Om hysteriet på høyresiden
Mediene behandler det venstreradikale partiet Rødt med en letthet vi aldri ville ha sett hvis det dreide seg om et høyreradikalt part. Torstein Ulserød i Dagbladet:
Publisert: 30. oktober 2015
Av Torstein Ulserød, jurist i Civita
Civita er, ifølge Dagbladets leder 23.10, del av en høyreside som er grepet av ”hysteri” som følge av at Oslo har fått et rødgrønt byråd. Civita er nevnt på bakgrunn av en artikkel jeg skrev i Aftenposten om medias behandling av partiet Rødt.
Jeg er helt enig med Dagbladet når det gjelder følgende: Uansett hva man måtte mene om bilfritt sentrum eller forsøksordninger med halv betaling i aktivitetsskolen (SFO), er det meningsløst å angripe slike forslag med antydninger om at dette er autoritær venstreside-politikk. Det er det selvsagt ikke, og det er pinlig når statsråder og stortingspolitikere trekker begreper som bygging av ”en Berlinmur” inn i debatten om disse sakene.
Min artikkel, som Dagbladet viser til, handlet imidlertid ikke om det nye byrådets politikk. Den handlet om den lettheten norske medier behandler det autoritære venstrepartiet Rødt med. Det er ingen tvil om at Rødt har et program som, dersom det skulle gjennomføres, ville bety en avvikling av det liberale demokratiet, uansett hvor mye Rødt selv snakker om ”demokrati” og at alle skal få mene hva de vil. Likevel omtales dette partiet av norske medier stort sett som om det var et hvilket som helst velferds-parti på venstresiden.
Det er interessant at Dagbladet, som (på sitt beste) er en tydelig forsvarer av personvern, ytringsfrihet og andre liberale grunnverdier, tilsynelatende ikke føler behov for å uttrykke den minste bekymring over at et revolusjonært kommunistparti faktisk får en hånd på rattet i styringen av Oslo. Ikke fordi dette skal ses som et skritt på veien mot et autoritært styre, men fordi politiske partier, og deres ideologi, bør tas på alvor.
Civita har lenge vært opptatt av det bevisstløse forholdet store deler av offentligheten har hatt til kommunismens historie og konsekvenser. Og mange syns sikkert denne kritikken kan virke monoman. Men Dagbladet viser igjen hvorfor det kanskje er verdt å skrive om dette av og til. I stedet for å for eksempel forsøke å fortelle hvilken autoritær ideologi Rødts motstand mot profitt faktisk springer ut av, velger den liberale avisen Dagbladet å raljere over en ”hysterisk” høyreside. Det er vanskelig å tenke seg at Dagbladet hadde forholdt seg på samme måte dersom et høyreradikalt parti var i samme posisjon som Rødt nå er i.
Innlegget var publisert i Dagbladet torsdag 29. oktober 2015.