Hylekoret fra Høyden
Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen mener at Solberg-regjeringens statsbudsjett er uansvarlig og et svik. Herre min hatt. Mats Kirkebirkeland på Minervanett.no.
Publisert: 7. oktober 2016
Følgende tittel og utdrag fra en pressemelding fra Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen tikket nettopp inn på min epost:
«Studentene tar regningen for regjeringens uansvarlige skattefest.»
«Siv Jensen la i dag frem statsbudsjettet for 2017. Regjeringen tar rekordmye fra pensjonsfondet, gir 6,5 milliarder i skattelette, og lar studentene sitte igjen med deler av regningen. Regjeringen øker renten på studielånet med 0,35 prosentpoeng, minsker studentenes reisestipend, og gir inflasjonsjustert mindre i studiestøtte per måned!»
“De blåblå gir de bemidlede skattelettelser, og fører ny gjeld over på studentene,” sier [Håkon] Randgaard Mikalsen. “Med økning i lånerenten, vil fremtidens arbeidende studenter måtte betale hundrevis av millioner ekstra i året,” fortsetter han. “Dette er et svik mot framtidige generasjoner.”
Dette er det største hylekoret av en pressemeldingen jeg noen gang har lest fra en studentorganisasjon. Og ja, jeg var aktiv i studentpolitikken under både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen.
Kraftig vekst i offentlige utgifter
For det første: Årets skattekutt kommer i all hovedsak som følge av skatteforliket, som alle partier, bortsett SV og MDG, stilte seg bak.
Statsbudsjettet øker med 43 milliarder kroner fra 2016 til 2017, og skatteletten tilsvarer 14,8 prosent av økningen i statsbudsjettet. Hittil i Solbergs regjeringsperiode har mellom 10 og 15 prosent av økningen i statsbudsjettet gått til skattekutt. Resten har gått til en kraftig vekst i offentlige utgifter.
Å kalle dette en skattefest, er som å invitere til champagne og rekelag og tilby lunken cola og pølser i brød. Veksten i offentlig sektor er så stor at selv ikke den blåeste norske regjeringen noensinne greier å hindre at offentlig sektor vokser raskere enn økonomien generelt. I de tre foregående statsbudsjettene vokste offentlig sektor mer enn økonomien.
Mest privilegerte studenter i verden
For det andre: Norske studenter er trolig de mest privilegerte studentene i hele verden. Samfunnet gir dem, helt gratis, en utdannelse til en nåverdi på flere millioner kroner.
Norske studenter har et studielån og en stipendordning som gjør at man kan studere i inntil 7 år, og som i tillegg er subsidiert fullt ut i studieperioden.
Sist, men ikke minst, kan de aller fleste studentene i Norge, og i motsetning til samme generasjon i de fleste europeiske land, forvente seg godt betalte jobber når de er ferdig å studere.
Og dersom man ikke får en godt betalt jobb som nyutdannet, har man mulighet til å utsette avdrag og renter på studielånet.
Inflasjonen spiser opp kostnaden
Å klage på at renten på studielånet øker med 0,35 prosentpoeng, når studielånsrente aldri har vært lavere i historien, er merkverdig.
Den flytende renten i Lånekassen er i dag 1,75 prosent. Økningen på 0,35 prosentpoeng gir en rente på 2,10 prosent. Det langsiktige inflasjonsmålet til Norges Bank er samtidig 2,5 prosent. Inflasjonen spiser altså opp hele rentekostnaden til studentene!
Ifølge OECD er den private økonomiske avkastningen ved å studere til en høyere utdannelse i Norge 9 prosent. Likevel er altså forslaget om å øke administrasjonspåslaget med 0,35 prosentpoeng ”et svik mot fremtidige generasjoner”, ifølge Studentparlamentet ved UiB.
Herre min hatt.
Innlegget var publisert på Minervanett.no torsdag 6. oktober 2016.