Klassekampen og fellesskap
Et samfunn består av mange forskjellige fellesskap, ikke bare det statlige. Motsetningene i denne debatten går ikke på hvorvidt det offentlige skal betale eller ikke, men hvorvidt borgerne kan velge offentlig finansierte private eller offentlige alternativer.
Publisert: 4. februar 2022
I en lederartikkel 28. januar kritiserer redaktør Mari Skurdal et innlegg jeg skrev i Minervanett.no 27. januar. Der kritiserte jeg Skurdal og Klassekampen for måten de bruker ordet fellesskap på. Hovedpoenget mitt er at et samfunn består av mange forskjellige fellesskap, ikke bare det statlige.
Skurdal påstår videre at boken «Ulikhetens pris» (2012), dokumenterte at «stor grad av likhet (er) et ubetinget gode for nesten alle samfunnets områder». Det er en svært dristig påstand. Konklusjonene i boken er kritisert, både fra høyre og venstre, for tendensiøs bruk av statistikk. Min kollega Marius Doksheim har i en omfattende gjennomgang vist hvor problematiske mange av påstandene i boken er.
Skurdal avslutter med å hevde at private velferdstilbud bare kommer dem til gode, som kan betale. Men det stemmer ikke. Motsetningene i denne debatten går ikke på hvorvidt det offentlige skal betale eller ikke, men hvorvidt borgerne kan velge offentlig finansierte private eller offentlige alternativer.
Innlegget var publisert i Klassekampen 2. februar 2022.