
Steinar Juel
Samfunnsøkonom
Steinar Juel arbeider deltid som samfunnsøkonom i Civita. Juel er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo (UiO). Han var i Kreditkassen/Nordea i perioden 1991-2015, det meste av tiden som sjeføkonom. Tidligere har han arbeidet i blant annet Norges Bank, Finansdepartementet, Bankforeningen, EFTA-sekretariatet i Geneve og som personlig rådgiver for Rolf Presthus og Arne Skauge i deres tid som finansministre midt på 1980-tallet. Juel var medlem i Norges Banks hovedstyre fra januar 2016 til 31. desember 2019. Han er nestleder i Diakonissehusets eiendomsstiftelse.
Steinar holder foredrag om temaene:
– Økonomisk politikk
– Langsiktige perspektiver
– Private velferdsleverandører
– Markedsøkonomi og verdiskapning
Steinar holder foredrag om temaene:
– Økonomisk politikk
– Langsiktige perspektiver
– Private velferdsleverandører
– Markedsøkonomi og verdiskapning
Skrevet av Steinar

Bankkriser – igjen
Silicon Valley Banks kollaps skaper risiko for mer finansuro fremover. Det tilsier at sentralbankene bør gå mer gradvis frem med renteøkningene.
PengepolitikkØkonomiØkonomiske systemer

Ingen skam å snu – heller ikke for Vedum
Når skatten spiser opp bedriftseiernes avkastning og enda litt til, må eierne tære på bedriftene for å betale skatt – de må ta av såkornet. En Sp-statsråd skjønner at det er en dårlig strategi.
FormuesskattSkatt og avgifter

Konkurranse på ulike vilkår skaper konflikter
Skal noen bruke mer, må andre bruke mindre, for eksempel av ren elektrisitet eller arbeidskraft.
KonkurranseØkonomiNæringspolitikk

Vil man alt, blir resultatet kriser
Når staten bestemmer at strøm skal brukes på sokkelen og til statsstøttede batterifabrikker, hydrogen og ammoniakk, får husholdninger og «ikke-prioriterte» bedrifter lide. De får høyere strømpriser.
NæringslivØkonomiNæringspolitikk

Opp som en løve, ned som en skinnfell
Marcus Hagedorns massive, faglige angrep på økonomkolleger koker ned til nesten ingenting: Han mener det legges for stor vekt på å få inflasjonen ned.
Økonomisk politikkPengepolitikkFinanspolitikk

Ingen er tjent med deglobalisering
De negative holdningene til globalisering er farlig for et lite land som Norge. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum synes dessverre ikke å være opptatt av det.
HandelØkonomiGlobalisering
Publikasjoner fra Steinar

Små endringer i ulikheten det første pandemiåret
Nye data publisert av Statistisk sentralbyrå i år viser at den økonomiske ulikheten økte svært lite i 2020. De med lavest inntekt fikk en sterkere vekst i kjøpekraften enn de fleste andre inntektsgrupper. Dette notatet ser på de nye tallene for inntektsulikhet, som hittil har blitt forbigått i stillhet.
ØkonomiUlikhet

Inflasjon, renter og økonomisk politikk
Dette notatet ser på utsiktene for inflasjon og renter i verden og i Norge de nærmeste årene, på risikobildet og den økonomiske politikken frem mot 2025.
Økonomisk politikkØkonomi

Høringsuttalelse til Storberget-utvalgets rapport «Du er henta! Finansiering av private barnehager»
Etter flere år med diskusjoner om finansieringsregelverket for private barnehager (ideelle og kommersielle) ble det i februar 2021 nedsatt et hurtigarbeidende partssammensatt utvalg med statsforvalter Knut Storberget som leder. Forslagene fra flertallet i utvalget går imidlertid langt forbi å vurdere regelverket for finansiering.
Private i velferdenVelferdstjenester

Hva er god næringspolitikk?
Debatten om næringspolitikk sporer av når den skilles fra hva som skal være politikkens formål.
En aktiv næringspolitikk vil si å bruke de virkemidlene som er mest effektive til å nå målene om høyest mulig verdiskaping og kutt i klimagassutslippene. Bruken av markedskonforme virkemidler representerer en langt mer aktiv og effektiv næringspolitikk enn at staten peker ut hva som skal produseres.
Innovasjon og entreprenørskapNæringslivNæringspolitikk
En aktiv næringspolitikk vil si å bruke de virkemidlene som er mest effektive til å nå målene om høyest mulig verdiskaping og kutt i klimagassutslippene. Bruken av markedskonforme virkemidler representerer en langt mer aktiv og effektiv næringspolitikk enn at staten peker ut hva som skal produseres.

Når pengepolitikken brukes opp
I dette notatet sees det nærmere på rentens rolle i en økonomi. Hva er årsakene til nedgangen i de langsiktige rentene de siste 30 årene, og hva kan Norge gjøre for ikke å bli værende i en lavrentefelle? Hvordan påvirker renteendringer økonomien, og forholdet mellom finanspolitikk og pengepolitikk?
PengepolitikkØkonomiFinanspolitikk

Skatteparadis
Dette notatet presenterer hva skatteparadis er, og hvordan de også kan brukes til legitim aktivitet i den internasjonale økonomien.
InternasjonaltØkonomiSkatt og avgifter

Hvorfor er det så vanskelig å redusere barnefattigdommen?
Dette notatet ser på økningen i barnefattigdommen de siste årene og foreslår noen tiltak for å redusere den.
VelferdsstatenFattigdomUlikhet

Private barnehager – er de egentlig ønsket?
Regjeringen ønsker et mangfold av barnehager, men Kunnskapsdepartementet har fremmet forslag som kan føre til at innslaget av private barnehager gradvis dør ut. Dette notatet ser på forslagene i høringsnotatet og fraværet av analyser av tiltakenes konsekvenser.
Private i velferdenVelferdstjenester