Hva er sanksjoner?
Økonomiske sanksjoner er et diplomatisk virkemiddel som brukes for å påføre økonomiske kostnader på en annen stat for å påvirke eller tvinge den sanksjonerte staten til å endre adferd. Sanksjonene kan være generelle eller mer spesifikke, avhengig av hva slags reaksjon man ønsker å påvirke og kostnad man ønsker å påføre.
Spesifikke sanksjoner rettes typisk mot enkeltindivider, selskaper eller industrier, mens generelle sanksjoner er ment å ramme staten og befolkningen som helhet.
Sanksjonsvirkemidlene kan være av ulike typer. Det mest vanlige er import- og/eller eksportforbud, men virkemidlene kan også inkludere frysing av økonomiske eierandeler i utlandet, utestengelse av internasjonale betalings- og finansmarkeder og visumnekt.
Sanksjoners effekt
Det er uenighet om hvor god effekt økonomiske sanksjoner har som et diplomatisk påvirkningsmiddel. Sanksjonene kan for eksempel bidra til å samle en stat og dens befolkning mot det som kan oppfattes et (urettferdig) angrep fra utlandet og en ytre fiende.
Samtidig påfører økonomiske sanksjoner også kostnader på ens egen stat og befolkning.
Det mest vellykkede eksempelet på bruk av økonomiske sanksjoner var mot apartheid-regimet i Sør-Afrika, som bidro til regimeendring og demokratisering. Libya ble også sanksjonert på grunn av en terroraksjon mot et fly (Lockerbie-bomben) i 1988. Sanksjonen mot Libya ble opphevet etter at de innrømmet skyld i 2002. Mindre vellykkede økonomiske sanksjoner er innført mot Cuba, Venezuela, Iran og Nord-Korea.
Etter den russiske invasjonen av Ukraina i 2022 har økonomiske sanksjoner igjen kommet på dagsorden. EU, USA og flere andre stater iverksatte svært kraftfulle økonomiske sanksjoner mot Russland og Putin-regimet.
Økonomiske sanksjoner må ikke forveksles med økonomisk boikott, som er frivillige sanksjoner i sivilsamfunnet mot en stat, industri eller bedrift. Økonomiske sanksjoner er et lovlig diplomatisk virkemiddel som er nedfelt i Folkeretten, der brudd på vedtatte sanksjoner er ulovlig og medfører straff.
Teksten er sist oppdatert 17.3.2023.