![Handelskrig USA Kina](https://civita.no/content/uploads/2025/02/8aa9943e-0f7e-41dd-ba3e-f28ce60c5539.webp)
Trumps handelskrig er et politisk valg, ikke forhåndsbestemt
Steinar Juel svarer Jo Inge Bekkevold.
Publisert: 5. februar 2025
Jo Inge Bekkevold ved Institutt for forsvarsstudier har rett når han i en kronikk i Aftenposten 3. februar skriver at vi sannsynligvis er «vitne til det mest radikale bruddet i amerikansk økonomisk politikk siden andre verdenskrig». Men Bekkevold får det til å høres ut som at handelskrigen som nå er igangsatt, er forutbestemt av endrede maktforhold i verden, særlig med Kinas fremvekst.
USAs politikk overfor Kina er valg de gjør, og har gjort. Under president George W. Bush la hans finansminister Hank Paulson opp til et partnerskap med Kina. Hans vurdering var at Kina kommer til å bli en stormakt enten USA liker det eller ikke. Da er det bedre for USA å samarbeide enn å ha Kina som en motstander. Partnerskapspolitikken ble i stor grad videreført under president Obama, så fullstendig avviklet i Trumps første periode. Biden videreførte i stor grad Trumps linje overfor Kina.
Etter min oppfatning har Hank Paulson rett. USA kan forsinke Kinas vekst, men ikke hindre den. Når en part, her USA, bryter med samarbeidslinjen og straffer den andre økonomisk, eskalerer det hele i en negativ spiral.
Jeg er også enig med tidligere finansminister Larry Summers, når han til CNN nylig sa at det ikke har noen mening, ut fra noe som helst politikkmål, å starte handelskrig mot lojale og gode naboer og allierte som Canada og Mexico, og etter hvert EU. USA skyver gode allierte fra seg, skader egen økonomi og reduserer kjøpekraften til velgerne. USA svekkes. Forhåpentligvis vil velgerne reagere før svekkelsen blir for stor.