg, usikker og mer helsefarlig hverdag for mange av de menneskene som sliter mest i samfunnet. Rapporten viser behovet for en ny prostitusjonslovgivning.
Publisert: 11. august 2014
Denne Civita-rapporten, som på nytt er aktuell med fremleggelsen av den offentlige evalueringen, gjennomgår norsk prostitusjonslovgivning. Ettersom prostitusjonsdebatten er gjenstand for mye udokumentert synsing, har det vært et selvstendig poeng å sammenfatte mye av informasjonen som allerede finnes for å gi et nyansert bilde av sexmarkedet og de mange tilknyttede komplekse problemstillingene. Dette brukes deretter som utgangspunkt for noen praktiske, etiske og politiske drøftinger.
Rapporten viser at sexmarkedet, både i Norge og ellers i verden, er svært mangfoldig, og at prostituerte ikke er noen ensartet gruppe. Det er kvinner og menn i alle samfunnslag, der de enkelte har svært ulike motiver og svært ulike opplevelser av egen livssituasjon. Den klare majoriteten av prostituerte er ikke i noen tvangssituasjon, men prostitusjonen er ofte et resultat av store sosiale problemer. Samtidig er det mange som selger sex av helt andre årsaker.
Rapporten viser at kriminaliseringslinjen først og fremst rammer de prostituerte, og fører til en utrygg, usikker og mer helsefarlig hverdag for mange av de menneskene som sliter mest i samfunnet. Rapporten viser behovet for en ny prostitusjonslovgivning. Den anbefaler full legalisering av kjøp og salg av sex, og at målet må være skadereduksjon, rettigheter og trygghet for sexarbeidere, fremfor moralisme.