Åpent seminar om regjeringskabalen
Er det statsministerens ønske at det skal gå så mange rykter?
Publisert: 13. oktober 2023
Det er ikke uvanlig av mediene spekulerer i at det kommer utskiftninger i regjeringen.
En gang iblant greier de å få tilstrekkelig mange sikre kilder til å fortelle hva som skal skje, slik at de kan fortelle publikum hvem som kommer og hvem som går.
Men normalt prøver statsministeren å holde kortene tett til brystet lengst mulig. Det gir mest handlefrihet når kompliserte kabaler skal legges, og det gjør at han eller hun har kontroll på informasjonen. Dessuten er det jo, tross alt, Kongen i statsråd som gir statsråder avskjed i nåde, og som utnevner nye.
Nå virker det som om vi alle er med på et åpent seminar i Arbeiderpartiet om hva som kan og bør skje. Ryktene svirrer, og mediene kan melde om at det er maktkamper i partiet.
Det siste ryktet jeg hørte, var at Anniken Huitfeldt går av, og at Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Jan Chr Vestre overtar som klima- og miljøminister, mens den avtroppende Stavanger-ordføreren Kari Nessa Nordtun blir ny næringsminister. Tone Brenna blir ny arbeids- og inkluderingsminister, mens Ingunn Trosholmen, som er ordfører i Lillehammer, blir ny kunnskapsminister. Marte Mjøs Persen forlater regjeringen, mens Karianne Tung får den nye ministerposten som digitaliseringsminister.
Men er dette sant?
Jeg vet ikke.
Hadde jeg vært journalist, kunne jeg ikke skrevet dette, siden jeg ikke har sikre kilder. Jeg skriver det bare for å illustrere hvor oppsiktsvekkende situasjonen er. Er det statsministerens ønske at det skal pågå et slags åpent seminar om dette i Arbeiderpartiet og i offentligheten, eller har han ikke helt kontroll på prosessen?
Jeg vet ikke svaret på det heller, men det ser underlig ut.
Grunnen til at enkelte medier melder om «maktkamp», skyldes Anniken Huitfeldt. Dagbladet melder at det nå er en «isfront» mellom Huitfeldt og Støre.
Det alle lurer på, er om hun skal ut av regjeringen for å gjøre det mulig for Arbeiderpartiet å kritisere Erna Solberg og kanskje bidra til Solbergs avgang som partileder i Høyre.
Men kan en slik strategi fungere, hvis det er statsministeren som ber Huitfeldt om å gå?
Da Huitfeldt i slutten av august holdt pressekonferanse om ektemannens aksjehandler, sa Støre at «Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet fram, har jeg tillit til Anniken som statsråd». En av grunnene til at han hadde tillit, var at Huitfeldt hadde vært «uvitende inhabil».
Hva er det som gjør at han eventuelt har mistet tilliten til henne nå?
En annen mulighet er selvsagt at det er Anniken Huitfeldt selv som har kommet til at hun bør og vil gå av som statsråd, og at statsministeren har imøtekommet dette ønsket.
Da stiller saken seg litt annerledes, for å i så fall kan hun si at hun, ved nærmere ettertanke, mener at det er riktig at hun går av, og at hun er takknemlig for at statsministeren har imøtekommet hennes ønske.
Uansett hva som er riktig og galt i denne saken, er det mye som tyder på at det ikke er lett for statsministeren å ha den autoriteten som skal til for å kunne legge en ny regjeringskabal så uforstyrret som han kanskje kunne ønske.