Hva skjer egentlig med sysselsettingen?
Øker eller faller sysselsettingen? Er arbeidsledigheten rekordhøy eller ikke? Hvor bekymringsfullt er det at yrkesdeltagelsen har falt de siste årene? Formålet med dette notatet er å forsøke å klare opp i begreper og statistikker som brukes i vurderingen av arbeidsmarkedet.
Publisert: 30. august 2017
Hvor stor andel av befolkningen som er i arbeid er noe av det viktigste for vår velstand og velferd fremover.
Formålet med dette notatet er å klare opp i begreper og statistikker som brukes i vurderingen av arbeidsmarkedet. Hva sier de ulike datakildene, hva betyr de ulike begrepene som brukes, og hvor mye av nedgangen i yrkesdeltagelsen kan forklares med endringer i befolkningens alderssammensetning, av andre endringer i befolkningen, av endringer i unges tilbøyelighet til å ta utdanning og arbeide ved siden av utdanningen, og av et normalt mønster i en lavkonjunktur?
Beregninger vi har foretatt, tyder på at så godt som hele nedgangen i sysselsetting fra 2013 til 2016 kan forklares med en kombinasjon av demografiske endringer og konjunkturelle endringer som sannsynligvis er forbigående.
Det er med andre ord ingen tegn til at andelen som er varig utenfor arbeidsmarkedet har økt mellom 2013 og 2016, utover det som kan forklares med demografiske endringer. Ser man derimot på utviklingen fra 2008 til 2013, er det, i tillegg til demografiske og konjunkturelle endringer, en uforklart nedgang i sysselsettingen på omtrent ett prosentpoeng.
Last ned og les notatet her: