Bør det innføres et forbud mot Tiktok?
Et forbud mot Tiktok bør være en del av en større diskusjon om hvordan Vesten skal forholde seg til Kina.
Publisert: 23. mars 2024
Den kinesiske giganten Tiktok møter motstand i Vesten. I løpet av noen år er Tiktok blitt det fremste sosiale mediet blant unge. Millioner av videosnutter deles hver dag. Tiktok er blitt så dominerende i USA at panikken har inntatt politikerne.
I et sjeldent tilfelle av tverrpolitisk enighet stemte et overveldende flertall i Representantenes hus for å forby den populære appen. Dersom Senatet også stemmer for forbud, har president Joe Biden sagt at han vil undertegne lovgivning som forbyr appen. Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, har foreslått at Norge gjør det samme. Aftenpostens kommentator Joacim Lund har i en kommentar (16. mars) argumentert mot et forbud.
Terskelen må være høy
Så hva bør gjøres?
Det er uten tvil negative sider ved Tiktok. For det første er det grunn til å tro at Tiktoks forretningsmodell er særlig utfordrende for unge, ettersom det bidrar til å ødelegge konsentrasjonsevnen.
For det andre har Tiktok formidlet kinesisk propaganda i stor skala over tid.
Og for det tredje har plattformen inneholdt store mengder ekstremisme. Og selv om sistnevnte poeng også gjelder andre store plattformer (Meta og Youtube), så er dette forhold som er særlig ille hos Tiktok.
Men vi kan ikke forby alt vi ikke liker, eller alt som er skadelig. Jeg mener at de ovennevnte forhold ikke er gode nok grunner til forbud. En positiv side ved Tiktok er at plattformen innebærer sårt tiltrengt konkurranse i en industri som forsøkes monopolisert av «Big Tech»-selskaper.
I tillegg er ytringsfriheten fundamental i liberale demokratier, noe som gjør at terskelen for forbud bør være høy.
Utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko
Når det like fullt kan være en god idé å forby Tiktok, skyldes det sikkerhetspolitiske hensyn. Tiktok eies av Beijing-baserte ByteDance, og kinesiske selskaper er underlagt den kinesiske staten på en helt annen måte enn globale vestlige selskaper.
Skillet mellom privat og offentlig samt rettsstatsprinsipper som det amerikanske samfunnet er styrt etter, eksisterer ikke i Kina. Selv om vi ikke har bevis eller indikasjoner på at Tiktok på utilbørlig vis har delt data, så vil eierskapet i seg selv utgjøre en fundamental sikkerhetspolitisk risiko for Vesten overfor Kina.
Selvsagt er det en fare for at forbudspolitikk kun blir av symbolsk betydning, all den tid det er mange apper og utstyr med kobling til Kina, som utgjør en mulig risiko.
I så måte mener jeg det er fornuftig å forby Tiktok, men samtidig bør et forbud være en del av en større diskusjon om hvordan Vesten skal forholde seg til den kinesiske utfordringen.
Innlegget er publisert i Aftenposten 21.3.2024.