Posering fra SV om lokaldemokrati
I 2020 ble Søgne og Sogndalen slått sammen med Kristiansand, til «nye» Kristiansand kommune. Som en følge av at Sp lovet storstilte reverseringer av den forrige regjeringens politikk, har oppsplittingen av Kristiansand blitt en prestisjesak for partiet.
Publisert: 23. november 2023
Regjeringen jobber nærmest som besatt for at det skal skje.
Regjeringen ønsker nå å innføre et tillegg til inndelingsloven for kommunene, slik at regjeringen kan overstyre lokalpolitikerne i Kristiansand, og avholde folkeavstemning om hvorvidt nykommunen skal splittes opp.
I Hurdalsplattformen skrev nemlig regjeringen at tvangssammenslåtte kommuner kunne bli oppløst dersom kommunestyret vedtok det.
Kristiansand bystyre sa nei til en folkeavstemning, hele to ganger. Dette har regjeringen valgt å ikke respektere, når de nå åpner for folkeavstemning likevel.
Senterpartiets gruppeleder i Kristiansand er mot regjeringens forslag, til tross for at han var motstander av sammenslåingen i utgangspunktet. Det er også en utbredt holdning i hele landet. Kommunal rapports lokalpolitikerundersøkelse viser at flertallet av norske lokalpolitikere mener vi burde ha færre kommuner i Norge enn vi har i dag. Den viser også at flertallet av politikere i sammenslåtte kommuner, mener kommunen deres fungerer bedre nå, enn den gjorde før reformen.
De sammenslåtte kommunene er langt bedre enn sitt rykte. De fungerer faktisk ganske bra. Og akkurat det er viktig å ta i betraktning, uavhengig av om sammenslåingen ble gjort med såkalt «tvang» eller ikke.
Senterpartiet har nå funnet en alliert i Sosialistisk Venstreparti. Det vil si, de har funnet en alliert i partiledelsen, ved Kjersti Bergstø og Kari Elisabeth Kaski. De følger dermed Senterpartiet i å gå over hodet på sitt lokallag i Kristiansand. Lokallaget til SV er, i likhet med Sp lokalt, mot en folkeavstemning. Gruppeleder for SV i Kristiansand har valgt å kalle det hele for et «svik», i et intervju med VG.
SV gir regjeringen flertall på Stortinget, og gjør samtidig lokaldemokratiet en bjørnetjeneste.
At han reagerer kraftig på utspillet er ikke så rart, du skal nemlig lete lenge etter gode argumenter for å presse gjennom den omstridte folkeavstemningen.
En reversering vil koste dyrt. Det er ikke bare snakk om økonomiske ressurser, men også om menneskelige. En ny omorganisering vil være belastende for dem som jobber i kommunen. De har allerede levd med usikkerhet og støy siden regjeringen tiltrådde.
Samtidig vil det gå ut over kommunen, og en eventuell ny kommunes evne til å utføre tjenester.
SV ville vært tjent med å tenke over hvorfor kommuner har blitt slått sammen i utgangspunktet. Kari Elisabeth Kaski velger heller å kalle sammenslåingen en «urett» og får det hele til å dreie seg om «demokratiske prinsipper». Til tross for at det lokale folkestyret ikke blir hørt, og at en hel høringsprosess preller av regjeringen.
Det de nå signaliserer er en overkjøring av lokaldemokratiet. Samtidig går de inn for at Søgne skal være dårligere rustet til å utføre offentlige tjenester. Vi vet nemlig at små og usentrale kommuner sliter mer enn de større, med å utføre sine lovpålagte tjenester. Hva partiet ønsker å oppnå i denne saken er vanskelig å forstå.
SVs siste utspill oppfattes dermed som ren posering, og ikke minst en manglende respekt for lokalpolitikerne i Kristiansand.
Innlegget er publisert i Nationen 21.11.2023.