Hva er ideologi?
Ideologi er et uttrykk med flere ulike betydninger. Felles for disse er at det siktes til bærende ideer i et samfunnssyn eller et politisk system. Uttrykket brukes både i negative og mer nøytrale betydninger.
Ideologi kan simpelthen betegne et mer eller mindre sammenhengende sett av verdier, prinsipper og holdninger som motiverer eller veileder politisk og sosial handling. Denne nøytrale bruken av uttrykket er blitt den mest vanlige i dag.
Kritikk
Den negative bruken av ordet går tilbake til Napoleon Bonaparte, som kritiserte tilhengere av demokratiet for å opphøye opplysningsfilosofien til ideologi.
En mer kjent, negativ bruk av uttrykket finnes hos Marx og Engels, hvor en ideologi karakteriseres som en falsk og abstrakt tenkning som har til hensikt å tilsløre de reelle maktforholdene og interessemotsetningene i et samfunn.
Mer spesifikt legitimerer ideologier privilegiene til en overklasse ved å fremstille denne klassens særinteresser som om de var allmenne, og derigjennom svekker ideologien arbeiderklassens evne og vilje til å bekjempe en urettferdig samfunnsorden. I den marxistiske analysen er altså en ideologi et forkledd uttrykk for én samfunnsklasses interesser.
I kunnskapssosiologien utvides et slikt perspektiv til at ethvert tankesystem er uttrykk for en gruppes interesse, dvs. at enhver gruppe eller klasse vil ha sin ideologi, og hvor det ikke finnes noe ikke-ideologisk ståsted.
Artikkelen er sist oppdatert 8.12.21.