Hva betyr ikke-sosialistisk?
Ikke-sosialistisk brukes som en samlebetegnelse for å markere at et politisk parti ikke tilhører den sosialistiske delen av det politiske spektrum.
Det er vanlig å dele partier inn etter en høyre-venstre-akse. En slik inndeling vil i Norge si at Arbeiderpartiet, SV og Rødt er på venstresiden, og tilhører den sosialistiske delen, mens Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre og KrF er til høyre for disse og vil tilhøre den ikke-sosialistiske delen. Senterpartiet ligger i en mellomposisjon, og har de siste årene samarbeidet i regjering med sosialistisk side. Miljøpartiet De Grønne vil selv ikke plassere seg på denne aksen.
Mens FrP, Høyre og Venstre også gjerne kaller seg for borgerlige partier, vil ikke KrF gjøre dette. KrF er det eneste partiet som foretrekker betegnelsen ikke-sosialistisk.
Det finnes en rekke forklaringer på hvorfor en del KrF-ere ikke kaller seg borgerlige. De viktigste er nok historiske. Partiet stammer fra avholdsbevegelse og bedehusmiljøer, distrikt og motkultur. I en rekke historiske kamper ble byfolk og borgerlige sett på som motstanderne. Likevel er det i en idéhistorisk forstand vanskelig å se hvilke verdier kristendemokratiet, som er KrFs ideologiske tilhørighet, bygger på som ikke kan kalles borgerlige.
Ikke-sosialistisk er et begrep som sier noe om hva et parti ikke er, men som fungerer dårlig for å si noe om hva partiets syn og løsninger bygger på. Generelt er det å foretrekke å bruke begreper som ikke er et antonym når noe skal klassifiseres eller beskrives.
Artikkelen er sist oppdatert 6.11.20.