Hva er likestilling?
Likestilling dreier seg om at alle mennesker skal ha like rettigheter uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne eller livssyn. Et typisk tegn på manglende likestilling er lover som hindrer for eksempel en kvinne, fordi hun er kvinne, retten til å ta sertifikat og kjøre bil. Hvis kvinnen er blind og ikke er egnet til å kjøre bil, er det ikke manglende likestilling.
Likestilling dreier seg om at alle har lik mulighet, og at det ikke er noen formelle hindre som står i veien for en person i å ta legeutdanning på bakgrunn av for eksempel kjønn, eller for en katolikk til å bli taxisjåfør fordi han er katolikk.
Likestilling støter likevel på noen kompliserte hindre. For eksempel tillater vi menigheter eller andre grupper å drive forskjellsbehandling – for eksempel at kvinner ikke skal kunne være prester. Et ufravikelig kriterium for å kunne tolerere dette er at man skal kunne få melde seg ut av gruppen.
Likestilling sees likevel normalt på som noe som dreier seg om likestilling mellom kjønn. For eksempel har Norge underlagt seg FNs kvinnediskrimineringskonvensjon. De fleste vil være enige i at vi fullt ut har formell likestilling mellom kjønn i Norge i dag, selv om det finnes noen små unntak.
Det skilles mellom formell og reell likestilling. I norsk kontekst oppstår oftest politisk debatt og uenighet ikke hvorvidt vi har reell likestilling, men om hvilke politiske og lovmessige tiltak som er legitime og effektive for å oppnå mer reell likestilling.
Artikkelen er sist oppdatert 16.6.23.
Videre lesning:
Cathrine Holst Hva er Feminisme
Victoria Wæthing og Karen Thue: Blåstrømper
Store norske leksikon om Likestilling